Επεμβάσεις σε τετραπληγικούς για πρώτη φορά στην Κύπρο

Και στην Κύπρο πλέον επεμβάσεις για τους τετραπληγικούς, με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των άνω άκρων. Η σημαντικότητα αυτού τους είδους των επεμβάσεων είναι αδιαμφισβήτητης αξίας για ένα τετραπληγικό άτομο, καθότι αυξάνει σημαντικά τον βαθμό της ανεξαρτησίας τους και τους επιτρέπει να ζουν χωρίς συνεχή φροντίδα.

Ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Κρητιώτη Ορθοπαιδικό Χειρουργό με ειδικό ενδιαφέρον στην Χειρουργική Χεριού και υπό την επίβλεψη του γνωστού

Σουηδού καθηγητή Jan Friden, διεκπεραίωσε τον Μάρτιο στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ίασις στην Πάφο με απόλυτη επιτυχία την πρώτη από μια σειρά επεμβάσεων σε τετραπληγικό ασθενή, με στόχο να του επιτρέψουν μια σημαντικού βαθμού αυτονομία, επανακτώντας μέρος της κίνησης στα άνω άκρα.

Οι επεμβάσεις διεξάγονται με την τεχνική των τενοντομεταφορών. Συγκεκριμένα, μυικές ομάδες που εξακολοθούν να είναι λειτουργικές μετά τον τραυματισμό «χρησιμοποιούνται» για να επανενεργοποιήσουν βασικές κινήσεις που βασίζονται σε μυικές ομάδες που δεν λειτουργούν πλέον. Οι δύο βασικές λειτουργίες που υπολείπονται οι τετραπληγικοί ασθενείς είναι η έκταση του αγκώνα (όπου χρησιμοποιείται η οπίσθια μοίρα του δελτοειδούς για να επανενεργοποιήσει τον τρικέφαλο) και ο δραγμός (όπου χρησιμοποιείται ένας καμπτήρας του αγκώνα μαζί με τους εκτείνοντες του καρπού για να δώσουν πίσω αυτή την κίνηση).

Ο ασθενής ηλικίας 49 ετών έμεινε τετραπληγικός προ 8 ετών μετά από εργατικό ατύχημα. Παρουσίαζε πλήρη απώλεια της μυικής δύναμης και ισχύος των τρικεφάλων άμφω (δηλαδή της ικανότητας να ανοίγει ενεργητικά τον αγκώνα του) και της ικανότητας ενεργητικού δραγμού στο αριστερό χέρι, γεγονός που δεν του επέτρεπε να πραγματοποιεί αυτόνομες μεταφορές αλλά και τον έκανε πλήρως εξαρτώμενο από τον φροντιστή του.

Με την επέμβαση που έγινε, ο ασθενής θα μπορεί να εκτείνει τον αγκώνα στο αριστερό του χέρι και θα μπορεί να στηριχτεί σε αυτό.

Προγραμματίζονται επίσης ακόμα δύο επεμβάσεις στον ασθενή αυτό, που θα του επιτρέψουν μια σημαντικού βαθμού αυτονομία.

Με το πέρας των επεμβάσεων αυτών, ο ασθενής θα είναι σε θέση να εκτελεί αυτόνομες μεταφορές λόγω του ότι θα μπορεί να στηρίξει το βάρος του στα χέρια του, αλλά και να φροντίζει τον εαυτό του σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι σήμερα (σίτιση, ντύσιμο, προσωπικές ανάγκες, ακόμα και οδήγηση ειδικά διαμορφωμένου οχήματος).

Η σημαντικότητα αυτού τους είδους των επεμβάσεων είναι αδιαμφισβήτητης αξίας για ένα τετραπληγικό άτομο, καθότι αυξάνει σημαντικά τον βαθμό της ανεξαρτησίας τους και τους επιτρέπει να ζουν χωρίς συνεχή φροντίδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επεμβάσεις αυτές είναι δοκιμασμένες (μερικές έχουν πραγματοποιηθεί πρώτη φορά προ σαρακονταετίας) και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία. Πλέον, οι επεμβάσεις αυτές θα διεξάγονται και στην Κύπρο.

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αυτές οι επεμβάσεις θα προσφέρονται σε συστηματική βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα