Επιστροφή στην Ελβετία για διαπραγματεύσεις

Τριήμερες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου με κατάθεση χαρτών στις 11 του μήνα και διάσκεψη για το Κυπριακό την επομένη αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζι.

Έως τότε οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν.

Η απόφαση ελήφθη στην διάρκεια δείπνου, το οποίο παρέθεσε χθες το βράδυ στους ηγέτες των 2 κοινοτήτων o Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ

για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών οι ηγέτες αποφάσισαν να επαναρχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις τους. Προστίθεται ότι έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν να συναντώνται προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα ενώ οι 2 ηγέτες θα συναντιόνται όταν απαιτείται.

Διαβάστε επίσης σχετικά: Κυπριακό: Θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σκηνικό (pics)

Σε ότι αφορά τη διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και σε αυτή θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από την οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο όπου παρακάθισε σε δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, το οποίο διήρκησε περίπου τέσσερεις ώρες, ο Πρόεδρος είπε ότι «κατά το αποψινό δείπνο είχαμε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών, να γίνει μια αυτοκριτική για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και εν συνεχεία, ύστερα από μια δημιουργική διαβούλευση απεφασίσθη όπως επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων, με διασταυρούμενη τη διαπραγμάτευση.

Στις 9 του Γενάρη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 11 θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 θα συγκληθεί διάσκεψη για το Κυπριακό στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται».

Ερωτηθείς τι θα μεσολαβήσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, (θα γίνει) συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ’ ευχήν επιτυχία είτε αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει.

Ένα θέλω να επαναλάβω, τη δική μας αποφασιστικότητα και από ό,τι έχω διαπιστώσει και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη».

Ερωτηθείς ποιοι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε ότι «από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών και από τη δήλωση που έχω κάνει μιλούμε για πολυμερή».

Σε ερώτηση τι θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου αν τα θέματα δεν κλείσουν, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θα οδηγηθούμε αντιλαμβάνεστε στην επιθυμητή λύση. Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης να ολοκληρώσουμε κατ’ ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, επίσκεψη στη Λευκωσία πραγματοποιεί από χθες ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Τζόναθαν Κόεν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη στις 10:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εν τω μεταξύ, την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί πιθανότατα στις 9 Δεκεμβρίου και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια στιγμή, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει σήμερα στις 10:00 ώρα κατεχόμενων τη ψευδοβουλή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Πρόκειται για την αναβληθείσα στις 24 Νοεμβρίου συνεδρία της ολομέλειας της λεγόμενης βουλής λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το καθεστώς των εγγυήσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος ανέφερε επίσης, ότι αν και η ευχή ήταν, το Κυπριακό να τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, φαίνεται να μένει για την επόμενη χρονιά.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν θετικά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στηρίζει μια δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της ισότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα