Στον «αναπνευστήρα» η συμφωνία επιστροφής μεταναστών με τον Λίβανο (vid)

Για τους λόγους της άρνησης του Λιβάνου να δεχθεί 116 μετανάστες από την Κύπρο μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΣ, Λοΐζος Χατζηβασιλείου.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «έγινε μια προσπάθεια από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από επαφή με τις αρχές του Λιβάνου. Εμείς θεωρήσαμε ότι η συγκεκριμένη άφιξη τηρούσε τις προϋποθέσεις που θέτει η συμφωνία γιατί να ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για άφιξη

από τον Λίβανο. Η βάρκα ήταν εγγεγραμμένη στο νηολόγιο του Λιβάνου, οι ίδιοι οι επιβαίνοντες επιβεβαίωσαν ότι διέμεναν στο έδαφος της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού επιχειρήσουν να έρθουν στην Κύπρο».

Συμπλήρωσε ότι «ήταν μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ανοιχτά της Κύπρου, δεν είχαν εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα και είχαμε πληροφόρηση από τις αρχές του Λιβάνου ότι υπάρχει μια βάρκα, στην οποία οι επιβαίνοντες ενδεχομένως να κινδύνευαν. Άρα εμείς θεωρήσαμε ότι στη βάση αυτών των δεδομένων τηρούνταν περισσότερο από ποτέ οι προϋποθέσεις για εφαρμογή της συμφωνίας και επιστροφή των μεταναστών».

Επεσήμανε ότι «δεν έχει ξανασυμβεί ακριβώς το ίδιο περιστατικό με τα ίδια δεδομένα. Έγιναν ξανά κάποιες προσπάθειες για επιστροφή σε δύο περιπτώσεις μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΣ στον Λίβανο και έγιναν αποδεκτές. Μετά η συνεργασία ατόνησε λόγω της σκληρής στάσης από πλευράς του Λιβάνου. Δυστυχώς ο Λίβανος θεωρεί ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν του επιτρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία λόγω της έκτακτης ανάγκης».

Ερωτηθείς εάν έχει ακυρωθεί η συμφωνία, απάντησε ότι «είναι κάτι ρευστό γιατί χρειάζεται πολιτικός χειρισμός, θα πρέπει να γίνει συζήτηση και με την πρέσβειρα του Λιβάνου  για να δούμε σε ποιο βαθμό θα εφαρμόζεται η συμφωνία και εάν χρειάζεται να γίνει νέα διαπραγμάτευση».

Δύσκολη η κατάσταση στο εσωτερικό του Λιβάνου – Συνεχής επικοινωνία με τις Αρχές της χώρας για συνεργασία

Συγκεκριμένα, κληθείς να πει εάν υπάρχει δυσαρέσκεια από κυπριακής πλευράς για τη χθεσινή άρνηση του Λιβάνου να δεχθεί την επιστροφή 116 Σύρων μεταναστών που εντοπίστηκαν σε διεθνή χωρικά ύδατα μετά από απόπλους από τον Λίβανο, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι, μετά από πληροφορία από τις ίδιες τις Αρχές του Λιβάνου, ότι η βάρκα -η οποία είναι εγγεγραμμένη στο λιβανικό νηολόγιο-, είχε αποπλεύσει και ενδεχομένως να διέτρεχε κίνδυνο, οι Κυπριακές Αρχές πραγματοποίησαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στη συνέχεια, έγινε επικοινωνία με τον Λίβανο για επιστροφή των προσώπων αυτών στον Λίβανο και ακολούθησε επιχείρηση με τη συνοδεία τριών σκαφών της Λιμενικής Αστυνομίας. Όταν τα σκάφη πλησίασαν τον Λίβανο, ενημερώθηκαν ότι δεν θα επιτρεπόταν η αποβίβαση.

Κληθείς να πει εάν πιστεύεται πως αυτό είναι συνέπεια της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Μέση Ανατολή, ο κ. Ιωάννου είπε ότι πρόκειται για συνέπεια πολλών παραγόντων. Επανέλαβε ότι ο Λίβανος έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με το μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι το όλο ζήτημα θα τύχει χειρισμού σε πολιτικό επίπεδο. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις Αρχές του Λιβάνου, λέγοντας ότι η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη.

Διαβάστε επίσης: Επιστρέφουν Κύπρο πλοιάρια με μετανάστες - Αρνήθηκε να τους δεχθεί ο Λίβανος

Keywords
Τυχαία Θέματα