Έκκληση ΠΣΣΕ για πάταξη των παράνομων εράνων

Έκκληση προς τους πολίτες να ελέγχουν όλους όσοι διενεργούν εράνους και πριν εισφέρουν να βεβαιώνονται ότι ο έρανος διενεργείται νόμιμα απηύθυναν το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), ο Επίτροπος Εθελοντισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αστυνομία.

Οι εθελοντές ζήτησαν επίσης να ρυθμιστεί το θέμα με τις εισφορές στις κηδείες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ Σταύρος Ολύμπιος ανέφερε ότι έχει διαπιστωθεί ότι ολόκληρα κυκλώματα διενεργούν παράνομους εράνους, εκμεταλλευόμενα τα φιλάνθρωπα αισθήματα και τη ντροπή που αισθάνονται

οι πολίτες ζητώντας να δουν την άδεια για διενέργεια του εράνου πριν προσφέρουν για να αποκομίζουν προσωπικά κέρδη.

Ο κ. Ολύμπιος τόνισε ότι η κατάσταση αυτή πλήττει τον εθελοντισμό καθώς δημιουργεί καχυποψία μέσα στον κόσμο και την ίδια την αξιοπρέπεια των εθελοντών, οι οποίοι αφιερώνουν το χρόνο τους για το κοινό συμφέρον.

Κάλεσε παράλληλα τις αρμόδιες Αρχές, Υπουργείο Εσωτερικών, Επαρχιακές Διοικήσεις και την Αστυνομία με ελέγχους να πατάξουν το φαινόμενο.

Ο κ. Ολύμπιος ενημέρωσε επίσης τους πολίτες ότι λόγω της απαγόρευσης των εράνων από πόρτα σε πόρτα και στα φώτα τροχαίας, οι επιτήδειοι έχουν επινοήσει νέα μέθοδο για να αποκομίζουν οφέλη. Καλούν πρώτα στα κινητά ή σταθερά τηλέφωνα και αφού εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση του πολίτη πηγαίνουν και εισπράττουν εισφορές.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη κάλεσε τους πολίτες να ελέγχουν πριν δώσουν την όποια εισφορά σε τηλεφωνικούς εράνους, να ελέγχουν με την οργάνωση την οποία επικαλούνται αυτοί που διενεργούν τον έρανο, την αλήθεια της διενέργειας του εράνου και στις περιπτώσεις που τα τηλεφωνήματα γίνονται με απόκρυψη κλήσης να αποφεύγουν να εισφέρουν.

Ο κ. Ολύμπιος διατύπωσε επίσης διαφωνία με την πρόνοια που περιέλαβε η Βουλή στο νόμο για τους εράνους, για την αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια, εράνων. Διαφωνούμε με τους πληρωμένους ερανιστές, είπε προσθέτοντας ότι οι έρανοι διενεργούνται από εθελοντές. Είπε επίσης ότι απέστειλε επιστολές σε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που είναι μέλη του ΠΣΣΕ και ανέρχονται γύρω στις 400 ότι θα πρέπει να αποφεύγουν να αναθέτουν σε διαφημιστικά γραφεία τη διαφήμιση του εράνου και να αναθέτουν τη διενέργεια των εράνων σε πληρωμένους ερανιστές.

Με τη θέση του κ. Ολύμπιου συμφώνησε και ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο οποίος τόνισε πως στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης το κάθε ευρώ έχει πολλαπλάσια αξία.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι ο νόμος για τους εράνους προβλέπει την εξασφάλιση ειδικής άδειας για τη διενέργεια εράνων με πληρωμένους ερανιστές και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί τέτοια άδεια.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ ανέφερε επίσης ότι έχει καταγγελθεί και η υπόθεση βρίσκεται στο Γενικό Εισαγγελέα υπόθεση σωματείου που διενεργούσε εράνους και συνέλεγε εισφορές σε κηδείες είτε χρησιμοποιώντας τη δική του επωνυμία είτε άλλων οργανώσεων.

Από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίστηκε ότι απαγορεύεται η διενέργεια εράνων στα φώτα τροχαίας και κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει να δίνει χρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο κ. Ολύμπιος κατήγγειλε επίσης ότι η οργανωμένη εξαπάτηση των πολιτών παρατηρείται στις κοινότητες με θύματα κυρίως τους ηλικιωμένους, οι οποίοι προσφέρουν από τα πενιχρά εισοδήματα τους και κάλεσε την Αστυνομία να εντείνει τους ελέγχους.

Σημείωσε ότι ο ίδιος δοκίμασε να καταγγείλει υποθέσεις εξαπάτησης στην Αστυνομία και η απάντηση που έλαβε είναι ότι οι επιτήδειοι πρέπει να συλληφθούν επ΄αυτοφώρω.

Ένα άλλο ζήτημα που ηγέρθη είναι η έκδοση εντύπων και η πώληση τους από διάφορους συνδέσμους. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως και η πώληση εντύπων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου εμπίπτει στη νομοθεσία για τους εράνους και απαιτείται η εξασφάλιση άδειας.

Διευκρινίσθηκε περαιτέρω ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι διενεργείται έλεγχος στα έσοδα από τους αδειοδοτημένους εράνους και τη διάθεσή τους. Σημειώθηκε επίσης ότι στις περιπτώσεις που τα χρήματα που συλλέγονται δεν διατίθενται για τους σκοπούς διενέργειας του εράνου, το ποσό πηγαίνει στο πάγιο ταμείο του κράτους.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι επειδή μέχρι τώρα δεν υπήρξε η άρση των απατεώνων ενώπιον δικαστηρίου και η παραδειγματική τους τιμωρία το φαινόμενο συνεχίζει να ταλανίζει τον εθελοντισμό και τους επιτήδειους να εξαπατούν τους πολίτες.

Καταλήγοντας τονίσθηκε εκ νέου ότι οι πολίτες πριν εισφέρουν το οποιοδήποτε ποσό πρέπει να εξετάζουν τη νομιμότητα διενέργειας του εράνου και να ζητούν να δουν την άδεια που έχει δοθεί για το σκοπό αυτό.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα