Έκθεση-Λεμεσός:“Πρέπει να μιλήσουμε…για τις ακτές μας!”

Η πρωτοβουλία «Hands-on Famagusta” διοργανώνει εργαστήριο και έκθεση στη Λεμεσό, (28 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου), με θέμα τις Κυπριακές ακτές που μπορεί να αποτελέσει μέσο συμφιλίωσης για την επανένωση του νησιού. Η αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών ακτών λόγω της απουσίας θεσμών που να προωθούν τη σημασία τους ως μέρος των Κοινών της Κυπριακής κοινωνίας, χρειάζεται να γίνει κοινή ανησυχία για όλους τους Κύπριους προερχόμενοι και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Οι υφιστάμενες πολιτικές, κανονισμοί και

πρακτικές έχουν διαμορφώσει ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο χώρο κατά μήκος των ακτών του νησιού. Οι ίδιες οικονομικές και πολεοδομικές συνθήκες θα διαμορφώσουν αφόρητες πιέσεις ανάπτυξης στις εν λόγω περιοχές, μετά από πιθανή πολιτική συμφωνία για επανένωση του νησιού.

Δεν μπορούμε να μιλούμε για την επανένωση του νησιού, όπως και της Αμμοχώστου (για την οποία εργάζεται εδώ και καιρό η πρωτοβουλία “Hands-on Famagusta”), αν δεν αντιμετωπίσουμε τις υφιστάμενες συνθήκες που από τη μια πλευρά διαχωρίζουν μεγάλες περιοχές των ακτών, αποκλείοντας τους Κύπριους πολίτες και από την άλλη βάζουν σε κίνδυνο τα φυσικά οικολογικά συστήματα και πόρους του νησιού. Οι διοργανωτές στοχεύουν να φέρουν μαζί ειδικούς αλλά και πολίτες τόσο από την Ελληνοκυπριακή όσο και από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα για μια συζήτηση για το μέλλον τόσο των ακτών της Αμμοχώστου, όσο και των Κυπριακών ακτών στο σύνολο τους. Είναι πεπεισμένοι ότι μόνο ξεκινώντας άμεσα να συζητούν για το μέλλον των ακτών του νησιού, η Κυπριακή Κοινωνία των Πολιτών θα προετοιμαστεί για να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μεταμόρφωση του νησιού σε περίπτωση πολιτικής συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου.

Η έκθεση αποτελείται από ένα αναδιπλωμένο χάρτη όλων των Κυπριακών ακτών, μήκους 15 μέτρων, αψηφώντας την υφιστάμενη διαχωριστική γραμμή. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν την 6 μέτρων μήκους μακέτα της Αμμοχώστου που καλύπτει τις περιοχές από τη Δερύνεια μέχρι τη Σαλαμίνα. Μπορούν να δουν επίσης μια μακέτα που αναπαριστά το εξαιρετικά κατακερματισμένο τοπίο της Αμμοχώστου. Η τρίγλωσση διαδραστική πλατφόρμα που προωθεί τα Αστικά Κοινά της Αμμοχώστου, θα είναι επίσης μέρος της έκθεσης

Η έκθεση και το εργαστήριο θα γίνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό. Η έκθεση αρχίζει την Τετάρτη 28 Ιουνίου, 10.00 – 18.00 και τελειώνει την Κυριακή 2 Ιουλίου. Το εργαστήριο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, θα γίνει στον ίδιο χώρο το Σάββατο 1η Ιουλίου από τις 11.00- 13.00. Το δεύτερο, θα είναι κινητό εργαστήριο και θα διεξαχθεί με λεωφορείο κατά μήκος των ακτών της Λεμεσού, το Σάββατο μεταξύ 14.00 – 15.30. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ίδια μέρα στις 13.00 μαζί με ελαφρύ φαγητό και ποτά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για τα εργαστήρια στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή στο τηλ. 22665243 Λεωφορείο θα φέρει συμμετέχοντες από την Αμμόχωστο και τη Λευκωσία μετ’επιστροφής. Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή 10.00 – 18.00.

Οι δραστηριότητες οργανώνονται από τις ομάδες “Imaginary Famagusta”, “AA&U for Architecture, Art and Urbanism” and “Laboratory of Urbanism, University of Cyprus (LU2CY)”. Η έκθεση και το εργαστήριο έχουν προετοιμαστεί κάτω από τον οργανισμό Grow Civic-Active Citizenship Mechanism που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δραστηριότητες τυγχάνουν της χορηγίας της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα