Γι' αυτόν τον «χάρτη» πανηγυρίζουν οι αθεόφοβοι;

Ακιντζί: Κανένας Τουρκοκύπριος δεν θα μετακινηθεί, εάν δεν του προσφερθεί κατάλληλη στέγη και κατάλληλη εργασία - Πώς παραπλανούσαν τον λαό Αναστασιάδης και ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Αν είναι γι' αυτόν τον τουρκικό «χάρτη», τον οποίο αποκάλυψε ο συνάδελφος Χρίστος Χαραλάμπους στο «Σίγμα», που πανηγυρίζουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού, τότε δουλεύουν ενσυνείδητα τον κυπριακό Ελληνισμό. Τον παραπλανούν και του λένε, για πολλοστή φορά, ψέματα.

Γι' αυτόν τον «χάρτη» μάς παραπλανεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι οι διαφορές είναι μικρές και προσφέρεται

για συζήτηση; Αυτός ο «χάρτης» προσφέρεται μόνο για να αποτελέσει τροφή στους σκουπιδοτενεκέδες. Και αν είχαμε ηγέτες που εγνώριζαν τι έπρατταν, το ολιγότερο που θα έκαναν είναι να τον επέστρεφαν στον Ακιντζί με το χαρακτηριστικό «Απαράδεκτος». Και σε καμία περίπτωση δεν θα απεδέχοντο ότι πληροί τα συμφωνηθέντα κριτήρια και συνεπώς δεν θα έπρεπε να συγκληθεί Διάσκεψη της Γενεύης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Χρ. Χαραλάμπους, ο «χάρτης» προνοεί:
*Ποσοστό εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, 29,15%. Ποσοστό ακτογραμμής υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, πέριξ του 55%, όπως το σχέδιο Ανάν. Επιστροφή προσφύγων, 55.000, δηλαδή 10.000 λιγότερων από τον αριθμό προσφύγων που η τουρκική πλευρά κατέθεσε στο Μον Πελεράν (65.000) και είχε κριθεί απαράδεκτος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Πώς γίνεται τώρα ο Πρόεδρος, με λιγότερο αριθμό προσφύγων προς επιστροφή, να πανηγυρίζει πως οι διαφορές είναι μικρές και μπορούν να γεφυρωθούν;

Απ' εκεί και πέρα, ο «χάρτης» προνοεί:
*Διοικητικό όριο ευθείας γραμμής που παραπέμπει σε σκληρό σύνορο. Χαράσσουν γραμμή με βάση τον αυτοκινητόδρομο που ξεκινά από τη Μόρφου και καταλήγει στην Αμμόχωστο.

*Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής την πόλη της Μόρφου και τα γύρω χωριά, καθώς και περιοχές ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας για τους Ελληνοκυπρίους. Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωνε πως συμφωνήθηκε όπως επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους περιοχές με ιστορική και θρησκευτική σημασία.

*Δεν επιστρέφουν πολλά από τα Κεφαλοχώρια της Μεσαορίας, με μεγάλο αριθμό προσφύγων.

*Αφήνουν εκτός εδαφικής αναπροσαρμογής όλα τα μαρωνίτικα χωριά και απορρίπτουν τη δημιουργία ελληνοκυπριακού θυλάκου. Και πάλιν να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ομιλία του σε Μαρωνίτες, διαβεβαίωνε ότι υπήρξε συζήτηση στο εδαφικό για τα μαρωνίτικα χωριά.

*Διατηρούν τα χωριά της Καρπασίας (Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα και Μελάναργα), υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση με ειδικό καθεστώς.

Είναι φανερό πως δεν υπάρχει το παραμικρό έδαφος διαπραγμάτευσης και ελπίδα σοβαρών υποχωρήσεων της τουρκικής πλευράς, ώστε να ικανοποιηθούν βασικές γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και προς τούτο παραπέμπουμε στις τελευταίες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», στην οποία τόνισε:

«Πάνω στους χάρτες θα υπάρξουν μικρές αλλαγές. Κατά πάσαν πιθανότητα, το εδαφικό θα σχηματίσει ο δικός μας χάρτης. Είναι αδύνατον ο δικός τους χάρτης να ληφθεί ως βάση, αυτό το είπα από την πρώτη μέρα. Εκείνον τον χάρτη, οι Τουρκοκύπριοι δεν τον δέχονται».

Προχωρώντας παραπέρα και διαλύοντας κάθε ελπίδα των μονίμως αιθεροβατούντων χαζοχαρούμενων ηγετών μας, ο Ακιντζί, τόνισε τα ακόλουθα: «Στόχος μας είναι να μετακινηθούν όσο λιγότεροι άνθρωποι γίνεται. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι πως κανένας δεν θα μετακινηθεί, εάν δεν υπάρξει ένα κατάλληλο μέρος και αντίστοιχη εργασία. Κανένας δεν θα πει σε κάποιον, «φύγε, αδελφέ μου, και πήγαινε και φρόντισε μόνος για την τύχη σου».

Πού παραπέμπουν όλα αυτά;
1. Ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ουσιώδεις υποχωρήσεις στο εδαφικό, πέραν όσων καταθέτει στον «χάρτη» της.

2. Ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα μπορέσει να επιστρέψει, εάν προηγουμένως το ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος δεν εξεύρει κατάλληλη στέγη και εργασία, με αποδεκτή μισθοδοσία, στους Τουρκοκυπρίους που θα μετακινηθούν.

Τώρα πότε θα κτισθούν νέα σπίτια, με τις προδιαγραφές που θα απαιτούν οι μετακινούμενοι, ποιος θα καταβάλει τα έξοδα, πώς θα εξευρεθεί εργασία με τη μισθοδοσία που θα επιθυμούσαν οι Τουρκοκύπριοι, μόνο ο κ. Αναστασιάδης που συμφώνησε μπορεί να απαντήσει. Και βεβαίως, προκύπτει και το αμέσως επόμενο ερώτημα: Εάν οι Τουρκοκύπριοι, προβάλλοντας διάφορες προφάσεις, αρνηθούν να μετακινηθούν, ποιος θα τους υποχρεώσει να μετακινηθούν;

Πραγματικά, όσα συμφώνησε ή απεδέχθη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ή όσα απαιτεί ο Ακιντζί είναι τερατώδη. Τόσο τερατώδη, όσο αποκρουστικό είναι και το περιεχόμενο της συνολικής λύσης. Αυτή δεν είναι λύση επανένωσης. Είναι λύση διάλυσης, λύση χάους, λύση-τέρας. Και τα τέρατα δεν επιβιώνουν. Πεθαίνουν από την πρώτη μέρα της γέννησής τους...

Keywords
Τυχαία Θέματα