Επ. Μαλά: Πότε θα έχουμε ΦΑ και τι θα μας κοστίσει;

Σε ανακοίνωση, το επιτελείο Σταύρου Μαλά αναφέρθηκε στο Φυσικό Αέριο μετά από συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΦΑ.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Το ζωτικής σημασίας ζήτημα της εισαγωγής και διασφάλισης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου για τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου, συζήτησε σήμερα ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς με τη διοίκηση της ΔΕΦΑ.

Συγκεκριμένα,

ο κ. Μαλάς ενημερώθηκε για τον προγραμματισμό της ΔΕΦΑ και για τις εκτιμήσεις της για τις πιθανότητες επιτυχίας των διαδικασιών εξασφάλισης προμηθειών φυσικού αερίου. Συζήτησε, επίσης, τις εκτιμήσεις της ΔΕΦΑ για το αναμενόμενο κόστος, αλλά και του αναμενόμενου οφέλους από την έλευση και χρήση του φυσικού αερίου. Τέλος, ζήτησε να πληροφορηθεί πότε να αναμένει ο Κυπριακός λαός φυσικό αέριο από την ΑΟΖ της Κύπρου.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 06/06/2007, συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2007 ένας νέος, ανεξάρτητος φορέας Ιδιωτικού Δικαίου, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), τον έλεγχο του οποίου διατηρεί το Κυπριακό Κράτος. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ διορίστηκε πριν το τέλος του 2009 από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κύρια αποστολή της ΔΕΦΑ στα αρχικά στάδια της λειτουργίας της θα είναι:

Η εισαγωγή και διασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων Φυσικού Αερίου για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου.
Η αδιάλειπτη κι ασφαλής τροφοδοσία Φυσικού Αερίου σε μεγάλους παραγωγούς Ηλεκτρικής Ενέργειας σ’ όλη την Κύπρο.
Σε δεύτερο στάδιο, η διακλάδωση του Φυσικού Αερίου και η προμήθειά του σε Εμπορικούς και Βιομηχανικούς καταναλωτές και στα Αστικά Κέντρα.

Η ΔΕΦΑ, ως επιχείρηση Φυσικού αερίου, υπόκειται στον Ρυθμιστικό και εποπτικό έλεγχο της ΡΑΕΚ, σύμφωνα με τον Περί Ρύθμισης της Αγοράς Φυσικού αερίου Νόμο του 2004 που τροποποιήθηκε το 2012.

Μέχρι σήμερα, η ΔΕΦΑ έκανε τρεις επίσημες διαδικασίες προσφορών για εισαγωγή Φυσικού Αερίου κύρια για την ηλεκτροπαραγωγή που δεν κατέληξαν επιτυχώς, με αποτέλεσμα το θέμα να βρίσκεται σε τέλμα, με κινδύνους επιβολής προστίμων από την ΕΕ λόγω των εκπομπών ρύπων από το 2020 και μετά.

2009-2011: Αμέσως μετά τον διορισμό του πρώτου ΔΣ, η ΔΕΦΑ προκήρυξε προσφορές για προμήθεια υγροποιημένου ΦΑ (ΥΦΑ), ενώ παράλληλα η ΑΗΚ προώθησε διαδικασία για ανέγερση χερσαίου τερματικού ΥΦΑ με βάση απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον Νόμο που ψήφισε η Βουλή τον Δεκέμβριο του 2007. Τέλος του 2010, οι δυο διαδικασίες οδηγούντο σε επιτυχή κατάληξη. Η ΔΕΦΑ είχε καταλήξει και εισηγείτο στην Κυβέρνηση τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας ΥΦΑ με τη SHELL, ενώ η ΑΗΚ είχε καταλήξει στην επιλογή της εταιρείας KOGAS από τη Νότια Κορέα ως στρατηγικού συνεργάτη για την ανέγερση του τερματικού ΥΦΑ. Τον Γενάρη του 2011 υπήρξε σφοδρή επίθεση κατά της πρόθεσης της Κυβέρνησης να προχωρήσει, από τον αναπληρωτή Πρόεδρο ΔΗΣΥ κ. Α. Νεοφύτου και το Δ/ντη υπηρεσίας ενέργειας κ. Σ. Κασίνη, με βασικό ισχυρισμό ότι θα έχουμε το δικό μας ΦΑ σε τρία χρόνια, δηλ. μέχρι το 2014! Απόψεις τεχνοκρατών ότι τόσο μεγάλα έργα όπως η αξιοποίηση ΦΑ από την ΑΟΖ χρειάζονται 7-10 χρόνια να υλοποιηθούν, δεν λήφθηκαν υπόψη.

2012-2013: Με απόφαση πάλι Υπουργικού, η ΔΕΦΑ προχώρησε σε προσφορές για ενδιάμεση λύση προμήθειας ΦΑ με ανοικτή τεχνολογία, δηλ. είτε ΥΦΑ είτε με αγωγό είτε συμπιεσμένο με πλοία. Ως χρονική περίοδος λήξης της ενδιάμεσης περιόδου καθορίστηκε ο χρόνος αναμενόμενης έλευσης ΦΑ από την ΑΟΖ, που με βάση τις υποσχέσεις/απόψεις των εταιρειών του τεμαχίου 12 Noble, Delek, υπολογιζόταν μεταξύ 2018-2020, που εκ των υστέρων αποδεικνύεται ανεδαφική εκτίμηση. Η αξιολόγηση των προσφορών που λήφθηκαν κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν θα είχαν ουσιαστική μείωση στο κόστος ηλεκτρισμού και έτσι τον Σεπτέμβριο του 2013 η διαδικασία έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

2014-2016: Προκηρύχτηκε μετά από απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τρίτη προσπάθεια εισαγωγής ΥΦΑ, η οποία επίσης έληξε ανεπιτυχώς το 2016.

2017: Μετά από νέα εντολή Υπουργικού, η ΔΕΦΑ ξεκινά την τέταρτη προσπάθεια, με τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων και θα ακολουθήσει η διαδικασία προσφορών για ανάπτυξη υποδομής που θα παραμείνει μόνιμη και άρα η περίοδος απόσβεσης θα είναι μακροχρόνια, ενώ η προμήθεια ΦΑ θα γίνεται με πιο βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα