«Έμφραγμα» στα κρατικά νοσοκομεία

Εξάωρη παράλυση σήμερα λόγω στάσης εργασίας των γιατρών
Δεν θα εξετάζονται ασθενείς από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 2:30 το απόγευμα. Ακυρώνονται όλα τα ραντεβού και οι επεμβάσεις, εκτός από τα πολύ επείγοντα περιστατικά. Ενδεχόμενο για ανατροπή σκηνικού στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, που θα συνέλθει σήμερα το πρωί

Παράλυση στα κρατικά νοσοκομεία αναμένεται να προκαλέσει σήμερα εξάωρη στάση εργασίας των γιατρών του Δημοσίου. Με αφορμή την πρόταση νόμου που θα

συζητηθεί το πρωί στη Βουλή, για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των γιατρών στο 68° έτος, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και η Κλαδική Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ ανακοίνωσαν ότι η στάση εργασίας των μελών τους θα πραγματοποιηθεί από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 2:30 το απόγευμα.

Προειδοποίησαν ότι, σε περίπτωση που η πρόταση προωθηθεί από την Επιτροπή Οικονομικών στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, τότε θα κλιμακώσουν τα μέτρα τους με 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Τα προγραμματισμένα για σήμερα ραντεβού ασθενών για εξετάσεις και οι χειρουργικές επεμβάσεις αναμένεται να ακυρωθούν, με εξαίρεση τα πολύ επείγοντα περιστατικά.

Ελπίδες για ανατροπή στη Βουλή
Ανοικτό, πάντως, παραμένει το ενδεχόμενο για ανατροπή της κατάστασης και ακύρωση της στάσης εργασίας, έστω και την τελευταία στιγμή. Κι αυτό διότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των κομμάτων αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, κατά πόσο δηλαδή τάσσονται υπέρ ή εναντίον της πρότασης που κατέθεσαν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Εξάλλου, από αύριο Τρίτη τίθεται σε εφαρμογή και η οδηγία της παγκύπριας συντεχνίας των γιατρών σε όλα τα μέλη της να εξετάζουν μόνο 20 με 30 ασθενείς την ημέρα, εξέλιξη την οποία στηρίζει και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Να μην κινδυνεύσουν πολίτες
Τα τεχνικής φύσεως προβλήματα τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση της ΠΑΣΥΚΙ με τον διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών Πέτρο Μάτσα, το Σάββατο. Στόχος της συνάντησης ήταν να διασφαλιστεί πως δεν θα κινδυνεύσουν σήμερα ανθρώπινες ζωές. Όλοι οι γιατροί θα παρουσιαστούν κανονικά στις 7:30 το πρωί στους χώρους εργασίας τους και θα εξυπηρετούν ασθενείς που βρίσκονται στα διάφορα τμήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων μέχρι τις 8:30, οπόταν και θα αρχίσει η στάση εργασίας. Θα εξυπηρετηθούν ασθενείς και μετά την ολοκλήρωση της στάσης, για μια ώρα, και συγκεκριμένα από 14:30 μέχρι 15:30. Όσοι ασθενείς έχουν προγραμματίσει ραντεβού κατά την ώρα της στάσης εργασίας, καλούνται να επικοινωνούν με τα αρμόδια γραφεία και να αλλάξουν ημερομηνίες. Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για δίκαιη διευθέτηση των ακυρωθέντων ραντεβού εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

«Αναγνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά…»
Σε παρεμβάσεις του στα χθεσινοβραδινά τηλεοπτικά δελτία, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας δήλωσε ότι «οι γιατροί αναγνωρίζουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα κρατικά νοσοκομεία, όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή», όπως είπε, και κάλεσε τους πολίτες να διευθετήσουν νέα ραντεβού.

Υπέδειξε, επίσης, πως για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, δεν ευθύνονται οι γιατροί. Ο κ. Κούμας κάλεσε εκ νέου τα κοινοβουλευτικά κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να αποσύρουν την πρόταση νόμου που κατατέθηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών. Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ προειδοποίησε ότι, αν χρειαστεί, οι γιατροί θα κατέρχονται καθημερινά σε στάση εργασίας και πως τα μέτρα θα κλιμακωθούν, σε περίπτωση που η πρόταση προωθηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Στο πλευρό των γιατρών τάσσονται, με ανακοίνωσή τους, και οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΔΥ. H ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις αναφορικά με την ενδεχόμενη υιοθέτηση της παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης των γιατρών στο 68° έτος και θεωρεί πως δεν υφίσταται τέτοιος λόγος, ειδικά σε ομάδες υγείας. Εύλογες απορίες δημιουργεί ο τρόπος που προωθείται η ψήφιση και εφαρμογή του εν λόγω μέτρου», αναφέρει η συντεχνία.

«Η συγκεκριμένη εξέλιξη -αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.- δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχει η ανάγκη σωστής στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων με αριθμό νέων εργαζομένων, παρά να παραταθεί το όριο αφυπηρέτησης, ειδικά την περίοδο αυτή που υπάρχει αυξημένος αριθμός εκτάκτων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ποιος ο λόγος, αντί να προτείνεται η μονιμοποίησή τους, να παρατείνεται το όριο αφυπηρέτησης».

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, σε πρόσφατη δήλωσή του, ανέφερε πως δεν έχει αλλάξει η στάση του Υπουργείου, παραπέμποντας στην ανακοίνωση της 7ης Δεκεμβρίου του 2015. Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, το Υπουργείο κρίνει ότι η πρόταση για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στην ηλικία των 68 δεν εξυπηρετεί οποιονδήποτε στόχο τη δεδομένη περίοδο. Ως εκ τούτου, θέση του Υπουργείου είναι η κατάργηση της πρότασης.

«Οι λόγοι για τους οποίους είχε κατατεθεί αρχικά η πρόταση δεν συντρέχουν πλέον, αφού αυτοί αποσκοπούσαν στην παραμονή μερίδας ιατρικών λειτουργών στη δημόσια υπηρεσία για την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για πάγωμα πλήρωσης θέσεων προαγωγής», σημειώνεται. Αναφέρεται, επίσης, ότι από την ημερομηνία της αρχικής κατάθεσης της πρότασης μέχρι σήμερα, έχουν ξεπαγώσει/πληρωθεί αρκετές θέσεις προαγωγής και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες πλήρωσης και άλλων θέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα