Έκθεση… αντιδράσεων

Υπουργείο και κόμματα σχολίασαν τα ευρήματα του Γ. Ελεγκτή για το Λιμάνι Λεμεσού
Η αντιπολίτευση έριξε πυρά κατά των χειρισμών της Κυβέρνησης για τις διαδικασίες εμπορικοποίησης του Λιμανιού

Σωρεία αντιδράσεων έφερε η δημοσίευση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού. Υπουργείο Μεταφορών και κόμματα έστειλαν, χθες, τις παρατηρήσεις και τις διαπιστώσεις τους από την έκθεση, με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να επικεντρώνουν τα «πυρά» τους κατά των χειρισμών της Κυβέρνησης στο θέμα.

Υπουργείο: «Ικανοποιητικός ανταγωνισμός»
Σε ανακοίνωσή

του, το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι, στο πλαίσιο του δικού του θεσμικού ρόλου, έχει απαντήσει, ως όφειλε, σε όλα τα σχόλια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. «Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το ότι η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφει τη διαφανή διαδικασία που ακολουθήθηκε. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι η συμμετοχή των προσφοροδοτών στον Διαγωνισμό ήταν ‘πολύ ικανοποιητική και δεικνύει ότι αναπτύχθηκε υγιής και ικανοποιητικός ανταγωνισµός’», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να εκφραστούν ή να υποβληθούν οποιαδήποτε παράπονα από τους συμμετέχοντες. Επιπλέον, το Υπουργείο αναφέρει πως επιβεβαιώθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι και οι τρεις Διαχειριστές που επιλέχθηκαν είναι εταιρείες-κολοσσοί στον τομέα τους, διεθνούς εμβέλειας, στοιχείο που καταγράφεται στα θετικά της όλης διαδικασίας ενώ, όσον αφορά στο οικονομικό μέρος της προσφοράς, σημειώνεται ότι τα έσοδα του Κράτους από τις υπηρεσίες που παραχωρήθηκαν αυξάνονται πέραν του 50% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε εκτίμηση για περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών.

Φωνάζει το ΑΚΕΛ
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι «η έκθεση επιβεβαιώνει ξεκάθαρα τις καταγγελίες μας για πρόνοιες στις συμβάσεις με τους ιδιώτες επενδυτές.

Αυτές, είτε προωθούν τα συμφέροντα των επενδυτών σε βάρος του Κράτους (αλλαγή χαρτών θαλασσίων χώρων σε βάρος Αρχής Λιμένων, περίοδοι χάριτος στις εταιρείες) είτε αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία οι κυβερνώντες χειρίστηκαν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (ετήσιο ποσό 1,75 εκ. ευρώ ως αποζημίωση ετησίως, λόγω παραχώρησης χώρου σε προβλήτα στον έναν επενδυτή και χρήση του από άλλον επενδυτή, καταβολή του 52% στον ιδιώτη επενδυτή από τα 3,5 εκ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το Κράτος από την UNIFIL)».

Με την έκθεση του Γεν. Ελεγκτή, συνέχισε ο κ. Κώστα, αποδεικνύεται το μέγεθος του σκανδάλου, του ξεπουλήματος και της λεηλασίας σε βάρος του δημόσιου πλούτου και του δημοσίου συμφέροντος.

«Το πείραμα του Λιμανιού…»
«Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή στην ουσία έχει επιβεβαιώσει τους λόγους για τους οποίους παρουσιάζονται τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Λιμανιού Λεμεσού αλλά και της επιφανειακής διαχείρισης του θέματος από πλευράς κυβέρνησης», ανέφερε η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της.

Το πείραμα του Λιμανιού Λεμεσού αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, τόσο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών όσο και άλλων κερδοφόρων οργανισμών κοινής ωφέλειας, για να προστατεύσουμε τόσο τους πολίτες όσο και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε η ΕΔΕΚ.

Αλληλεγγύη: «Προχειρότητα»
Το Κίνημα Αλληλεγγύη, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, μέσα από την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως το σημερινό δυσλειτουργικό Λιμάνι προέκυψε λόγω της προχειρότητας με την οποία η Κυβέρνηση προέβη στη συμφωνία ιδιωτικοποίησης.

Μεταξύ άλλων, η Αλληλεγγύη καλεί τον Υπουργό Μεταφορών να δώσει τάχιστα οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας για την επίδοση λανθασμένου χάρτη και να ενημερώσει τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και τον Γενικό Ελεγκτή για τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

«Ευθύνες στα κόμματα»
Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες του κ. Δημητριάδη αλλά και της Κυβέρνησης. Εκτός του ότι ο Υπουργός απέτυχε την ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση, έχει τεράστιες ευθύνες για τις συμφωνίες που εμπεριέχουν ρίσκο και είναι πιθανό να ζημιώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ευθύνη, βέβαια, έχουν και εκείνα τα πολιτικά κόμματα που έβαλαν πλάτη και ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής τα κυβερνητικά νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση των εργασιών στο Λιμάνι Λεμεσού».

Έναν μήνα προθεσμία
Υπενθυμίζεται ότι, προχθές το βράδυ, οι λιμενεργάτες αποφάσισαν να δώσουν έναν ακόμη μήνα προθεσμία, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το καθεστώς εργασίας τους στον χερσαίο χώρο του λιμανιού της Λεμεσού και συνεχίζουν τον διάλογο με τη διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού γενικού φορτίου DP World Limassol. Τη Μεγάλη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκινά με την εταιρεία.

Μέχρι τότε, οι λιμενεργάτες θα συνεχίσουν να εργάζονται, με προτεραιότητα, στο 50% της προβλήτας. Υπενθυμίζεται πως οι λιμενεργάτες διεκδικούν το 100% της εργασίας στον μόλο, ενώ η εταιρεία θεωρεί πως αυτή είναι δική της ευθύνη -επικαλούμενη τη συμφωνία της με το Κράτος- και πως η εργασία των λιμενεργατών περιορίζεται στις φορτοεκφορτώσεις επί των πλοίων. Η εταιρεία είχε αποδεχθεί, την περασμένη εβδομάδα, να παραχωρήσει το 50% της εργασίας στον χερσαίο χώρο, πρόταση που απορρίφθηκε από τους λιμενεργάτες, οι οποίοι απεργούσαν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα