Έρευνες για οικονομία: Συγκεντρώνονται email & SMS

Οι έρευνες για την οικονομία προχωρούν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σημείωσε ότι την προσεχή Παρασκευή κλιμάκιο ανακριτών από την Κύπρο μεταβαίνει στο Λονδίνο, όπου θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει στοιχεία, στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής που έχει ζητηθεί, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης των μετοχών της HSBC.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της πρωτοχρονιάτικης γιορτής του Τμήματος Φυλακών,

ο κ. Νικολάου είπε ότι προχωρούν οι έρευνες και παρά την πολυπλοκότητα την οποία παρουσιάζουν, εντούτοις γίνεται κάθε προσπάθεια, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν κατά τρόπο μάλιστα που τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να είναι τέτοια, που να επιτρέψουν την απόδειξη των υποθέσεων αυτών ενώπιον των δικαστηρίων.

“Δεν είναι αυτοσκοπός κανενός”, είπε, “να οδηγηθεί στο δικαστήριο, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν τις υποθέσεις αυτές. Εκείνο που γίνεται αυτή τη στιγμή, μετά και από τη ψήφιση της νομοθεσίας, που αφορά την άρση του απορρήτου, για την καταγεγραμμένη επικοινωνία, ήδη γίνεται μελέτη όλων των υποθέσεων, που βρίσκονται σε κάποιο προχωρημένο στάδιο, αξιολογούνται τα στοιχεία, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και τα επόμενα βήματα για τις έρευνες που είναι απαραίτητα”.

Όπως είπε “αξιοποιείται πια αυτό το δεδομένο, ούτως ώστε να εκδοθούν τα απαραίτητα διατάγματα των δικαστηρίων, που να επιτρέπουν πρόσβαση και επεξεργασία καταγεγραμμένης επικοινωνίας”, για να προσθέσει ότι “ο νόμος νόμος ο οποίος ψηφίστηκε αφορά μόνο την καταγεγραμμένη επικοινωνία (e-mail, sms) και δεν αφορά την τηλεπικοινωνιακή συνομιλία”.

Εν αναμονή του Συμβουλίου Εφετών για Βγενόπουλο

Σε ερώτηση εάν είμαστε πιο κοντά στην ανάκριση του κ. Βγενόπουλου, ο κ. Νικολάου είπε: “Περιμένουμε κατά αρχήν από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο πρέπει να εξετάσει την ένσταση την οποία έχει καταθέσει ο κ. Βγενόπουλος στο αίτημα της ΚΔ, για να εξεταστεί στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής Αναμένεται εδώ και τέσσερις μήνες περίπου η εξέταση της ένστασης από πλευράς του Συμβουλίου Εφετών. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει, εντούτοις δεν σας κρύβω ότι εξετάζουμε και τα άλλα ενδεχόμενα και αν διαπιστωθεί ότι είναι συμπληρωμένη μια υπόθεση -ανεξάρτητα εάν έχει ληφθεί κατάθεση από τον κ. Βγενόπουλο- είναι με βάση το νομικό μας πλαίσιο ότι είναι δυνατή μια υπόθεση για να καταχωρηθεί στο δικαστήριο”.

“Εξετάζεται”, συμπλήρωσε, “και αυτό ενδεχόμενο γιατί δεν μπορεί να παραμένουν οι διαδικασίες εγκλωβισμένες στο πότε θα θελήσει ο κ. Βγενόπουλος να καταθέσει στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής”.

Κλιμάκιο στο Λονδίνο για συγκέντρωση στοιχείων

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι κλιμάκιο θα μεταβεί στο Λονδίνο στις 8 του μήνα, για συγκέντρωση κάποιων στοιχείων, στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής που έχουμε ζητήσει αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης των μετοχών της HSBC την τότε εποχή. Στο μεταξύ, σημείωσε ότι “όποτε κριθεί αναγκαίο θα πάνε ανακριτές από την Κύπρο στην Αθηνά για να προβούν στις απαραίτητες εξετάσεις”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα