Έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία έκανε η Ελεγκτική - Τα κυριότερα ευρήματα

Ειδική έκθεση για τη Νομική Υπηρεσία δίδει στη δημοσιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Αυτούσια τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου αναφέρονται συνοπτικά πιο κάτω:

• Η NY συμφώνησε σε εξώδικο συμβιβασμό για την καταβολή €700.000 σε εταιρεία οδικών μεταφορών που επιδοτείτο από το κράτος μέχρι το 2010 για την εκτέλεση τακτικών γραμμών σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Το 2013 η εταιρεία καταχώρισε αγωγή, αξιώνοντας

από τη Δημοκρατία ποσό €806.569 και στο πλαίσιο της οποίας η Δημοκρατία υπέβαλε ανταπαίτηση ύψους €539.541. Εκφράσαμε την άποψη ότι η απόφαση της ΝΥ για καταβολή του ποσού των €700.000 και εγκατάλειψη των ανταπαιτήσεων της Δημοκρατίας ήταν ετεροβαρής εναντίον της Δημοκρατίας και, κυρίως, εγείρει θέμα παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς την εταιρεία και σε συνδεδεμένη της εταιρεία. Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, στην οποία θέσαμε το θέμα, συμφώνησε με την Υπηρεσία μας και επισήμανε μάλιστα ότι, βάσει της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ, ακόμη και τα εθνικά δικαστήρια οφείλουν να εξετάζουν τη νομιμότητα των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούν τα κράτη μέλη. Ο Γενικός Εισαγγελέας αντέδρασε έντονα στην επιστολή της Εφόρου και χαρακτήρισε τις απόψεις της ως θεσμική αμετροέπεια. Όπως εξήγησε η Έφορος, εξαιτίας της μη προηγούμενης έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσό αυτό συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση. Μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της παρούσας Έκθεσης η Έφορος δεν είχε εκδώσει Απόφαση για ανάκτηση των παρανόμως καταβληθεισών κρατικών ενισχύσεων με βάση το άρθρο 18 (1) του περί Ελέγχου των Δημοσίων Ενισχύσεων Νόμου (Ν.30(Ι)/2001).

• Στις περιπτώσεις όπου καταβάλλεται αποζημίωση, από την ΚΔ, βάσει έγκρισης του Υπουργείου Οικονομικών, για υποθέσεις όπου επιτυγχάνεται εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ των διαδίκων, δεν διαχωρίζεται ο τόκος από το κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να μην διενεργούνται οι νενομισμένες αποκοπές στους πληρωτέους τόκους για την έκτακτη εισφορά για την Άμυνα και την εισφορά στο ΓεΣΥ. Εισηγηθήκαμε όπως, καθοριστεί συγκεκριμένη διαδικασία από το Υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να εφαρμόζονται οι πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών και εγκυκλίων.

• Εντοπίσαμε περίπτωση καθυστέρησης στην πληρωμή αποζημίωσης που καταβάλλει η ΚΔ, κατόπιν Απόφασης του Δικαστηρίου, η οποία ήταν πέραν του ενός μήνα. Συστήσαμε τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και της σχετικής εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου (ΓΛ).

• Σε μία περίπτωση πρόσωπο με Συμφωνία Μίσθωσης Υπηρεσιών μετατράπηκε στη συνέχεια σε υπάλληλο με καθεστώς απασχόλησης αορίστου χρόνου. Επιπλέον τούτο έγινε με τη συμπλήρωση 29 μηνών απασχόλησης αντί 30 που καθορίζονται στην νομοθεσία. Συστήσαμε τη συμμόρφωση με τις σχετικές πρόνοιες που καθορίζονται στις εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών και του ΓΛ. • Εισπράξεις εσόδων δεν κατατίθενται έγκαιρα στην Τράπεζα ή στον Γενικό Κυβερνητικό Λογαριασμό. Συστήσαμε τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες των Δημοσιονομικών και Λογιστικών Οδηγιών (ΔΛΟ). • Από τον Δεκέμβριο του 2015, η ΝΥ λαμβάνει υπηρεσίες από συγκεκριμένο Νομικό Οίκο του εξωτερικού, για τις οποίες μέχρι και τις 31.12.2021, δεν κατέβαλε τον οφειλόμενο ΦΠΑ ύψους €2,7εκ., στο Τμήμα Φορολογίας, θέμα που υποδείξαμε και σε προηγούμενη Έκθεσή μας. Εισηγηθήκαμε τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής εγκυκλίου του ΓΛ και λήψη των απαιτούμενων διορθωτικών ενεργειών, σύμφωνα με τους περί ΦΠΑ Γενικούς Κανονισμούς, όπως έχουν τροποποιηθεί.

• Σε ορισμένες περιπτώσεις πληρωμών προς Νομικό Οίκο του εξωτερικού, δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιώσουμε την ορθότητα όλων των ποσών που αναφέρονται στα τιμολόγια, αφού δεν επισυνάπτονται σε αυτά οποιαδήποτε τεκμήρια για τα ποσά που αναγράφονται, όπως έξοδα εκτύπωσης, έξοδα αποστολής εγγράφων, έξοδα διακίνησης προσωπικού και έξοδα μετάφρασης. Εισηγηθήκαμε τη συμμόρφωση με την εγκύκλιο του ΓΛ, που προνοεί ότι η δαπάνη συνοδεύεται με όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά υποστηρικτικά έγγραφα, που να επιβεβαιώνουν και επαληθεύουν τη νομιμότητα και κανονικότητα της κάθε πληρωμής.

• Εντοπίσαμε τιμολόγιο στο οποίο ο πάροχος υπηρεσιών δεν επέβαλε και συνεπώς δεν απέδωσε στο Τμήμα Φορολογίας, τον φόρο εκροών που αναλογούσε στην αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, παρόλο που στο εν λόγω τιμολόγιο αναγραφόταν ο αριθμός εγγραφής ΦΠΑ του παροχέα. Θεωρούμε ότι το τιμολόγιο δεν θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό από τη ΝΥ. Συστήσαμε τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής εγκυκλίου του ΓΛ.

• Εκκρεμεί η φυσική καταμέτρηση των αποθεμάτων Αποθήκης και η συμφιλίωσή τους με το Καθολικό Αποθήκης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η τήρηση και ενημέρωση του Καθολικού Αποθήκης δεν γίνεται με τον ορθό τρόπο. Συστήσαμε τη συμμόρφωση με το σχετικό Κανονιστικό Πλαίσιο που διέπει τη Χρηματοοικονομική Διαχείριση στο Δημόσιο Τομέα.

Δείτε ΕΔΩ αυτούσια την έκθεση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα