Προσπάθεια επανεκκίνησης μετ’ εμποδίων

Σήμερα η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί για καθορισμό της αντζέντας των συνομιλιών
Ούτε σημείο στίξης δεν μπορεί να αλλάξει από το σύστημα εγγυήσεων του 1960, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, τονίζοντας πως οι Τ/κ δεν βλέπουν την ασφάλειά τους πουθενά εκτός από την Τουρκία

Την ατζέντα των συνομιλιών για το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και τις διαφωνίες στα πιο σημαντικά ανοιχτά θέματα αναμένεται να συζητήσουν σήμερα Αναστασιάδης- Ακιντζί στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πάντως δεν αποκλείεται οι δυο ηγέτες να ανταλλάξουν και απόψεις για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, αφού επιθυμία της Λευκωσίας είναι να υπάρξει τουλάχιστον μια κοινή συναντίληψη επί του θέματος πριν από τη νέα Διάσκεψη του Μαρτίου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένης της αδυναμίας του κατοχικού ηγέτη να αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς την έγκριση της Άγκυρας. Εντωμεταξύ, η αξίωση της Τουρκίας για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες και την Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας - ΕΕ υπήρξε το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας και τη Νομική Υπηρεσία.

Ανένδοτος ο Μουσταφά
Επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την πάγια θέση της Τουρκίας, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως η τουρκική πλευρά δεν θα αποδεχθεί λύση χωρίς εγγυήσεις και τουρκική στρατιωτική δύναμη στο νησί. «Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά σίγουρα πρέπει να παρατήσουν τη ρητορική "μηδέν στρατός και εγγυήσεις". Από το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και την τότε συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει ούτε σημείο στίξης», δήλωσε ο Ακιντζί σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην «Τζουμχουριέτ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ακιντζί είπε: «Μετά την επιχείρηση του 1974, για πολλά χρόνια λεγόταν ότι υπάρχουν 40.000 στρατιώτες, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί. Αν υπάρξει συμφωνία, ούτε εμείς αλλά ούτε και η Τουρκία στοχεύουμε να παραμείνει τέτοιος αριθμός στρατού. Στη συμφωνία του 1960 ήταν 650 Τούρκοι και 950 Έλληνες στρατιώτες. Ο αριθμός μπορεί να αλλάξει με συμβιβασμό, να είναι και πιο πάνω. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις πρέπει να καταλάβουν οι συνομιλητές μας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ασφάλειά τους πουθενά εκτός από την Τουρκία».

Αναφερόμενος στο εδαφικό είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία και προσθεσε ότι «δεν ευσταθούν οι φήμες ότι ξεπουλιέται η Κύπρος και ότι μειώνεται το ποσοστό εδαφών των Τουρκοκυπρίων στο 25%. Ακόμη και στις προτάσεις των Ελληνοκυπρίων δεν είναι κάτω από 28,2%». Απαντώντας σε ερώτηση για εναλλακτικά σχέδια αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσάρτησης στην Τουρκία: «Αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν», είπε χαρακτηριστικά ο κατοχικός ηγέτης.

Επαφές Έιντε στην Άγκυρα
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε πραγματοποίησε σειρά επαφών τόσο στην Αθήνα όσο και στην Τουρκία προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της νέας Διάσκεψης του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, χθες είχε συνάντηση με τον σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενώ την Τρίτη συνάντησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάνοντας λόγο στο twitter του για εποικοδομητική συνάντηση. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα εντός του Φεβρουαρίου να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρακτορείο «Ανατολού» επεσήμανε προς τον Νορβηγό Διπλωμάτη τη σημασία της ασφάλειας και της ισορροπίας που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο. Ο κ. Έιντε είχε, επίσης, συνάντηση και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ μετά τη Λευκωσία αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην Αθήνα, προκειμένου «να κλειδώσει» οριστικά την επανασύγκληση της νέας Διασκέψεως στη Γενεύη.

Δεν πάει Τουρκία ο Γκουτέρες
Πάντως τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου που ήθελαν τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να πραγματοποιεί ταξίδι στην Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών του διεθνούς οργανισμού, αν επιβεβαιώνει την πληροφορία, ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίκ είπε: «Η απάντηση είναι "όχι", δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Ισως έχουμε ορισμένες ανακοινώσεις για ταξίδια τις επόμενες ημέρες».

Ξεκάθαρο μήνυμα Κοτζιά
Την ίδια ώρα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της εναντίον των παραλογισμών της Τουρκίας, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, με τα καλύτερα μυαλά που μπορεί να έχει. Σε ομιλία του την Τρίτη σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη σύστασης ενός Επιστημονικού Συμβουλίου προς ενίσχυση των διπλωματικών υπηρεσιών με ανθρώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Προς υποστήριξη της θέσης του αυτής έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους καθηγητές Νομικής, οι οποίοι μετέβησαν μαζί του στη Γενεύη για το Κυπριακό. Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο έχει ήδη επαρκείς και ικανές υπηρεσίες που μπορούν να χειριστούν κάθε θέμα χωρίς να χρειάζονται, σε περίοδο λιτότητας να γίνουν άλλες προσλήψεις, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα πολιτικής που θέλουν μακρόχρονη στρατηγική, ότι η υπάρχουσα Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί να χαράξει, όπως είπε, χάρτες για την ΑΟΖ, και ότι «χρειαζόμαστε ειδικούς».

«Και εμένα μου λέτε: "Ω, μην ακουμπάτε!". Να πάω στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χωρίς να έχουμε μαζί ως Υπουργείο Εξωτερικών τους καλύτερους καθηγητές, που έχουν και τις καλύτερες γνώσεις για την ΑΟΖ, για αυτά τα ζητήματα ή που έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία ή που είναι οι δάσκαλοι των δικών μας υπηρεσιών;»

Keywords
Τυχαία Θέματα