Διπλός μπελάς για Τουρκία

Τρομοκρατική οργάνωση αποκαλεί τώρα το PKK o Λευκός Οίκος
Καθώς βομβαρδίζει το PKK, η Τουρκία με τη συμπαράσταση των ΗΠΑ συνεχίζει τις επιθέσεις της ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος με σκοπό τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας»

Σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών του βόρειου Ιράκ εξαπέλυσαν οι τουρκικές δυνάμεις το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού

το Σάββατο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα τουρκικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν αποθήκες, στρατώνες και σημαντικά εφοδιαστικά υποστατικά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), στις βάσεις που ελέγχει η ομάδα στο βόρειο Ιράκ, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνει ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, και όχι μόνο του Ισλαμικού Κράτος (ΙΚ). «Μόλις το ΙΚ εκκαθαριστεί από τις περιοχές, οι ζώνες ασφαλείας θα καθοριστούν από μόνες τους. Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι θα εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Μελβέτ Τσαβούσογλου.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την αυξημένη εστίαση της Άγκυρας και τις έντονες προσπάθειές της στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια ώρα, ο Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον αγώνα εναντίον του ΙΚ, Μπρετ Μακ Γκαρκ, έγραψε στο Twitter: «Έχουμε καταδικάσει έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον της Τουρκίας και σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμα της συμμάχου μας (Τουρκίας) στην αυτοάμυνα. Καλούμε, επίσης, σε αποκλιμάκωση και ζητούμε από τις δύο πλευρές να εξακολουθούν να δεσμεύονται σε μια διαδικασία λύσης για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη». Σε άλλο μήνυμά του ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε, επίσης, πως: «Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΡΚΚ και της πρόσφατης συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας εναντίον του ΙΚ».

Νέα επίθεση ΡΚΚ
Δυο νεκροί και τέσσερις τραυματίες ήταν ο απολογισμός της νέας επίθεσης που σημειώθηκε χθες εναντίον στρατιωτικού οχήματος στην επαρχία Λίτζε του Ντιγιάρμπακιρ Η επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, διενεργήθηκε από το ΡΚΚ με αποτέλεσμα τη μεταφορά ενισχύσεων στην περιοχή από τον τουρκικό στρατό. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των στρατοπέδων του ΡΚΚ στο Καντίλ και στη γύρω περιοχή του Βόρειου Ιράκ. Η πολύχρονη αδράνεια του τουρκικού στρατού στην περιοχή οφειλόταν, ουσιαστικά, στην εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού. Όπως μετέδωσαν χθες τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τουρκικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τις βάσεις του Ντιγιάρμπακιρ, της Μαλάτια, του Μπάτμαν και του Ιντζιρλίκ, έριξαν γύρω στις 300 βόμβες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από αρκετούς Τούρκους πολιτικούς αναλυτές, η κίνηση αυτή τερματίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού, κάτι που ωστόσο φαίνεται προς το παρόν να απορρίπτει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. «Θα συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία... Αλλά ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χρησιμοποιήσουμε τόσο τη δύναμη όσο και τη συμπόνια μας», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου. Πληροφορίες από τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι κατά την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποίησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου το Σάββατο, αποφασίστηκε η συνέχιση των επιχειρήσεων τόσο εναντίον του ΡΚΚ όσο και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μέχρι τέλους.

Επέλαση Κούρδων
Σε οπισθοχώρηση ανάγκασαν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης του ΙΚ από μια ακόμη συνοικία της πόλης Χασάκα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, που κατάφεραν να εδραιώσουν ακόμη περισσότερο τον έλεγχό τους στη μεγάλη αυτή πόλη της βορειοδυτικής Συρίας. Όπως γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) πήραν το Σάββατο τον πλήρη έλεγχο της Νάσουα Γαρμπιγέ», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη συνοικία που είχε καταλάβει τον προηγούμενο μήνα το ΙΚ, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του στην πόλη.

Σημειώνεται ότι η πόλη, που αρχικά τελούσε υπό τον έλεγχο των ΥPG και των δυνάμεων του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, καταλήφθηκε πριν από λίγο καιρό από το ΙΚ. «Οι YPG προέλασαν έναντι του ΙΚ αλλά επίσης και σε βάρος του καθεστώτος», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο Διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας ΜΚΟ που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι YPG ελέγχουν πλέον το 70% της πόλης, το καθεστώς 20% και το ΙΚ 10%».

Μπαράζ επιθέσεων
Το Σάββατο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βομβιστές-καμικάζι του ΙΚ επιτέθηκαν με παγιδευμένα οχήματα εναντίον θέσεων των YPG, με τις δύο επιθέσεις να σημειώνονται κοντά στην πόλη Ταλ Αμπιάντ, στη βόρεια επαρχία Ράκα, ενώ την ιδία ώρα μια τρίτη επίθεση έπληξε μια κουρδική θέση στην επαρχία Χαλέπι. Οι Κούρδοι πρόσφατα, με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στο ΙΚ, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές από την πόλη Ταλ Αμπιάντ, η οποία γειτονεύει με την Τουρκία και αποτελούσε ζωτικής σημασίας κέντρο διέλευσης πολεμιστών και οπλισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα