Ειδικό καθεστώς ασφάλειας

Ενώ Άγκυρα και κατοχικός ηγέτης επιμένουν σε εγγυήσεις
Δεν συμφωνεί με τις εγγυήσεις του '60 η Επιτροπή - Τι είπαν Ακιντζί-Γιούνκερ για το περιουσιακό και για το κόστος της λύσης

Ειδικό καθεστώς στα θέματα της ασφάλειας αντί εκείνου των εγγυήσεων θα μπορούσε να ήταν ένα εναλλακτικό σενάριο για τη λύση του Κυπριακού. Αυτή ήταν μια από τις θέσεις που εξεφράσθη από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την προχθεσινή του συνάντηση στις Βρυξέλλες

με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ακιντζί ανέφερε στον Πρόεδρο Γιούνκερ ότι και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία επιμένουν στο θέμα των εγγυήσεων. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε ότι είναι δύσκολο να γίνει δεκτό ένα σύστημα εγγυήσεων όπως αυτό του '60 και ότι θα ήταν δυνατό να συνομολογηθεί ένα Ειδικό Καθεστώς, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Περιουσιακό και δάνεια
Πέραν τούτου, Γιούνκερ και Ακιντζί επικεντρώθηκαν στο εδαφικό και, κυρίως, στις εξής πτυχές:
1. Τα νομικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν και τις προσφυγές που θα είναι δυνατό να γίνουν από Ελληνοκύπριους σε διεθνή δικαστήρια.
2. Την εξεύρεση χρημάτων για το κόστος της λύσης (και για τις αποζημιώσεις).

Συναφώς, το ζητούμενο είναι οι δανεισμοί και με ποιους τρόπους αυτοί θα μπορούσαν να γίνουν με τη στήριξη της Ε.Ε. Αφενός οι Συνθήκες δεν προσφέρουν επιλογές δανεισμού εκτός από το μνημονιακό καθεστώς εάν κάτι πάει στραβά, ενώ εκείνο στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει η Ε.Ε. είναι η παροχή χρημάτων μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης.

Πενταμερής και ευρώ
Υπάρχουν βεβαίως και τα εξής ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος:
- Πρώτον, η διεθνής διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου και ο νομικός της χαρακτήρας της. Επί τούτου ο κ. Ακιντζί ξεκαθάρισε ότι θα είναι Πενταμερής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποδέχεται στο τραπέζι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τέτοιο, παρά μόνο ως ηγέτη της άλλης Κοινότητας. Για το θέμα αυτό επικαλέστηκε μάλιστα τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος στην ουσία θα συγκαλέσει τη Διεθνή Διάσκεψη στο όνομα του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

- Δεύτερον, η εφαρμογή της λύσης και η υιοθέτηση του ευρώ από την πρώτη μέρα. Τα συναφή προβλήματα είναι δυο: Το ένα αφορά στην καθυστέρηση της εναρμόνισης του βορρά λόγω ευθύνης των Τουρκοκυπρίων και το δεύτερο, που οφείλεται και πάλι με δική τους υπαιτιότητα, αφορά στο τραπεζικό σύστημα. Δεν έχει επιτραπεί ο απαιτούμενος έλεγχος από το ΔΝΤ και τα κλιμάκια της Ε.Ε.

Τα δυο αυτά θέματα, δηλαδή η εφαρμογή του κεκτημένου και ο τραπεζικός τομέας, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί το ευρώ και η λύση από την πρώτη μέρα. Επί του παρόντος οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν δύσκολη την επίτευξη των στόχων αυτών ώς τα μέσα του 2017, οπότε εκτιμάται να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα και να τεθεί σε εφαρμογή η λύση. Γι' αυτό και ενδεχομένως η λύση στο πρόβλημα να δοθεί μέσω πολιτικής απόφασης...

Keywords
Τυχαία Θέματα