Έτοιμο και το 5ο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας

Ολοκληρώθηκε και το πέμπτο και τελευταίο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας το οποίο τροποποιεί τον περί πτωχεύσεως νόμο. Ήδη έχει πάρει το δρόμο για τη Νομική Υπηρεσία.

Ακολούθως το νομοσχέδιο θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και στη συνέχεια θα τεθεί μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προέβλεπε την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας από την 1/1/2015.

Στόχος

είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νόμου περί Πτωχεύσεως.

Υπάρχουν οφειλέτες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι επαρκή για την εξόφληση τουλάχιστον ενός μέρους του χρέους τους, αλλά δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους έτσι ώστε να είναι δυνατή μια ρεαλιστική πρόταση για την εξόφληση των πιστωτών τους σε πάροδο χρόνου.

Τέτοιοι οφειλέτες δεν μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμοι για αναδιάρθρωση του χρέους τους αφού δεν θεωρούνται βιώσιμοι.

Κυριότερες πρόνοιες και αλλαγές

- Απαλλαγή πτωχευσάντων από το καθεστώς της πτώχευσης και από τα χρέη τους.

Η κυριότερη αλλαγή αφορά στην εισαγωγή πρόνοιας για απαλλαγή του οφειλέτη από το καθεστώς του πτωχεύσαντα και απαλλαγή από τα εναπομείναντα χρέη με την πάροδο τριών ετών.

Θεωρείται ότι θα δίδεται δεύτερη ευκαιρία στον χρεώστη να επανενταχθεί στην οικονομία και κοινωνία ως ένα παραγωγικό μέλος. Ο πτωχεύσας θα απαλλάσσεται νοουμένου ότι είναι συνεργάσιμος και καλόπιστος.

- Εξουσία εξεταστή να διαχειρίζεται περιουσία που βρίσκεται υπό εξασφάλιση (secured property) στη διαδικασία πτώχευσης.

Το νομοσχέδιο προσθέτει την εξουσία στον Επίσημο Παραλήπτη ή διαχειριστή να διαχειρίζεται, υπό προϋποθέσεις, οποιαδήποτε εξασφαλισμένη περιουσία του πτωχεύσαντα. Η τροποποίηση διασφαλίζει, αφενός, τα δικαιώματα των εξασφαλισμένων πιστωτών και, αφετέρου, ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πτωχεύσαντα διαχειρίζονται προς όφελος όλων των πιστωτών. Συγκεκριμένα, η εξουσία διαχείρισης περιουσίας υπό εξασφάλιση παρέχεται με διάταγμα δικαστηρίου, κατόπιν αίτησης από τον ΕΠ ή διαχειριστή.

Όπου ο Επίσημος Παραλήπτης ή διαχειριστής προτίθεται να διαχειριστεί ή διαθέσει εξασφαλισμένη περιουσία, κοινοποιεί την πρόθεση του αυτή στον εξασφαλισμένο πιστωτή, ο οποίος, αν το επιθυμεί, δικαιούται να προσφύγει στο δικαστήριο κατά της απόφασης αυτής.

- Κατάργηση της διαδικασίας «δύο σταδίων»

Κατόπιν δικαστικού διατάγματος, ο Επίσημος Παραλήπτης θα γίνεται ο άμεσος νόμιμος ιδιοκτήτης όλων των περιουσιακών στοιχείων, με εξουσία να τα διαθέσει χωρίς περαιτέρω συμμετοχή από το δικαστήριο (εκτός από περιπτώσεις υποθηκευμένης περιουσίας). Ο διορισμένος διαχειριστής μπορεί να είναι είτε ιδιώτης επαγγελματίας Σύμβουλος Αφερεγγυότητας που θα διοριστεί από τους πιστωτές ή τον Επίσημο Παραλήπτη, ή ο ίδιος ο Επίσημος Παραλήπτης. Ο διαχειριστής θα διανέμει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη στους πιστωτές κάτω από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί και με βάση τους σχετικούς κανόνες της διαδικασίας πτώχευσης.

- Μέτρα αποφυγής κατάχρησης του συστήματος

Προβλέπεται αύξηση της περιόδου, κατά την οποία ακυρώνονται αναδρομικά ορισμένες διευθετήσεις, πριν τη κήρυξη της πτώχευσης, από δυο σε τρία χρόνια. Εισάγονται πρόνοιες για καταβολή μεριδίου αποδοχών ή μισθού σε πιστωτές, όχι μόνον από πτωχεύσαντες δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και γενικά από όλους τους πτωχεύσαντες. Το διάταγμα για αποκοπή από αποδοχές ή μισθούς δύναται να έχει διάρκεια μέχρι τρία έτη.

Προβλέπεται διαδικασία υποβολής αίτησης ένστασης στην αποκατάσταση σε περίπτωση που ο Επίσημος Παραλήπτης ή ο διαχειριστής ή οποιοσδήποτε πιστωτής ή σύνδικος ισχυρίζεται ότι ο πτωχεύσας δε συνεργάστηκε με τον επίσημο παραλήπτη ή το διαχειριστή για την εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων ή απέκρυψε ή δεν αποκάλυψε στον Επίσημο Παραλήπτη ή στο διαχειριστή εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να εκποιηθούν προς όφελος των πιστωτών. Το δικαστήριο δύναται να διατάξει παράταση του χρόνου αποκατάστασης για χρονική περίοδο όχι πέραν των 8 ετών από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος κήρυξης σε πτώχευση.

- Κριτήρια βάσει των οποίων ο πιστωτής και ο χρεώστης δύνανται να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης

Τόσο ο χρεώστης όσο και ο πιστωτής θα δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης εάν το συνολικό ποσό των χρεών υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

- Αντιμετώπιση των συσσωρευμένων υποθέσεων υπό εκκρεμότητα

Για παλιές υποθέσεις που εκκρεμούν θα γίνεται απαλλαγή από το υπόλοιπο χρέος, αλλά η απαλλαγή δεν θα αφορά χρέη που αφορούν υποθηκευμένη περιουσία.

- Σύνδεση με το νόμο περί Θέσπισης και Εφαρμογής Προσωπικών Σχεδίων Αποπληρωμής και Σχεδίου Απαλλαγής Οφειλών για Φυσικά Πρόσωπα Νόμο του 2015

Η αποτυχία ή τερματισμός Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωμής Οφειλών αποτελεί πράξη πτώχευσης.

Η υποβολή αίτησης πτώχευσης θα πρέπει να συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του χρεώστη ότι έχει καταβάλει εύλογες προσπάθειες για δέοντα συμβιβασμό με τους πιστωτές του με την υποβολή σε αυτούς Σχεδίου Αποπληρωμής Οφειλών, δυνάμει του σχετικού νόμου.

Το δικαστήριο δύναται να αναστείλει τη διαδικασία αίτησης για έκδοση διατάγματος κήρυξης σε πτώχευση, για περίοδο που δε θα υπερβαίνει του τρείς μήνες, σε περίπτωση που ο χρεώστης αποδεικνύει ότι έχει ήδη υποβάλλει αίτηση για Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα