Επ.Παπαδόπουλου: Πρόταση για online υπηρεσίες

Σε ανακοίνωση το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου αναφέρθηκε στην πρόταση του υποψήφιου προέδρου για τις online υπηρεσίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Η δημόσια διοίκηση στην Κύπρο υποαξιοποιεί τραγικά τις δυνατότητες των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, με συνέπεια οι πολίτες να ταλαιπωρούνται, δαπανώντας χρόνο και χρήματα και το κράτος να λειτουργεί πολύ πιο αργά και πολύ

λιγότερο αποτελεσματικά απ’ ότι θα έπρεπε. Απαιτείται ευρύτατος ψηφιακός μετασχηματισμός. Εγκαθίδρυση νέου τρόπου διακυβέρνησης. Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ήρθε η ώρα για την e-Cyprus.

Το εγχείρημα της μετάβασης από την παραδοσιακή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση απαιτεί όραμα και διάθεση αλλαγής. Δηλώνουμε έτοιμοι να το πράξουμε. Η ιδέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει αρχίσει πλέον να ωριμάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Διακρίνονται ξεκάθαρα τέσσερις οντότητες στις οποίες η κάθε κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες της. Κι αυτές είναι ο πολίτης, η επιχείρηση, η ίδια η κυβέρνηση και φυσικά οι δημόσιοι λειτουργοί, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση είναι και εργοδότης.

Το πρώτο συστατικό στοιχείο της δομής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αποτελεί ΜΙΑ ενιαία ιστοσελίδα φιλική προς το χρήστη και συμβατή με όλες τις φορητές συσκευές, που θα στεγάσει όλα τα υπουργεία, τα τμήματα και τις υπηρεσίες τους. Απώτερος στόχος θα είναι η κατάργηση των 188 ιστοσελίδων που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο τομέα.

Το δεύτερο συστατικό στοιχείο, είναι ΜΙΑ διαδικτυακή πύλη για όλους τους δημόσιους λειτουργούς, που θα εξασφαλίσει ένα ζωντανό και ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Τμήμα Προσωπικού. Μέσω αυτής, οι υπάλληλοι θα μπορούν να ενημερώνονται για εγκυκλίους, πολιτικές, εγχειρίδια, νομοθεσίες, ώστε να ασκούν αρτιότερα τα καθήκοντα τους.

Το τρίτο συστατικό στοιχείο είναι ΜΙΑ διαδικτυακή πύλη για όλους τους πολίτες και για όλες τις επιχειρήσεις, η οποία θα αποτελέσει σημείο μίας στάσης, όπου θα μπορούν να εξυπηρετούνται, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία τους σε υπηρεσίες του δημοσίου. Μέσα από αυτή, θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται ηλεκτρονικά και οι οποίες σταδιακά θα αυξάνονται, θα ενισχύονται και θα βελτιστοποιούνται. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο

Το τέταρτο συστατικό στοιχείο είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης της σχέσης μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων με την κυβέρνηση, όπου θα κατατίθενται αιτήματα τα οποία θα εξυπηρετούνται σε προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια.

Η πρότασή μας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και τη σχέση κράτους-πολίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα