Επί ποδός πολέμου λόγω Νετανιάχου

Σε ανοικτή επικοινωνία βρίσκονται τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΔ με τη Μοσάντ
Τα θέματα της ενέργειας, της περιφερειακής συνεργασίας και προστασίας των θαλασσίων ζωνών στο επίκεντρο της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στο νησί

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται από σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας εν αναμονή της αυριανής επίσκεψης στο νησί τού Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Με αλλεπάλληλες συσκέψεις, το Αρχηγείο της Αστυνομίας μαζί με την ηγεσία της Δύναμης και σε πλήρη συντονισμό με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και τους πράκτορες

της Μοσάντ, σχεδίαζε όλες τις προηγούμενες ημέρες τις τελευταίες επιχειρησιακές λεπτομέρειες που άπτονται των θεμάτων ασφαλείας της επίσκεψης. Ο τελικός προγραμματισμός του όλου σχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί, με τη μεταφορά ειδικού εξοπλισμού από το Ισραήλ. Στην Κύπρο καταφθάνει σήμερα και το αλεξίσφαιρο όχημα, με το οποίο θα μετακινείται ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, μαζί με ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για προστασία των τηλεπικοινωνιών.

Θα κλείσουν δρόμοι
Το «παρών» τους στη μεγάλη επιχείρηση θα δώσουν εκατοντάδες μέλη της Κυπριακής Αστυνομίας, από όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις του κράτους, καθώς και Ισραηλινοί πράκτορες, ενώ δρακόντεια μέτρα θα ληφθούν τόσο στο αεροδρόμιο Λάρνακας όσο και στη θάλασσα από τη Λιμενική Αστυνομία. Παράλληλα σε ετοιμότητα βρίσκονται και πάνοπλα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού μαζί με ελικόπτερο της Αστυνομίας, που θα συνοδεύουν την πομπή με τον Βενιαμίν Νετανιάχου. Τα δρομολόγια που θα ακολουθήσει η πομπή του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, αν και έχουν ήδη αποφασιστεί, εντούτοις εξακολουθούν να κρατούνται μυστικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Λευκωσίας θα παραμείνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα κλειστός. Το υψηλό επίπεδο των μέτρων ασφαλείας, αν και είναι σύνηθες φαινόμενο σε κάθε επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην πρόσφατη υπόθεση εντοπισμού μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας στην κατοχή Λιβάνιου στη Λάρνακα.

Ενεργειακή συνεργασία
Η επίσκεψη πάντως του κ. Νετανιάχου στο νησί κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς επαφών μεταξύ των δύο χωρών που εντατικοποιήθηκαν εξαιτίας της ανακάλυψης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της ρήξης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα», ο κ. Νετανιάχου θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στέινιτς και αριθμό άλλων αξιωματούχων. Η επίσκεψη, όπως είπε, είναι ενδεικτική της εμβάθυνσης των στρατηγικών και ενεργειακών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Πέραν της ενεργειακής συνεργασίας, αναμένεται επίσης να συζητηθούν και θέματα που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών για αντιμετώπιση κοινών περιφερειακών ζητημάτων τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα θαλάσσιας προστασίας των ΑΟΖ των δύο χωρών. Ενθαρρυντικό, πάντως, είναι το γεγονός πως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση της μελέτης του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», που θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα διασχίζει την Κύπρο, θα περνά από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.

Στο τραπέζι και το Interconnector
Ακόμη ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση των δύο ηγετών είναι το πρότζεκτ του Euroasia Ιnterconnector, το οποίο, όπως και το East Med Pipeline, είναι ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο ισχύος 400 kV DC, που θα διασυνδέει τα κυπριακά, ισραηλινά και ελληνικά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται πως στις 5 και 6 του Μάη πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη συνάντηση προόδου για το EuroAsia Interconnector στη Χάιφα του Ισραήλ μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΕΗ, της Quantum Energy και της Israel Electric Corporation Ltd (IEC), ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη Aναστασιάδη στο Ισραήλ o κ. Νετανιάχου έδειξε την αποφασιστικότητά του για άμεση ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου. Το εν λόγω καλώδιο, που αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του και θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των συνδεδεμένων χωρών, αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου το 2019.

Keywords
Αναζητήσεις
eurasia interconnector
Τυχαία Θέματα