Φ.Φωτίου: Η Τουρκία να κάνει πράξεις τις διακηρύξεις της

Η ελληνοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με όλη την καλή θέληση και αποφασιστικότητα αγωνίζονται ώστε οι διεξαγόμενες συνομιλίες να αποδώσουν ένα θετικό και αποδεκτό αποτέλεσμα και εξακολουθούμε να περιμένουμε από την Τουρκία να κάνει πράξεις τις διακηρύξεις της, υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού που θα σέβεται τα δικαιώματα των Κυπρίων, ανέφερε ο Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου στην κηδεία των λειψάνων του Ανδρέα Τσαγγάρη, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τη 16 Αυγούστου 1974.

Ο κ.

Φωτίου πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε μια λύση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην «Ημέρα Αγνοουμένων» που τιμάται στις 29 Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι η υπόθεση της εξακρίβωσης της τύχης αγνοουμένων και η ενημέρωση των συγγενών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δικοί τους άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αποτελεί για την πολιτεία μία καθημερινή έγνοια.

“Ως Πολιτεία, ενώνουμε τη φωνή μας με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και τονίζουμε από κοινού την ανάγκη να δοθεί στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) κάθε δυνατή διευκόλυνση για την πλήρη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων μας” συνέχισε μεταφέροντας καθαρό μήνυμα της Πολιτείας ότι επιμένει στον στόχο να τεθεί τέρμα στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων.

Ο κ. Φωτίου απηύθυνε ξανά, την έκκληση προς την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί αποτελεσματικά και προς την Τουρκία, για να ανοίξει στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων τις στρατιωτικές ζώνες και τα αρχεία της, ώστε να εξασφαλισθεί μια αποτελεσματική έρευνα.

Ο Ανδρέας Τσαγγάρης του Ιωάννη παρέμεινε στη Φιλιά όταν στις 14 Αυγούστου 1974, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν. Στις 16 Αυγούστου, τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Φιλιά. Κατά την ώρα της καταλήψεως του χωριού, ο Τσαγγάρης βρισκόταν εντός του καφενείου μαζί με τον ιδιοκτήτη του, όπου και τους συνάντησαν οι Τούρκοι, χωρίς όμως να τους ενοχλήσουν. Ο Τσαγγάρης παρέμεινε στο καφενείο μέχρι το βράδυ οπότε και ξεκίνησε για την οικία του. Το επόμενο πρωί ο ιδιοκτήτης του καφενείου εγκατέλειψε τη Φιλιά, καταφεύγοντας στις ελεύθερες περιοχές, ενώ ο Τσαγγάρης δεν έδωσε σημεία ζωής και η τύχη του έκτοτε αγνοείτο.

Τα οστά του ανακαλύφθηκαν μέσα σε χωράφι στην Κυρά και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα