Στις 8 Νοεμβρίου πρόωρες εκλογές

Καθοριστική συνεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα για τα επόμενα βήματα
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί ν' αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο, και σκέφτεται τη δημιουργία «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» - Το αριστερό όμως σκέλος του κόμματός του άλλα επιθυμεί

Καθοριστική των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση

της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει στην παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την παγίωση του ρήγματος που προέκυψε στο κυβερνών κόμμα στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 1-2 Αυγούστου, ενώ οι διαδικασίες αναμένεται να κορυφωθούν στο έκτακτο συνέδριο που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει τον Σεπτέμβριο, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και προτού προκηρυχθούν οι εκλογές που φαίνεται πως ακολουθούν.

Ξεκαθάρισμα
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα, φαίνεται ότι η Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, έχει κλειδώσει ως η ημέρα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, που θα φέρουν και το ξεκαθάρισμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με επικεφαλής πιθανότατα τον ίδιο, με διευρυμένη όμως πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη από τη Βουλή και με συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, χωρίς κομματική ιδιότητα.

Δημιουργική αδράνεια
Στη λύση αυτή ο κ. Τσίπρας θα έχει οδηγηθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», εάν κάνει δεκτές τις εισηγήσεις περί «δημιουργικής αδράνειας» στο εσωτερικό του κόμματος, δηλαδή εάν αποφύγει τη σύγκρουση και τον... αποχωρισμό με τους διαφωνούντες, ο οποίος όμως φαίνεται πως έχει πάρει τον δρόμο χωρίς επιστροφή.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η εκδήλωση που προγραμματίζει σήμερα το απόγευμα -λίγες ώρες μετά τη συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας- η Αριστερή Πλατφόρμα με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη της Αριστερής Πλατφόρμας και θέμα «Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε! Συνεχίζουμε...».

Σε αυτήν ο πρώην Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναμένεται να ασκήσει κριτική στον τρόπο, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στη συμφωνία που έκλεισε με τους εταίρους.

Από την άλλη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να ακουστούν επικριτικά σχόλια για τα σχέδια του Χολαργού και τις αυταπάτες για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.

Τείχος η Αριστερή Πλατφόρμα
Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη. Ο πρώην Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν η Κυβέρνηση ταυτιστεί με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι, αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο, σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο».

Είπε ακόμη ότι στηρίζει την Κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, «το ριζοσπαστικό πρόγραμμα» με το οποίο ο ελληνικός λαός εξέλεξε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και για να ανταποκριθεί στο περήφανο «όχι» του δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν τη στηρίζει για να συνάπτει και να εφαρμόζει νέα μνημόνια.

«Η δική μου εξαρχής θέση και επιμονή ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα, πρώτα απ' όλα πολιτικά, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την Ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε απέναντί της τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης. Αν η Κυβέρνηση ταυτιστεί με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο», ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα είναι σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ». «Είμαστε εμείς που πρωτοπόρα εργαστήκαμε για να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Είμαστε εμείς, επίσης, που στις κρίσιμες στιγμές στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων στηρίζουν τώρα φανατικά το μνημόνιο, επιχειρούσαν να τον διαλύσουν», τονίζει εξάλλου ο Π. Λαφαζάνης.

Ανέφερε τέλος ότι «το ευρώ δεν είναι "ταμπού" και η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αντίθετα, η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφ' όσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση», κατέληξε.
Κατρούγκαλος: Δεν θα γίνουμε αριστερή παρένθεση

Προτεραιότητα στην επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς έδωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή. Στη συνέχεια, όπως είπε, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές που δημιουργούνται σε εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα είτε διεξαγωγής εκλογών είτε συγκρότησης μιας άλλης κυβέρνησης. «Προσπαθούν κάποιοι και να μας αποδώσουν την ιδιοκτησία των μέτρων και να συγκυβερνήσουμε μαζί τους. Σαν να μην υπήρχε καμία διαφορά. Επομένως αυτό που κατά τη γνώμη μου αποκλείεται είναι εμείς να γίνουμε ίδιοι με εκείνους. Ακριβώς γιατί τότε αυτό θα σήμαινε ματαίωση του ελληνικού λαού», είπε ο Υπουργός Εργασίας.

«Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμφωνία και μετά να δούμε ανάλογα με τις προοπτικές που δημιουργούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - εγώ πιστεύω και εξακολουθώ να θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο να αποκατασταθεί, αν όχι η ιδεολογική ενότητα τουλάχιστον ένα κοινό βάδισμα των διαφορετικών τάσεων», είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια πολύ δύσκολη πολιτική εξίσωση, που πρέπει να κάνουμε. Καταγράφηκε μια σαφής βούληση του ελληνικού λαού, που ζητάει από την Κυβέρνηση να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονταν και μετά εκδηλώθηκε το οικονομικό πραξικόπημα του κλεισίματος των τραπεζών.

Με κλειστές τις τράπεζες δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Ορθά λοιπόν ο Πρωθυπουργός, ως εθνικός ηγέτης, πήρε το βάρος του συμβιβασμού. Ακριβώς γιατί εναλλακτική λύση θα κατέστρεφε τη χώρα. Και τώρα πρέπει να δούμε πώς θα καταφέρουμε δύο εντελώς ασύμβατα πράγματα, την εντολή που λέει μην εφαρμόζετε μέτρα μνημονιακά, να την συνδυάσουμε με την αναγκαστική συμφωνία που θα κάνουμε που θα περιλαμβάνει τέτοια μέτρα».

Ο κ. Κατρούγκαλος επέμεινε λέγοντας πως ο Πρωθυπουργός ήπιε και το πικρό ποτήρι και από την άλλη είπε ότι θα εξακολουθεί να κυβερνά με αριστερή εντολή. «Ξέρετε, εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε αριστερή παρένθεση. Δεν θέλουμε να επιστρέψει ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Μητσοτάκης στα υπουργεία. Αλλά απ' εκεί και πέρα υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό. Να κυβερνάμε εμείς ως να είμαστε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Γεωργιάδης. Ως εκ τούτου όσοι ονειρεύονται αυτό να το ξεχάσουν. Εμείς είμαστε άλλο κόμμα».

«Αν χρειαστεί, θα διαπραγματευθούμε»
Σε ερώτηση αν θα δεχθεί την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο Υπουργείο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε: «Θα αναγκαστούμε να διαπραγματευτούμε στη φάση αυτή που είμαστε». Ανέφερε ακόμη πως «ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαπραγμάτευση, αυτήν τη στιγμή συζητιέται ακόμα και στο εσωτερικό της Κυβέρνησης. Σε μια πρώτη φάση, απ' ό,τι φαίνεται θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με τον κ. Σταθάκη που θα διεξάγει τη διαπραγμάτευση. Στα τεχνικά κλιμάκια, δηλαδή, στα κατώτερα, θα γίνονται οι επαφές εκατέρωθεν».

«Εάν χρειαστεί, βέβαια, θα διαπραγματευτούμε. Προέχει να γίνει η συμφωνία και η διαπραγμάτευση είναι μια υποχρέωση. Θέλουμε να πετύχουμε αυτά που λέγαμε και προεκλογικά και τον Ιανουάριο και αυτά που επικύρωσε το 61% του ελληνικού λαού. Είχαμε το οικονομικό πραξικόπημα και απέναντι στο ενδεχόμενο να διαλυθεί η οικονομία, κάναμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό. Εδώ είναι τα δύσκολα τώρα. Πώς θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον στόχο μας σε αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί», είπε ακόμη ο Υπουργός.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις, ο Υπουργός Εργασίας είπε:
«Έχουμε τα χρήματα αυτά χωρίς να είναι εύκολο να τα εξασφαλίσουμε την περίοδο αυτή, στην οποία κινούμαστε. Αλλά να μην ανησυχεί κανείς. Όλα θα πληρωθούν στην ώρα τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα