Στα άκρα η κόντρα Καδή-ΠΟΕΔ με σοβαρές καταγγελίες

Κλιμακώνεται η κόντρα ανάμεσα στους δάσκαλους της ΠΟΕΔ και στο Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τα προβλήματα στην Παιδεία και την αυριανή δίωρη της Συντεχνίας, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Παιδείας καταγγέλλει ότι κάποια σχολεία έμειναν κλειστά, λόγω της άρνησης δασκάλων να τα στελεχώσουν.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», η Γενική Ταμίας

της ΠΟΕΔ, Δώρα Κατσέλη, τόνισε ότι στόχος της απεργίας, είναι να κάνουμε κατανοητούς τους λόγους που αυτή συμβαίνει. «Σίγουρα δεν ευχαριστεί κανέναν, ενώ στην τελική την πληρώνουν τα παιδιά», πρόσθεσε.

Η κ. Κατσέλη, ανέφερε ότι η ΠΟΕΔ έχει θέσει ενώπιον του Υπουργείου, τα θέματα της έγκαιρης στελέχωσης, της παραβατικής συμπεριφοράς και του αναλφαβητισμού. «Ήρθαμε στο παραπέντε και δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Κάναμε πολλή υπομονή από το καλοκαίρι», είπε και πρόσθεσε ότι οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων πήγαν να λυθούν με ανορθόδοξο τρόπο, καθώς, τόνισε, οι μισοί διορίζονται ως αντικαταστάτες, τους οποίους χαρακτήρισε «μίας χρήσης».

«Το κράτος έχει υποχρεώσεις απέναντι στους συμβασιούχους, οι οποίοι μπαίνουν σε μια πορεία μονιμοποίησης. Οι αντικαταστάτες δεν έχουν αυτό το προνόμιο. Η εκπαίδευση έχει καταντήσει κέντρο διερχομένων και πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», συμπλήρωσε.

«Στο σχολείο του Κάμπου δεν πήγε κανένας δάσκαλος»

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στις «Τομές στα γεγονότα», ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής επιχείρησε, όπως είπε ο ίδιος, να δώσει «τη σωστή διάσταση των πραγμάτων».

«Όλη την περίοδο το Υπουργείο ετοιμάστηκε εντατικά, έλαβε υπόψιν όλες τις απόψεις και ξεκινήσαμε τη χρονιά ομαλά. Τα σχολεία μας είναι καλύτερα στελεχωμένα από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία χρονιά. Αυτά είναι τα μηνύματα των επιθεωρητών, αλλά και της Επθιτροπης της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας που είναι ανεξάρτητη. Αυτό, εξάλλου, το επιβεβαίωσε και η ίδια η ΠΟΕΔ, με τις δηλώσεις του προέδρου της», τόνισε.

Όπως είπε στη συνέχεια, η αυριανή στάση επικεντρώνεται σε ένα καθαρά συνδικαλιστικό αίτημα που δεν έχει να κάνει με τα παιδιά.

Ο κ. Καδής κάλεσε την ΠΟΕΔ να φέρει τα προβλήματα στο τραπέζι, να εξεταστούν στην πράξη, να διερευνηθεί η κατάσταση σχολείο προς σχολείο. «Είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε ένα προς ένα», είπε και έφερε ως παράδειγμα το σχολείο του Κάμπου το οποίο παρέμεινε κλειστό, επειδή οι εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν να προσέλθουν για να το στελεχώσουν ή άλλα σχολεία όπου τα προβλήματα, παρά τις δηλώσεις της κας Κατσέλη περί του αντιθέτου, είχαν επιλυθεί εδώ και δύο μέρες.

Όσον αφορά στο σχολείο του Κάμπου, η κ. Κατσέλη απάντησε εν πολλοίς ότι ως αντικαταστάτες οι εκπαιδευτικοί, θεώρησαν «μακριά» το σχολείο του Κάμπου, γεγονός που η ίδια αντιμετώπισε ως λογικό. Κληθείσα να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και τα οποία ωθούν την ΠΟΕΔ να προβαίνει σε κινητοποιήσεις, απάντησε ότι η ΠΟΕΔ θα την αποστείλει στην αρμόδια αρχή.

Οι γονείς δίπλα σε όποιον λύσει τα προβλήματα

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε ότι εδώ και καιρό οι γονείς ανέμεναν μια επίσημη συνάντηση για τα προβλήματα της δημοτικής εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στις εργασιακές διαφορές ανάμεσα στο Υπουργείο και την ΠΟΕΔ, ο κ. Διονυσίου είπε ότι οι γονείς δεν πρόκειται να εμπλακούν σε αυτές, εκτός και αν διαπιστώσουν ότι επηρεάζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης για τα παιδιά.

Σχετικά με την αυριανή στάση εργασίας, οι γονείς κάνουν έκκληση αυτή να αποτραπεί, καθώς, πέρα από τα μηνύματα που η Συντεχνία που θέλει να δώσει στο Υπουργείο, δημιουργεί προβλήματα σε 50.000 παιδιά.

«Οι γονείς θα συμπορευθούν σε όποιον χρειαστεί για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, είτε λέγεται ΠΟΕΔ είτε Υπουργείο Παιδείας», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα