Μπουρτσού: Δεν οπισθοχώρησε η τ/κ πλευρά από τις συνομιλίες

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι μετά την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας το 2015, αρχικά σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά στην πορεία, λόγω εμπλοκής της Τουρκίας, δεν υπήρξε πρόοδος «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σύμφωνα με τον Μπαρίς Μπουρτσού, εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μπουρτσού είπε

ότι δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα που να αποδεικνύει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά οπισθοχώρησε από κάποια συμφωνία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αυτός που οπισθοχώρησε και στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και στις διαπραγματεύσεις των έξι κεφαλαίων.

«Υπάρχουν δυστυχώς πολλά παραδείγματα για αναφορά» είπε. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναγνωρίζει ότι κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων υπήρξε σημαντική πρόοδος, ανέφερε ο κ. Μπουρτσού. Σημείωσε ότι η σημαντική πρόοδος προκάλεσε τις αντιδράσεις όσων είναι ενάντια στη λύση με τον κ. Αναστασιάδη να επηρεάζεται ενόψει και των προεδρικών εκλογών. Ο κ. Μπουρτσού είπε πως "για να μην χάσει ψήφους" ο κ. Αναστασιάδης "εγκατέλειψε την προσήλωσή του στη λύση" και επικρότησε αποφάσεις όπως την πραγματοποίηση εορτασμών για το δημοψήφισμα για την ένωση.

Αντίθετα, είπε ο κ. Μπουρτσού, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία συνέχισε τις ειλικρινείς προσπάθειές του μαζί με τη διαπραγματευτική του ομάδα για την εξεύρεση μιας λύσης.

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Μουσταφά Ακιντζί και με την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας φτάσαμε στην Διάσκεψη για την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Μπουρτσού, και πρόσθεσε ότι λόγω των τουρκικών πρωτοβουλιών για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων συζητήθηκε στα πλαίσια του θέματος των εγγυήσεων και ασφάλειας το πώς μπορεί η ασφάλεια της μιας κοινότητας να μην αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αυτός είναι που «προσπαθεί να επιβραδύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που απομακρύνεται από τη συμφωνία, που όλο λέει 'δεν είμαι έτοιμος' και ζητά αδικαιολόγητες και αχρείαστες αναβολές, που προσπάθησε θέτοντας προϋποθέσεις να εμποδίσει τις διασκέψεις για την Κύπρο στην Ελβετία», και αφού δεν το κατάφερε αυτό και πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη τότε εμφανίστηκε με μαξιμαλιστικές θεωρίες για να σαμποτάρει τη διαδικασία, κατά την έκφρασή του.

«Αυτή είναι η αλήθεια, και όσοι έλαβαν μέρος στη Διάσκεψη το έχουν ζήσει και έχει καταγραφεί και στην ιστορία. Για τους λόγους αυτούς δεν γίνονται αποδεκτές κατηγορίες εναντίον της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς», είπε.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι για να κερδίσει τις εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απομακρύνθηκε από τη λύση και προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα