Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για τη Στρατηγική στο Κυπριακό

Συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για τη στρατηγική στο Κυπριακό. Τα πολιτικά κόμματα έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό στη βάση δύο βασικών αξόνων.

Από τη μια εκφράζεται η άποψη ότι στο Κυπριακό ακολουθείται μία πάγια στρατηγική, η οποία βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Ομόφωνες Αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση μιας Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας,

με πολιτική ισότητα ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Από την άλλη, εκφράζεται η άποψη ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό.

Το ζήτημα της στρατηγικής στο Κυπριακό έχει συζητηθεί κατά καιρούς και στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Επί της διακυβερνήσεως του ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ζητήσει από τα κόμματα να τοποθετηθούν επί της στρατηγικής στο Κυπριακό και κάλεσε όσα κόμματα διαφωνούν με την ακολουθούμενη στρατηγική να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση αυτή, πλην όμως δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της όποιας συζήτησης έγινε.

Πέραν από τα πολιτικά κόμματα, στην κοινωνία των πολιτών γίνεται συζήτηση, ασκείται κριτική και εκφράζονται απόψεις για το ζήτημα της στρατηγικής στο Κυπριακό. Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, μεμονωμένοι πολιτικοί και πολίτες έχουν εκφράσει γνώμη για το ζήτημα αυτό. Ενδεχομένως αυτό που απουσιάζει είναι μια συστηματική και συγκροτημένη πολιτική συζήτηση για το ζήτημα της στρατηγικής στο Κυπριακό.

Η Δημοκρατία των Πολιτών (ΔτΠ) αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μιας δημόσιας διαβούλευσης για το ζήτημα της στρατηγικής στο Κυπριακό με τους πιο κάτω στόχους:

1. Την καλύτερη κατανόηση της ακολουθούμενης στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων κρατών και οργανισμών.

2. Τη συγκροτημένη αντιμετώπιση του ερωτήματος κατά πόσο χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής και ποια μπορεί να είναι αυτή.

3. Την αποτίμηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων από τη συνέχιση της υφιστάμενης στρατηγικής στο Κυπριακό και την επιλογή μιας νέας στρατηγικής.

4. Τη στάθμιση της αντίδρασης τρίτων μερών σε περίπτωση αποτυχίας της υφιστάμενης στρατηγικής και σε περίπτωση επιλογής μιας νέας στρατηγικής.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για δημόσια διαβούλευση σε σχέση με το ζήτημα της στρατηγικής στο Κυπριακό, η ΔτΠ καλεί σε συζήτηση όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να απαντήσουν στα εξής δύο ερωτήματα: «Ποια είναι η ακολουθούμενη στρατηγική στο Κυπριακό; Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής (αν όχι τι απέδωσε και τι αναμένεται να αποδώσει η υφιστάμενη στρατηγική, αν ναι ποια είναι αυτή η νέα στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί);
Η πρώτη συζήτηση σκοπό έχει να αποτυπώσει και να αποτιμήσει τις βασικές αρχές που διέπουν την υφιστάμενη στρατηγική στο Κυπριακό και τις βασικές αρχές που θα διέπουν μια ενδεχόμενη νέα στρατηγική στο Κυπριακό.

Στη δεύτερη φάση της δημόσιας διαβούλευσης θα κληθούν πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών αν εκφράσουν άποψη επί των ιδίων ερωτημάτων.

Ποια είναι η Δημοκρατία των Πολιτών

Η ΔτΠ είναι ένα ανεξάρτητο φόρουμ συμμετοχικής δημοκρατίας, το οποίο αναπτύσσει δράση σε ζητήματα που αφορούν τους Κύπριους πολίτες. Στη ΔτΠ συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες και άλλοι ενεργοί πολίτες. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΔτΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα