Έκθεση φωτιά ΓΕ- Φαρμάκι τα φάρμακα -Στα κατεχόμενα ασθενείς

Έκθεση φωτιά εξέδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί με τις τιμές των φαρμάκων.

Πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη στις τιμές των φαρμάκων, αδράνεια να γίνει κάτι προς βελτίωση αυτού εκ μέρους Υπουργείου Υγείας και οι ασθενείς στο έλεος του Θεού στην ουσία, να καταφεύγουν στα κατεχόμενα για φάρμακα και να επωμίζονται τις πολιτικές αυτές. Αυτά αναφέρει με λίγα λόγια η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Η Έκθεση αναφέρεται στην έλλειψη ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς προμήθειας φαρμάκων και το σύστημα τιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων

που ισχύει στην Κύπρο και σύγκριση/αξιολόγηση των τιμών που προκύπτουν με τις αντίστοιχες τιμές άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών.

Η έκθεση παρατηρεί ότι παρόλες τις εκθέσεις που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας, εντούτοις δεν έχει γίνει -παρά τις δεσμεύσεις- κάτι ουσιαστικό για μείωση των τιμών των φαρμάκων, με εξαίρεση τη μείωση της τάξης του 8.5% με διάρκεια 20 μηνών.

Η τελευταία μελέτη την οποία έχει στα χέρια του το Υπουργείο Υγείας είναι έκθεση η οποία έγινε σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, με τη συμμετοχή και δυο καθηγητών από το LSE. Η μελέτη αυτή χωρίζεται σε 3 στάδια που αφορούν το ΓεΣΥ, τις τιμές των φαρμάκων και το κατά πόσο είναι ασφαλισμένα τα συμφέρονται του δημοσίου στην μετά ΓεΣΥ εποχή.

Χάνεται χρόνος με κέρδη υπέρ των εμπόρων και κατά των ασθενών

Σαν χώρα δεν έχουμε κάνει ουσιαστικά τίποτα αναφορικά με τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων. Έχουμε υιοθετήσει εισήγηση από τον ΠΟΥ, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, έναν μηχανισμό για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων πριν από 12 χρόνια, η οποία δεν έχει τύχει καμιάς απολύτως ανανέωσης. Ο λόγος που έχρηζε ανανέωσης η πολιτική αυτή, είναι ότι ο καθορισμός των τιμών έβγαινε αναλόγως του μέσου όρου, με βάση το βιοτικό επίπεδο 4 ευρωπαϊκών χωρών.

Οι χώρες αυτές, όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και δεν διαθέτουν πλέον το ίδιο βιοτικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, η Κύπρος παραμένει η ακριβότερη χώρα σε όλη την Ευρώπη αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων.

Η έκθεση επισημαίνει ότι κάθε μέρα που περνά, χάνεται -εκτός από πολύτιμος χρόνος- και χρήματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επωμίζονται το βάρος.

Η έκθεση ουσιαστικά αφήνει εκτεθειμένο το Υπουργείο Υγείας.

Τώρα, εντύπωση προκαλεί και το ότι λόγω ενός κανονισμού της ΕΕ ο οποίος εξουδετερώνεται ουσιαστικά από τις ανεφάρμοστες πολιτικές της Κύπρου. Με τον νόμο αυτό, η χώρα μας θα μπορούσε να εισάγει φάρμακα κατευθείαν από τις αποθήκες φαρμάκων, όπως φαίνεται και στους πίνακες που επισυνάπτονται, και οι τιμές να είναι σαφώς πιο χαμηλές.

Εντύπωση προκαλεί, εξάλλου, ότι η αδράνεια και η αδυναμία της Κύπρου να χαμηλώσει τις τιμές των φαρμάκων, στέλνει αρκετούς ασθενείς στα κατεχόμενα να αγοράσουν φάρμακα, τα οποία δεν είναι ελεγμένα από κάποιον οργανισμό, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους ασθενείς.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα