Ερντογάν: «Τα ψέματα και οι συκοφαντίες εναντίον μας έχουν αυξηθεί»

Στα χτυπήματα που δέχεται συνεχώς η Τουρκία αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο σήμερα για το πραξικόπημα κατά του Μεντερές το ’60.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε βαριές βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι διακατέχεται από την ίδια «χουντική» νοοτροπία και σήμερα.

«Ο αγώνας μας για την εδραίωση της υπεροχής της εθνικής βούλησης έγινε προσπάθεια να κατασταλεί από διάφορα πραξικοπήματα. Η πρώτη από τη σειρά των πραξικοπημάτων, που είχε βαρύ κόστος, ήταν το πραξικόπημα του

1960, το οποίο εξακολουθεί να είναι μια πληγή που ακόμη αιμορραγεί στην καρδιά του έθνους μας. Είναι πηγή θλίψης το να εξακολουθούμε να αντικρίζουμε αυτήν τη νοοτροπία.

Οι απόψεις που εκφράστηκαν και το ύφος που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή που στάλθηκε στον Μεντερές είναι πάντα τα ίδια. Η πηγή είναι η ίδια. Εξακολουθούν να υπάρχουν συνωμότες και νοσταλγοί του πραξικοπήματος, αλλά και ίδιας νοοτροπίας πολιτικοί που συνεργάστηκαν μαζί τους. Μαζί τους υπάρχουν επίσης και μεσιέ. Η πηγή διεύρυνε το δίκτυο», ανέφερε όλο νόημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας ευθέως στη συνέχεια το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP ότι κάθε φορά δημιουργούν μία τεχνητή ατζέντα για να προκαλέσουν ένα «πραξικόπημα» στο εσωτερικό της χώρας.

«Πρόσφατα, έχουν αυξήσει την ταχύτητα στα ψέματα και τις συκοφαντίες, που παράγουν. Από το νησί Μαν μέχρι το εργοστάσιο παλετών για τεθωρακισμένα, από τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια έως τους πρόσφατους ισχυρισμούς, παρακολουθούμε μία στρατηγική επανάληψης ψεμάτων. Τα εγχώρια και εθνικά έργα της Τουρκίας δέχονται επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «η πολιτική του ψέματος και της συκοφαντίας είναι η ευκολότερη επιχείρηση».

«Ξεκινώντας αυτό το μονοπάτι, βάλαμε το σάβανο και βγήκαμε», επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που η δημοκρατία ενισχύονταν στη χώρα μας, οι πραξικοπηματικές πολιτικές νοοτροπίες δεν δίσταζαν να βάζουν φωτιά στη χώρα για χάρη των προσωπικών τους φιλοδοξιών».

Ο Ερντογάν προανήγγειλε μάλιστα και δημοψήφισμα για νέο σύνταγμα, αν δεν επιτευχθεί συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Αν Συμμαχία του Λαού δεν επιτύχουμε τη συναίνεση που επιθυμούμε, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε το πόνημά μας στην κρίση του έθνους μας», είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να δώσει επίσης και κάποια χαρμόσυνα νέα στο λαό του για την οικονομία.
«Αναμένω σοβαρή ανάκαμψη της οικονομίας από φέτος. Μετά την ανακάλυψη 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε κάποια καλά αποτελέσματα και σε ηπειρωτικές περιοχές. Ανακαλύψαμε πετρέλαιο σε 3 νέα πηγάδια τον τελευταίο μήνα», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα