Βγαίνουν μπροστά οι συγγενείς

Ενέργειες στο εξωτερικό για διαφώτιση για το θέμα των αγνοουμένων αποφάσισε σύσκεψη
Στόχος η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και διαφώτιση των ξένων κέντρων λήψης αποφάσεων όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων μας

Μια σειρά από ενέργειες που θα γίνουν σε κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό, με στόχο την ευαισθητοποίηση και διαφώτιση, ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα στο θέμα των αγνοουμένων, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών και των Εκπροσώπων των φορέων των συγγενών

αγνοούμενων, υπό την προεδρία του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου.

Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι φτάσαμε στο σημείο αυτήν την περίοδο, να συζητούμε τη δραματική μείωση των οστών που υπάρχουν στο εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) για επεξεργασία.

«Κι αυτή η μείωση του εντοπισμού των οστών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, δυστυχώς μειώνεται δραματικά. Αυτό, πραγματικά, είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στην υπόθεση των αγνοουμένων μας», τόνισε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως στη χθεσινή σύσκεψη, στην παρουσία όλων των οργανωμένων συνόλων των συγγενών των αγνοουμένων μας αλλά και από πολλές υπηρεσίες, «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για περαιτέρω ευαισθητοποίηση και διαφώτιση των ξένων κέντρων λήψης αποφάσεων όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων μας».

Η ευθύνη στην Τουρκία
Αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, ότι 42 χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε έναν μεγάλο αριθμό των αγνοουμένων μας, περίπου 950.

«Ασφαλώς και την ευθύνη τη φέρει η Τουρκία, ασφαλώς και το μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθεια που κάνει η ΔΕΑ είναι η Τουρκία, γιατί δεν συνεργάζεται, γιατί ακόμη αρνείται να δώσει πληροφορίες και στοιχεία για τους ομαδικούς τάφους, για τις μετακινήσεις των οστών, κι αυτό δημιουργεί απανωτά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της ΔΕΑ», σημείωσε.

Παρ’ όλα αυτά, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, υπογράμμισε, γιατί έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων και τουλάχιστον να μπορέσουν να κάμουν μια κηδεία για τα δικά τους πρόσωπα.

Η διαφώτιση
Όσον αφορά την προσπάθεια για τη διαφώτιση, είπε ο κ. Φωτίου, έχουμε συζητήσει σήμερα (χθες) μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο εξωτερικό, αφού προετοιμαζόμαστε με σημαντικό υλικό τόσο με τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με τη βοήθεια των ίδιων των συγγενών των αγνοουμένων.

Θέλουμε σε αυτήν την προσπάθεια, διευκρίνισε, να εμπλέξουμε συγγενείς αγνοουμένων που έχουν βιώσει αυτό το δράμα και θα είναι συλλογική η προσπάθεια αυτή, μέσα από τη διαφώτιση που θα γίνει στο εξωτερικό.

Ο νέος εισηγητής
Επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι στους άμεσους στόχους είναι συνάντηση με τον νέο εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα αγνοουμένων της Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν και συγγενείς αγνοουμένων.
Σημείωσε ότι ο διορισμός νέου εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα αγνοουμένων της Κύπρου είναι μια θετική εξέλιξη, για την οποία ευχαρίστησε θερμά όλους τους ευρωβουλευτές.

Εμπλοκή των αποδήμων
«Θα δούμε αρκετό κόσμο σε διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως τις ΗΠΑ, Γερουσία και Κογκρέσο. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ότι οι απόδημοι μάς έχουν ζητήσει να εμπλακούν σε αυτήν την προσπάθεια κι έχουμε συζητήσει σήμερα (χθες) τρόπους για το πώς ο απόδημος Ελληνισμός μπορεί να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια διαφώτισης για το θέμα των αγνοουμένων μας, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ευαισθητοποιήσουμε ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θα είναι μέρος αυτής της προσπάθειας, οι απόδημοί μας», πρόσθεσε.

Θα επιδιώξουμε, συνέχισε ο κ. Φωτίου, να δούμε πρέσβεις ξένων χωρών που μπορούν να πείσουν και να πιέσουν την Τουρκία να συνεργαστεί, θα επισκεφθούμε ξανά και ξανά το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, τη Γενεύη όπου εκεί υπάρχει και ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός και καταρτίζεται αυτήν τη στιγμή ένα πρόγραμμα.

Συνεχής προσπάθεια
«Η προσπάθεια θα είναι συνεχής, έχουμε πλούσιο και σημαντικό υλικό γι’ αυτήν την προσπάθεια. Ήδη έχουμε ετοιμάσει κι ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτήν την προσπάθεια, ήδη έχουν ετοιμαστεί διάφορα κείμενα και ολοκληρώνεται αυτή η προσπάθεια της ετοιμασίας του υλικού τις επόμενες λίγες ημέρες και με τη βοήθεια των οργανωμένων συνόλων των συγγενών».

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τους συγγενείς των αγνοουμένων για τη συνεργασία, τη βοήθεια, γιατί, όπως σημείωσε, η δική τους συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια είναι καθοριστικής σημασίας. Άλλο είναι, είπε, να μιλούμε εμείς για κάποια πράγματα κι άλλο είναι οι ίδιοι οι συγγενείς, που έχουν βιώσει καταστάσεις, να μιλούν σε αυτούς τους ανθρώπους - ευαισθητοποιούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Τα αρχεία των Η.Ε.
«Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να ζητήσω και από τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα από τον κ. Αρνίν, το τρίτο μέλος της ΔΕΑ για τους αγνοουμένους μας, όπως επισπεύσει τις διαδικασίες όσον αφορά τις πληροφορίες που υπάρχουν στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών. Αντιλαμβάνεστε, έχει δοθεί η άδεια από την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για να υπάρξει πρόσβαση για αξιοποίηση αυτών των αρχείων και δεν πρέπει να καθυστερήσει. Όλες οι πληροφορίες είναι σημαντικές για το θέμα των αγνοουμένων μας», συμπλήρωσε.

Έκκληση
Ο Επίτροπος έκανε, ταυτόχρονα, έκκληση σε όλους που έχουν πληροφορίες και γνωρίζουν οτιδήποτε που αφορά τους αγνοουμένους μας να το πράξουν. Όπως σημείωσε, «βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο, μια περίοδο που θα κρίνει πολλά για το μέλλον αυτού του μεγάλου προβλήματος, του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων μας. Γιατί δεν είναι πολιτικό το θέμα των αγνοουμένων, είναι ανθρωπιστικό κι έτσι έπρεπε να το έβλεπε και η Τουρκία».

Οι Συγγενείς
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, είπε πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, και δυστυχώς τα πολύ φτωχά αποτελέσματα που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες ή και χρόνια, μας υποχρέωσαν να δούμε με ποιους συγκεκριμένους και πρακτικούς τρόπους θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το έργο της».

«Ακριβώς σε αυτό αποσκοπούσε η σημερινή (χθεσινή) σύσκεψη, την οποία κάλεσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, για να μελετήσουμε αυτούς τους συγκεκριμένους πρακτικούς τρόπους, ώστε επιτέλους να καταστεί αποτελεσματική η εργασία της ΔΕΑ. Έχουν συζητηθεί και τεθεί επί τάπητος αρκετά θέματα, για τα οποία όλοι πιστεύουμε ότι επιτέλους θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο Κοινοτάρχης Άσσιας, Γιώργος Ιωάννου, είπε πως σήμερα (χθες) έχουμε ενημερωθεί για την πορεία των εξελίξεων για τους αγνοουμένους μας, καθώς επίσης και για τις μελλοντικές ενέργειες που θα μπορούσαμε να προωθήσουμε, ώστε να λυθεί αυτό το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας.

Ευχαρίστησε, τέλος, τον Επίτροπο Φωτίου, για τις άοκνες προσπάθειές του για την επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού θέματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα