Ο γαμήλιος τουρισμός στο επίκεντρο συζήτησης στη Βουλή

Αδυναμία παρουσιάζει η Κύπρος να προσφέρει όσο η ζήτηση σε ό,τι αφορά τον γαμήλιο τουρισμό, διαπίστωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μετά από τη συζήτηση για την τέλεση πολιτικών γάμων, ως εναλλακτική μορφή τουρισμού. Η Επιτροπή ζήτησε από τον ΚΟΤ να ετοιμάσει σχέδιο δράσης για επίλυση των προβλημάτων, ώστε η Κύπρος να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση και να ενισχύσει τα έσοδα από αυτόν τον τομέα της τουριστικής

βιομηχανίας.

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία παρουσιάστηκε η ιδιωτική διαδικτυακή πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στον τομέα του γαμήλιου τουρισμού και διαφάνηκε ότι αυτός ο τομέας ανοίγει για την Κύπρο νέες προοπτικές στο τουριστικό προϊόν. Η κ. Ψηλογένη ανέφερε ότι σήμερα τελούνται στην Κύπρο 8.000 πολιτικοί γάμοι και έχουν προοπτική αύξησης τα επόμενα χρόνια κατά 50%.

Η κ. Ψηλογένη είπε ότι η έλλειψη σε προσωπικό σε δήμους και το γεγονός ότι οι κοινότητες δεν μπορούν να τελούν πολιτικούς γάμους, δημιουργεί πρόβλημα ανταπόκρισης στη ζήτηση.

Η Πρόεδρος του ΣΤΕΚ ανέφερε ότι θα μπορούσε εποχικά να εργοδοτηθούν άνεργοι στους δήμους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη με τζίρο δισεκατομμυρίων ανά το παγκόσμιο.

Είπε, επίσης, ότι οι πλέον προσφιλείς προορισμοί για γάμους είναι οι Μαλβίδες και οι Σεϊχέλες, που επιλέγονται για το ειδυλλιακό τους τοπίο. Ανέφερε, ακόμα, πως έχει διαπιστωθεί ότι οι νεόνυμφοι συνοδεύονται από τους οικείους κατά 30 άτομα μέσο όρο, που σημαίνει πως λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ως προς το τουριστικό ρεύμα.

Ζήτηση σε αυτό το τουριστικό προϊόν παρουσιάζουν οι αραβικές χώρες, η Κίνα, η Ινδία, που δεν είναι ανοικτές αγορές για την Κύπρο. Πρόσθεσε πως για να προσεγγιστούν αυτές οι αγορές χρειάζονται πτήσεις και διευκρίνισε ότι η Αγγλία είναι καλή και άμεσα αξιοποιήσιμη αγορά.

Η κα Ψηλογένη ανέφερε, ακόμα, ότι σε μελέτη που έχει γίνει ανά το παγκόσμιο, στους πρώτους προορισμούς για τέλεση γάμων βρίσκονται η Ελλάδα και η Τουρκία, γεγονός που καταδεικνύει ότι μπορεί και η κυπριακή αγορά να ανέβει στο άρμα.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης ανέφερε πως λόγω του πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα επισκεπτών που έχει το συγκεκριμένο προϊόν, απαιτείται να βελτιωθεί η οργάνωση των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Όπως είπε, η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε από τον ΚΟΤ να εκπονηθεί σχέδιο δράσης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην βρίσκουν τις πόρτες κλειστές. Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε η τέλεση γάμων ομοφυλοφίλων, ο κ. Βότσης είπε ότι θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με το υφιστάμενο πλαίσιο και οι γάμοι ομοφυλοφίλων εξετάζονται αργότερα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι οι 8.000 πολιτικοί γάμοι που τελούνται κάθε χρόνο στην Κύπρο εύκολα μπορούν να αυξηθούν στις 20.000 και να ανέλθουν στο 15 με 20% του τουριστικού προϊόντος.

Η προώθηση αυτού του τουριστικού προϊόντος συναντά προβλήματα χρόνου, τόπου, τις άδειες σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, συνέχισε, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν επειδή η Κύπρος χρειάζεται αυτό το τουριστικό προϊόν.

“Είναι ανήκουστο να υπάρχει ζήτηση και να μην υπάρχει προσφορά”, είπε τέλος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές για τον γαμήλιο τουρισμό, προσθέτοντας ότι διαφάνηκε ότι ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, κάποιοι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Δεν είναι δυνατό για μια διαδικασία λίγων λεπτών να έχουμε ακυρώσεις κρατήσεων και ταξιδίων, είπε και διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στους παραλιακούς δήμους, πρόσθεσε ότι εντός 15 ημερών αναμένεται από τον ΚΟΤ σχέδιο για αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό για τους γάμους ανέρχονται στα 100 εκ τον χρόνο, τα οποία μπορούν να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν. Ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών το ενδεχόμενο οι κοινότητες, υπό προϋποθέσεις, να μπορούν να τελούν γάμους και διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε κοινότητες με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.

Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού συναντά προβλήματα σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, συνέχισε, δηλώνοντας ότι αυτά πρέπει να επιλυθούν προς το συμφέρον της οικονομίας του τόπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα