Έρχονται βαριές "καμπάνες" για ΚΕΠΕΥ

Με βαριές καμπάνες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έρθουν αντιμέτωπες σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον εννέα Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα, οι εταιρείες αυτές έχουν προβεί σε παραβάσεις που εντοπίστηκαν από την εποπτική αρχή.

Για τις πρώτες πέντε οι ανακοινώσεις θα έρθουν πολύ σύντομα.

Ανάμεσά τους φιγουράρει και μία εκ των μεγαλύτερων ΚΕΠΕΥ, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και ασχολούνται κυρίως με την αγοραπωλησία

συναλλάγματος.

Εναντίον της διερευνά ενδεχόμενο απάτης και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών.

Πέραν του χρηματικού προστίμου, θα της υποδεικνύεται η διόρθωση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν, καθώς δεν φαίνεται να συντρέχουν λόγοι που να οδηγούν τον επόπτη στο μέτρο της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, θα είναι πρωτοφανή για ΚΕΠΕΥ.

Όσο αφορά τα πρόσωπα που διεκδικούν αποζημιώσεις αν και η προτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς την εταιρεία είναι να τις καταβάλει, δεν είναι στη δικαιοδοσία της να την υποχρεώσει να το πράξει.

Υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι για τα τα πρόσωπα που διεκδικούν αποζημιώσεις.

Ο πρώτος είναι από τη νομική οδό και ο δεύτερος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι η διεκδίκηση αποζημιώσεων μέσω του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος είναι ο αρμόδιος φορέας για θέματα αποκατάστασης ζημιών μέσω της εξωδικαστικής οδού.

Επέβαλε διοικητικές κυρώσεις στους δύο ξένους διοικητικούς συμβούλους και μετόχους της Pulp International Business καθότι δεν συμμορφώνονταν με τις Προϋποθέσεις Χορήγησης Άδειας και Λειτουργίας ΚΕΠΕΥ.

Η υπόθεση έχει προωθηθεί και στον Γενικό Εισαγγελέα για να μελετήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών ευθυνών.

Οι δύο ξένοι διοικητικοί σύμβουλοι και ιδιοκτήτες - μέτοχοι της εταιρείας, καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο 150 χιλιάδων ευρώ έκαστος.

Την ίδια ώρα τους απογορεύθηκε η άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, σχετικών με τον χρηματοοικονομικό τομέα, για πέντε χρόνια.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να επιπλήξει τους δύο Κυπρίους μη εκτελεστικούς συμβούλους.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια λειτουργίας της εταιρείας έχει ανακληθεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα