Έκλεισαν οι κάλπες στην Ιορδανία

Οι ψηφοφόροι στην Ιορδανία προσήλθαν την Τρίτη στις κάλπες σε μια ψηφοφορία, από την οποία ενδέχεται να προκύψει η επανεμφάνιση των αντιπολιτευόμενων Ισλαμιστών ως μιας σημαντικής πολιτικής δύναμης στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 8.00μμ (ώρα Κύπρου), κατόπιν παράτασης μίας ώρας που δόθηκε από την εκλογική επιτροπή σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Αμμάν, λόγω μεγάλης προσέλευσης.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην προσέλευση αλλά και στο εκλογικό

αποτέλεσμα του Μετώπου Ισλαμιστικής Δράσης, του πολιτικού σκέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ιορδανία. Οι Ισλαμιστές αναμένεται να λάβουν περί τις 20 από τις 130 έδρες στο Κοινοβούλιο, καθιστώντας έτσι το τον κομματικό σχηματισμό σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά το κλείσιμο της κάλπης, η εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι ψήφισαν περίπου 1,49 εκ. πολίτες στη βάση προκαταρκτικών στοιχείων, σε σύγκριση με 1,2 εκ. στις τελευταίες εκλογές το 2013.

Οι Ισλαμιστές έκαναν λόγο για «αρκετές» παρατυπίες, όπως εξαγορά ψήφων έξω από εκλογικά κέντρα. Η επιτροπή ανέφερε ότι διερευνά τις καταγγελίες.

Συνολικά κινητοποιήθηκαν περίπου 50 χιλιάδες αστυνομικοί για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, την οποία επέβλεπαν 14.000 τοπικοί παρατηρητές και 676 από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 66 από την ΕΕ.

Συνολικά, τις έδρες του Κοινοβουλίου διεκδικούν 1.252 υποψήφιοι, ενώ δεκαπέντε έδρες θα καταλάβουν βάσει ποσόστωσης γυναίκες, εννιά Χριστιανοί και τρεις εκπροσώποι μειονοτήτων.

Οι Ισλαμιστές μποϊκόταραν τις εκλογές του 2010 και 2013 διαμαρτυρόμενοι για το εκλογικό σύστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα