Νέες τεχνολογίες, η νέα πρόκληση για τράπεζες

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ERNST &YOUNG
Η πλειοψηφία των τραπεζών (60%), που πήραν μέρος στην έρευνα Global Banking Outlook 2017, της Ernst &Young, επενδύουν σε νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πελατών (customer facing technologies), αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΥ Κύπρου.

Στην

ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι μόλις το 11% των τραπεζικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι δύο προτεραιότητες των τραπεζών είναι:
- Η διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κύρος και τη φήμη τους (reputational risk) και
- Η ικανοποίηση του εποπτικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Ανάγκη διαχείρισης κινδύνων
Οι δύο αυτές προτεραιότητες καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ανάγκη για εξισορρόπηση της διαχείρισης των κινδύνων και της δημιουργίας των μελλοντικών μηχανισμών ανάπτυξης. Η έρευνα, η οποία κάλυψε ανώτερα στελέχη σε σχεδόν 300 τράπεζες ανά την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εντόπισε δύο προτεραιότητες για την ανάπτυξη στον τομέα: την πρόσληψη και διατήρηση ταλέντων και την επένδυση σε νέες τεχνολογίες εξυπηρέτησης πελατών.

Η έκθεση ενθαρρύνει τις τράπεζες να κάνουν λιγότερα, να εξορθολογήσουν το λειτουργικό τους μοντέλο και να συνεργαστούν με εταιρείες Fintech, blockchain και industry disruptors (εταιρείες-πρωτοπόρους στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας) για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Τις ενθαρρύνει επίσης να είναι αμείλικτες στη μείωση του κόστους και τη διαχείριση των κινδύνων που συντείνουν στην προστασία του οργανισμού.

Επαναξιολόγηση αναπτυξιακής στρατηγικής
Ο επικεφαλής του τομέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, Σάββας Πεντάρης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, είπε ότι οι τράπεζες επαναξιολογούν την αναπτυξιακή τους στρατηγική και εντοπίζουν νέες μεθόδους για την επίτευξη ουσιαστικής κερδοφορίας.

«Τώρα», τόνισε, «πιο πολύ από ποτέ, βλέπουμε τον τομέα να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στο οποίο οι τράπεζες πρέπει να εξισορροπήσουν μεταξύ καινοτομίας, βελτιστοποίησης και απόδοσης για να ικανοποιήσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Πέντε τομείς
Σύμφωνα με την έρευνα, οι τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση πέντε συγκεκριμένων τομέων:
* Διαφοροποίηση: Ο τομέας των τραπεζών κινείται προς τέσσερα βασικά επιχειρηματικά μοντέλα: τοπικές μπουτίκ, διεθνείς μπουτίκ, περιφερειακοί πρωταθλητές και παγκόσμιες σούπερ τράπεζες. Οι τράπεζες πρέπει να διαλέξουν ένα μοντέλο και να αναδιαρθρώσουν τις εργασίες τους ανάλογα.

* Έλεγχος: Οι τράπεζες χρειάζεται να ενδυναμώσουν τις τρεις γραμμές άμυνας διαχείρισης κινδύνων μέσω της βελτίωσης της αποδοτικότητας, της ενίσχυσης της εστίασης στη διαχείριση των προμηθευτών και της δημιουργίας πιο απλών αλυσίδων τροφοδοσίας.

* Προστασία: Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν συστήματα για αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος και του οικονομικού εγκλήματος. Χρειάζεται επίσης να ετοιμαστούν για cyber attacks και μελλοντικές έκτακτες διακοπές λειτουργίας.

* Βελτιστοποίηση: Τα τελευταία πέντε χρόνια ο δείκτης των τραπεζών «λειτουργικές δαπάνες προς περιουσιακά στοιχεία» έχει διαφοροποιηθεί ελάχιστα. Οι τράπεζες, προκειμένου να επιτύχουν πρόοδο στον τομέα της διαχείρισης δαπανών, χρειάζεται να αγκαλιάσουν την τεχνολογία και να κινηθούν προς νέες μορφές αποδοτικότητας (“next-generation efficiency”).

* Ανάπτυξη: Οι τράπεζες χρειάζεται να επενδύσουν σε προσωπικό και τεχνολογία προκειμένου να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους. Χρειάζεται επίσης να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ανταγωνιστικές, καθώς οι πελάτες γίνονται ολοένα και πιο πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία προσφέρουν μη παραδοσιακοί πάροχοι.
Σημαντική η καινοτομία

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Κύπρου, Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές σε όλους τους πιο πάνω τομείς. «Η καινοτομία» είπε, «θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή υλοποίηση των στρατηγικών αυτών. Οι τράπεζες θα πρέπει το δίχως άλλο να αναζητήσουν νέους τρόπους για να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους προκειμένου να συνεχίσουν να ικανοποιούν τις προσδοκίες των πελατών τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα