Εξυγίανση τέλος, φέτος

Η Διοικητής της Κεντρικής δηλώνει ότι τελειώνει στα μέσα του χρόνου η διαδικασία για τη Λαϊκή Τράπεζα
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε χθες ότι σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση με την εξυγίανση, ενώ οι καταθέτες της Λαϊκής λένε πως δόθηκαν «δώρο» στην Τράπεζα Κύπρου 450 εκ. ευρώ

Mε τον Υπουργό Οικονομικών να εκφράζει δημοσίως την προσωπική του άποψη ότι η διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας,

η οποία κρατά εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει καθυστερήσει πολύ και την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να καθησυχάζει ότι η εξυγίανση (κυρίως η πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας IBG στην Ελλάδα) θα ολοκληρωθεί στα μέσα της φετινής χρονιάς, συνεχίσθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η συζήτηση για το εν λόγω θέμα, το οποίο χρονίζει, προκαλώντας τις αντιδράσεις των πιστωτών και δη του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ).

Στη συνεδρία ελέχθη, επίσης, επανειλημμένα τόσο από τη Γενική Εισαγγελία, όσο και από τον Υπουργό αλλά και τη Διοικητή Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ότι δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στους πιστωτές της, αν δεν ολοκληρωθεί η εξυγίανση. Όταν ολοκληρωθεί, είπαν, τότε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα γίνει η μεταβίβαση. Μάλιστα από την κ. Γιωρκάτζη ελέχθη ότι ο νόμος προνοεί ότι όταν διαπιστωθεί ότι μια εταιρεία δεν μπορεί να πωληθεί, τότε να παραδίδεται σε εκκαθαριστή.

Η Διοικητής απάντησε και στην κριτική που δέχεται η Αρχή Εξυγίανσης.
«Από τη μια», είπε, «κατηγορείται ότι καθυστερεί την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής και από την άλλη κατηγορείται επίσης ότι προχωρεί σε πώληση της Επενδυτικής».

Οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι, δηλαδή ο ΣΥΚΑΛΑ, είπαν πως δύο έγκριτοι νομικοί, οι Αλέκος Μαρκίδης και Κώστας Μέλας, αμφισβητούν τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικά με το κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης για παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων στους πιστωτές της πρώην Λαϊκής. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι ο Αλέκος Μαρκίδης είναι πρόθυμος να παραστεί στη Βουλή και να εξηγήσει τη διαφωνία του.

Πρόεδρος της ρωσικής Rosprombank, το δικηγορικό Νεοκλέους
Λόγος έγινε και για την ιδιότητα του τέως Διαχειριστή Κρις Παύλου, για τον οποίο η Διοικητής είπε πως ήταν και είναι ακόμα πρόεδρος της ρωσικής θυγατρικής της Λαϊκής, της Rosprombank, για την οποία ο ίδιος κατήγγειλε ότι την ήλεγχε η μαφία. Είπε, επίσης, ότι ήταν και πρόεδρος της Επενδυτικής πριν διορισθεί Διαχειριστής. Η κ. Γιωρκάτζη διευκρίνισε ότι πριν αναλάβει ο Κρις Παύλου, πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας ήταν το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.

Ο νυν Διαχειριστής παρενέβη και είπε ότι ο Κρις Παύλου ήταν πρόεδρος μόνο στην Επενδυτική πριν αναλάβει τη διαχείριση της Λαϊκής.

Η χθεσινή συνεδρία έκλεισε με τη διαπίστωση εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρία Ζαχαρίου, ότι η Βουλή δεν μπορεί να προχωρήσει νομοθετικά στο ζήτημα της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, στη βάση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας.

Η γνωμάτευση της Εισαγγελίας
Η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών άρχισε με την ανάγνωση της γνωμάτευσης της Γενικής Εισαγγελίας ότι δεν μπορεί να δοθεί η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στους πιστωτές και συνεχίσθηκε με δηλώσεις της Διοικητού, η οποία είπε πως η διαδικασία επιτυχούς πώλησης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Σχολιάζοντας την κριτική που γίνεται για την καθυστέρηση στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, ανέφερε ότι τον πρώτο χρόνο της εξυγίανσης της Λαϊκής, οι προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση της οικονομικής θέσης των θυγατρικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών και καταθετών. Συνέχισε, λέγοντας ότι είχαν γίνει προσπάθειες για πώληση μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων (Marfin Bank Ukraine και ΑΕΔΑΚ Ελλάδος - θυγατρική εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων), οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν.

Πρόσθεσε, δε, ότι τον Μάιο του 2015 ο τότε Διαχειριστής Κρις Παύλου ανέθεσε στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (IBG) την παροχή υπηρεσιών για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής με τη διαδικασία να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Για τη θυγατρική τράπεζα της Λαϊκής στη Ρωσία, τη Rosprombank, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι υπήρξε απρόσμενη εξέλιξη με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, ενώ ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενο αγοραστή για την πώλησή της.

Άκυρος ο διαγωνισμός
Η κ. Γιωρκάτζη μίλησε και για τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, ενώ για την Επενδυτική (IBG Ελλάδος) είπε ότι η Κεντρική προχώρησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 στην προκήρυξη διαγωνισμού για διορισμό διεθνούς Οίκου για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την πώληση της επένδυσης της Λαϊκής στην εν λόγω τράπεζα. Υπεβλήθη μόνο μία προσφορά και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, ενώ τώρα η Αρχή Εξυγίανσης μελετά τα επόμενα βήματα για το περιουσιακό αυτό στοιχείο.

«Η διαδικασία επιτυχούς πώλησης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής», πρόσθεσε, «δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και εν πολλοίς προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση των θυγατρικών, η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου των εργασιών τους και παροχής στήριξης από τη Λαϊκή και άλλα. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά το ενδιαφέρον των επενδυτών και των επενδυτικών συμβούλων».

Η κ. Γιωρκάτζη επεσήμανε μια αντίφαση στα παράπονα που εκφράζονται από διάφορες πλευρές σε σχέση με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας: «Αφενός ασκείται κριτική για καθυστέρηση στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, με αποτέλεσμα στη μείωση της αξίας, και αφετέρου ζητείται να μην προχωρήσει η πώληση των τριών κύριων περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή, οι επενδύσεις σε Τράπεζα Κύπρου, IBG και Lombard Bank Malta, προβλέποντας ότι θα υπάρξει άνοδος στην αξία τους στο απώτερο μέλλον».

Δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση
Για την πρόταση του ΣΥΚΑΛΑ για μεταβίβαση της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής στους πιστωτές της, υπενθύμισε ότι η Αρχή Εξυγίανσης είχε τοποθετηθεί θετικά, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε τη γνώμη ότι μια τέτοια ενέργεια δεν είναι νομικά εφικτή με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Είπε, επίσης, ότι σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της KPMG, η δίκαιη αξία των μετοχών που κατείχε η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου ανήρχετο τον Μάρτιο του 2013 στα €381 εκ.

«Παρά τη συνεχή σταθερή βελτίωση της οικονομικής θέσης της Τράπεζας Κύπρου με την αύξηση των πελατειακών καταθέσεων και την εξόφληση της έκτακτης ρευστότητας», συνέχισε, «η τιμή της μετοχής της παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που κατέχει η Λαϊκή να μειωθεί στα €132 εκ. περίπου.

Ο Ειδικός Διαχειριστής της Λαϊκής διόρισε τον Νοέμβριο του 2016 τις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες HSBC και Deutsche Bank, για να συμβουλεύσουν για τις στρατηγικές επιλογές για την πώληση των μετοχών και την ετοιμασία οδικού χάρτη. Η Αρχή Εξυγίανσης μελετά επισταμένα το θέμα, με στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων από την πώληση των μετοχών».

Χάρης: «Τέσσερα χρόνια είναι πολλά»
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι τέσσερα χρόνια είναι μακρά περίοδος για τη διαδικασία εξυγίανσης και ενεθάρρυνε την αρμόδια Αρχή να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Είπε, ακόμη, ότι αναγνωρίζει ότι «λίγοι νοικοκυραίοι» φορτώθηκαν μεγάλο κόστος, οι περισσότεροι όμως καταθέτες της Λαϊκής, με καταθέσεις κάτω των 100.000, δεν έχασαν τίποτε. Όπως ανέφερε, στη Λαϊκή οι ανασφάλιστες καταθέσεις που χάθηκαν ανήλθαν στο 25% του συνόλου.

Τέλος, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων είναι με συνέλευση πιστωτών. Για να γίνει αυτό, κατέληξε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαχείριση.

Δώρο 450 εκ. στην Τράπεζα Κύπρου
Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου, αφού μίλησε για τη διαφωνία των έγκριτων νομικών Αλέκου Μαρκίδη και Κώστα Μελά στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 450 εκ. ευρώ που ανήκουν στη Λαϊκή «τα κάναμε δώρο στην Τράπεζα Κύπρου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε «πόσα ήταν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής που μεταφέρθηκαν το 2013 στην Τράπεζα Κύπρου», για να προσθέσει ότι το κονδύλι για στήριξη της τράπεζας χρεώθηκε με 1,38 δις στην Τράπεζα Κύπρου και πληρώθηκε από το κράτος στο 1,8 εκ.

Δεν μπορεί να προχωρήσει η Βουλή
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι φαίνεται πως δεν μπορεί η Βουλή να προχωρήσει νομοθετικά στο ζήτημα της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής στη βάση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας.

«Βλέπω φως μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης, όταν θα πάμε σε εκκαθάριση», είπε, προσθέτοντας ότι πρόθεση της Αρχής Εξυγίανσης είναι να τελειώσει στα μέσα του 2017 η εξυγίανση και κατέληξε πως όποιο περιουσιακό δεν πουληθεί θα πάει προς εκκαθάριση, ενώ ακολούθως, ο εκκαθαριστής υποχρεούται να καλέσει συνέλευση μετόχων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τι θα απογίνει με τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εξανεμίζονται μέρα με τη μέρα, ενώ οι διαχειριστές αλλάζουν συνέχεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι για τέσσερα χρόνια κάποιοι κουμαντάρουν τα χρήματα των καταθετών της πρώην Λαϊκής, τονίζοντας ότι «η Κεντρική Τράπεζα έχει τεράστιες ευθύνες».

Για συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα της αποζημίωσης των κουρεμένων καταθέτων, μίλησε η βουλευτής της Συμμαχίας Άννα Θεολόγου, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, είπε ότι επιβάλλεται όπως η Βουλή προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα