Βλέπουν δυσοίωνη επανέναρξη

Συνομιλίες υπό καθεστώς εκβιασμού και τουρκικών όρων αναμένει η αντιπολίτευση
Για πιθανές εντάσεις σε περίπτωση που προχωρήσει το πρόγραμμα των υδρογονανθράκων απείλησε ο Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντησή του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Περισσότερη εργασία για την εναρμόνιση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ζήτησε ο Μουσταφά Ακιντζί από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας ότι μετά την επανέναρξη των συνομιλιών θα προσπαθήσουν για μεγαλύτερη συμφωνία σε σημαντικά κεφάλαια, ώστε μετά να πάμε σε συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης.

Επίσης μίλησε για πιθανές εντάσεις σε περίπτωση

που προχωρήσει το θέμα των υδρογονανθράκων "και δεν γίνει πεδίο συνεργασίας", ενώ επανέλαβε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για τις "τέσσερεις ελευθερίες" των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εκείνη με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, που είχε προηγηθεί. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ικανοποιημένος και από αυτές αλλά και από τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ad hoc επιτροπή
Με τον κ. Γιούνκερ, ανέφερε, συζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ μίλησε για τη σημασία που έχει η προετοιμασία των Τ/κ και των “θεσμών” τους για την Ε.Ε. Είπε πως έχει δημιουργηθεί μια Ad hoc επιτροπή γι' αυτόν τον σκοπό, υποστηρίζοντας ότι κάποτε η ε/κ πλευρά κωλυσιεργεί τις εργασίες της.

Μάλιστα, όταν οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, που πηγάζουν από τους ίδιους (τους Ε/κ), το χρησιμοποιούν ως αφορμή για να εμποδίσουν εκπροσώπους της Ε.Ε. να συναντηθούν με “θεσμούς” της τ/κ πλευράς και τους εκπροσώπους τους, όπως είπε. “Την τελευταία περίοδο το ζήσαμε κι αυτό", ισχυρίστηκε.

“Θέλουμε, όταν φτάσουμε σε μια λύση, να μπούμε αμέσως στην κυκλοφορία του ευρώ. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να γίνει αυτό”, ανέφερε.

Μετέφερε, είπε, για το θέμα αυτό όπως και για άλλα τις απόψεις του στον κ. Γιούνκερ. “Βρήκαμε πολύ μεγάλη κατανόηση. Κατάλαβαν πολύ καλά και τα όσα είπαμε για τις δυσκολίες που υπήρξαν στη διαπραγματευτική διαδικασία”. Εξήγησε στον κ. Γιούνκερ, συνέχισε, και το πώς φτάσαμε στο σημείο να είμαστε προ της επανέναρξης των συνομιλιών.

Στη διαδικασία απ' εδώ και πέρα θα εργαστούμε για να υπάρξει πρόοδος σε σημαντικά κεφάλαια που έχουν δημιουργήσει το κυπριακό πρόβλημα στην Κύπρο και θα δείξουμε μεγαλύτερο θάρρος για να έχουμε ακόμη μεγαλύτερες συγκλίσεις σε αυτά τα θέματα, σημείωσε. “Ελπίζω ότι μετά από αυτό θα συνέλθει και πάλι η Διάσκεψη της Γενεύης.

Εκεί, όπως και την προηγούμενη φορά, θα υπάρχει εκπρόσωπος της Ε.Ε. ως παρατηρητής. Είναι έτοιμοι γι' αυτό”. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν πως είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις σχέσεις τους με την τ/κ πλευρά, ως μία εκ των δύο ίσων πλευρών μιας λύσης.

Υπάρχει χρονικός περιορισμός
Στην ερώτηση εάν στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ συζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα για μια νέα Διάσκεψη της Γενεύης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτήν τη φορά υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός όσον αφορά τη λύση και την πραγματοποίηση μιας νέας Διάσκεψης.

Έκανε λόγο για μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, “στα οποία έχουμε κι εμείς μερίδιο. Εάν αυτά τα βήματα προχωρήσουν, δυστυχώς, ακόμα και αν δεν το θέλουμε, θα γίνουν αιτία για νέες εντάσεις”. Επανέλαβε ότι ο ίδιος θέλει το θέμα αυτό να γίνει πεδίο συνεργασίας.

Κατά τον Τ/κ ηγέτη μετά από έναν με δύο μήνες, οι Ε/κ θα επικεντρωθούν στις προεδρικές εκλογές. “Βασικά επικεντρώθηκαν είναι πιο σωστό. Μπορώ να πω ότι είμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις Προεδρικές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο. Από αυτήν την άποψη οι μήνες Απρίλιος και Μάιος είναι πολύ σημαντικοί. Με το καλοκαίρι αυτό το τρένο μπορεί ακόμη μια φορά να φύγει, θεωρώ”.

Το πακέτο…
Επανέλαβε την άποψη ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της γενιάς του για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία, τα Η.Ε. να γίνουν πιο ενεργά, με την εκ του σύνεγγυς επαφή του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τις δύο πλευρές, τις εγγυήτριες χώρες και όταν χρειάζεται να συναντώνται και οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές. Αλλά, είπε, πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε όλοι “το πακέτο”, εάν έχει ένα λογικό πλαίσιο και περιλαμβάνει την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τ/κ, που θα μπορούσε να πάρει την έγκριση από την τ/κ κοινότητα.

Σίγουρα, συνέχισε, το πακέτο -κατά την έκφρασή του- θα δουν η Τουρκία και η Ελλάδα ως εγγυήτριες χώρες για να το αξιολογήσουν. “Εγώ πιστεύω ακόμα ότι είναι εφικτό να εξευρεθεί ένας κοινός παρανομαστής για όλες τις πλευρές. Όμως ο χρόνος στενεύει όσο περνά”.

Ρωτήθηκε επίσης εάν πιστεύει ότι η Ε.Ε., σε μια περίοδο που η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε., μπορεί να γίνει ξανά ενωτική δύναμη συμβάλλοντας στην επίλυση του Κυπριακού και πώς αντιμετωπίζεται από την Ε.Ε. το αίτημα της Άγκυρας για τις 4 ελευθερίες και το θέμα των εγγυήσεων. Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι πρόκειται για θέμα ίσης αντιμετώπισης των Τούρκων και Ελλήνων πολιτών αλλά και την αναφορά στις δύο αυτές χώρες που υπήρχε στο Σύνταγμα του '60.

Το θέμα, είπε, συζητήθηκε και από προηγούμενους ηγέτες και υπήρξε κατάληξη για το πώς μπορούσε να υπάρξει ίση μεταχείριση χωρίς να χαλάσουν οι δημογραφικές ισορροπίες. Κατά τον κ. Ακιντζί το τελευταίο διάστημα η ε/κ πλευρά έχει μεγαλοποιήσει το θέμα, αλλά ο ίδιος είδε κατά τις επαφές του ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το ζήτημα.

“Αρκεί να γίνει εργασία με καλή θέληση. Είναι προβοκατόρικο να θεωρείται ότι αυτό είναι αδύνατο και πως 80 εκατομμύρια Τούρκων θα μπουν από την πίσω πόρτα στην Ε.Ε. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα”. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει η συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - Ε.Ε.

Στις συναντήσεις του, είπε, τόνισε ότι δεν θέλουν η λύση που θα βρεθεί στο μέλλον να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίων και να ακυρωθεί και τους υπενθύμισε τις υποσχέσεις της Ε.Ε. στους Τ/κ. “Στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές. Και στο μέλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν δύο πλευρές”. Το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, σε περίπτωση λύσης θα μετατραπεί σε τ/κ συνιστώσα πολιτεία και με αυτήν την ιδιότητα θα συνεχίσει να έχει επαφές με την Ευρώπη, κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή. Με ικανοποίηση, σημείωσε, είδε ότι δεν διαφεύγει της Ε.Ε. ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο πλευρές και αυτό τον διαβεβαίωσαν.

Συνέστησε εγκράτεια
Την ίδια στιγμή, έκκληση προς όλες τις πλευρές να απέχουν από δηλώσεις που ενδεχομένως να προκαλούν προβλήματα στην όλη διαδικασία απηύθυνε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ενόψει την επανέναρξης των συνομιλιών αλλά και με αφορμή δηλώσεις που έγιναν από την τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν ουσιαστικές», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να συμβάλει ώστε αυτές οι συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικές, έτσι που αν υπάρξει ανταπόκριση από την τ/κ πλευρά να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Κάλεσε όλες τις πλευρές να απέχουν από δηλώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στην όλη διαδικασία και να συμπεριφερθούν με τον πλέον υπεύθυνο, σοβαρό και εποικοδομητικό τρόπο, έτσι ώστε «αν υπάρχει πιθανότητα κατάληξης σε συμφωνία η οποία θα βασίζεται στις αρχές λύσης του Κυπριακού να την πετύχουμε».

Αδιέξοδο ή τουρκικοί όροι
Συνομιλίες υπό εκβιασμό και με αυστηρά χρονοδιαγράμματα δεν μπορεί να αποδώσουν θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, αναφέροντας πως αυτό που θα γίνει είναι είτε να οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο είτε να αναγκαστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αποδεχτεί τους τουρκικούς όρους, που σημαίνει ότι θα έχουμε λύση τουρκικών προδιαγραφών, την οποία χωρίς αμφιβολία θα απορρίψει ο κυπριακός λαός.

"Κατά τη δική μου άποψη η Τουρκία θα επιμείνει μέσω του κ. Ακιντζί σε όλες τις ακραίες απαιτήσεις που κατέθεσε στη Γενεύη και αυτήν τη φορά οι συνομιλίες θα διεξάγονται υπό τον εκβιασμό και υπό τους όρους σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα όπως το έχει ήδη καθορίσει ο κ. Ακιντζί", είπε. "Εκείνο το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι ότι ήδη ο κ. Ακιντζί όπως και ο κ. Τσαβούσογλου διασυνδέουν τις συνομιλίες με το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ", τόνισε.

Δεν είναι αυτοσκοπός
Την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα συνομιλίες που ξεκινούν ή διεξάγονται υπό καθεστώς απειλών, εξέφρασε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος. Ανέφερε, επίσης, πως «έχει μεγάλη σημασία το πώς μπαίνουμε σε ένα διάλογο, καθώς ο διάλογος δεν είναι αυτοσκοπός και θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να υπάρξει επιτυχία», προσθέτοντας πως "αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει επιτυχία αυτού του διαλόγου. Προειδοποιούμε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να αλλάξει, αντιθέτως η Τουρκία ιστορικά ουδέποτε σεβόταν και ουδέποτε άκουγε αυτούς που παρουσιάζονται απέναντί της υποταγμένοι", κατέληξε.

Δεν ελπίζουμε τίποτα
Τη θέση ότι από τη συγκεκριμένη βάση των συνομιλιών, δηλαδή όπως εξήγησε, τη βάση ομοσπονδίας, "δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα και δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα", εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη. Δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά έχει απολέσει μια τεράστια ευκαιρία για να δείξει διεθνώς ποιο είναι το πραγματικό αδιάλλακτο πρόσωπο της Τουρκίας και να αλλάξει στρατηγική στο Κυπριακό.

«Δυστυχώς, όσο παραμένουμε δέσμιοι στη δικοινοτική πτυχή και δεν μπορούμε να δείξουμε διεθνώς ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, άλλο τόσο δεν θα μπορούμε να ελπίζουμε τίποτα», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα