Τσίπρας σε Αμπάς: H Ελλάδα είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων

Την πάγια θέση της Ελλάδος ότι στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό ζήτημα, με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με τα σύνορα του 1967 και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλλα.

Αυτό, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, αποτελεί αρχή για την Ελλάδα,

ανεξαρτήτως από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, που είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες με την ισραηλινή ηγεσία.

Από την πλευρά μας, υπογράμμισε, και κυρίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να πάψει, να αποκλιμακωθεί η ένταση και να δημιουργηθεί ένα εποικοδομητικό κλίμα για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών και συζητήσεων.

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Αμπάς θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, έπειτα από πολλά χρόνια.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είπε πως οι δύο πλευρές συναποφάσισαν τη σύσταση κοινής διϋπουργικής επιτροπής των δύο χωρών, και ενημέρωσε διεξοδικά τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για τις εξελίξεις στην περιοχή, «και γι’ αυτά που αντιμετωπίζει ο λαός της Παλαιστίνης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κατοχής των Ισραηλινών στη χώρα μας».

Επισήμανε ιδιαίτερα το πρόβλημα των εποίκων, οι οποίοι, είπε, προβαίνουν σε ενέργειες ενάντια σε χριστιανικές εκκλησίες και μουσουλμανικά τεμένη στην Παλαιστίνη. «Το Ισραήλ θέλει να αλλάξει την ταυτότητα της Παλαιστίνης και στο σημείο αυτό θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι η υφιστάμενη διαμάχη που είναι πολιτική να μην εξελιχθεί σε στρατιωτική», ανέφερε ο κ. Αμπάς.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε στο σημείο αυτό ότι η Ελλάδα ανησυχεί για τη «μεγάλης ένταση και βία έναντι του άμαχου πληθυσμού», όπως και για την πολιτική του εποικισμού και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. «Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της προστασίας και του σεβασμού του ιστορικού καθεστώτος όλων των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του Χαράμ Αλ-Σαρίφ», πρόσθεσε.

«Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, αυτό που ζούμε εμείς, ο λαός της Παλαιστίνης, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ενέχουν μεγάλους κινδύνους, λόγω της κατοχής των Ισραηλινών και των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι έποικοι του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, εκτελώντας τα παιδιά μας, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού εμπάργκο στην Παλαιστίνη, το οποίο κατ’ επέκταση οδηγεί και σε πολιτικό αδιέξοδο.

Όλα αυτά τα προβλήματα που σας προανέφερα, κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, δημιούργησαν και εξακολουθούν να επιφέρουν μεγάλη απογοήτευση στο λαό της Παλαιστίνης με φυσικό αποτέλεσμα την αντίδραση των νέων της Παλαιστίνης για την ισραηλινή κατοχή», δήλωσε ο κ. Αμπάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, συνέχισε, απέτυχε στις όποιες προσπάθειές της για να υπάρχει ειρήνευση μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Είπε πως το Ισραήλ «γκρέμισε όλες τις βάσεις επί των οποίων εδράζονται οι πολιτικές και οι οικονομικές συμφωνίες Παλαιστίνης-Ισραήλ».

«Εμείς ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να υπερασπίζεται το λαό της Παλαιστίνης μέχρις ότου αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας. Και θέλω ακόμη να σας πω, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι εμείς οι Παλαιστίνιοι χαιρετίζουμε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του εποικισμού και των προβλημάτων που δημιουργούνται από αυτόν. Επιπροσθέτως, εκφράζουμε την ιδιαίτερη εκτίμησή μας απέναντι σε αυτές τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, των οποίων οι χώρες αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης. Και ζητάμε από τα κράτη εκείνα που δεν έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη και πιστεύουν στη λύση των δύο κρατών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα