Η ΕΚΤ μειώνει το ύψος των ομολόγων που αγοράζει

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) μείωσε απροσδόκητα χθες Πέμπτη, το ύψος των ομολόγων, τα οποία θα αγοράζει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά διατήρησε το δικαίωμα να αυξήσει το ποσό, σε μια απόφαση που μπορεί να θεωρηθεί ως παραχώρηση προς συντηρητικά μέλη της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία.

Η ΕΚΤ θα μειώσει τις αγορές ομολόγων της

σε €60 δισεκατομμύρια από τον επόμενο Απρίλιο σε σχέση με €80 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, διατηρώντας το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2017.

Οι αγορές ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε το ρυθμό αγοράς ομολόγων στα €80 δισεκατομμύρια, αλλά μόνο για έξι μήνες ακόμη, προτείνοντας μια συμβιβαστική λύση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Εκτινάχθηκε το ευρώ
Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το ευρώ εκτινάχθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με εκλογές υψηλού κινδύνου σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναμενόταν να διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα σημερινά επίπεδα, υπό το φόβο ότι οι πρόωρες περικοπές θα μπορούσαν να διακόψουν μια δειλή ακόμα ανάκαμψη.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από €1.4 τρισεκατομμύρια για αγορά κρατικών ομολόγων και επεδίωξε τον περασμένο μήνα να τονίσει ότι η διατήρηση των εύκολων όρων χρηματοδότησης είναι «ζωτικής σημασίας», αφού ο βασικός πληθωρισμός φαίνεται να έχει κολλήσει κάτω από το 1%.
Αμετάβλητες οι προβλέψεις

Στη χθεσινή συνεδρία του διοικητικού της συμβουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει ουσιαστικά αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και το πληθωρισμό στην ευρωζώνη, προβλέποντας ότι οι τιμές θα αυξηθούν με αργούς ρυθμούς αλλά και πάλι θα χάσουν τον στόχο για αύξηση κοντά στο 2%, το 2019.

Η ΕΚΤ αύξησε ελαφρώς την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2017 στο 1,7 % από 1,6 % τον Σεπτέμβριο και ανέβασε την πρόβλεψή της για το πληθωρισμό το 2017 στο 1,3% από 1,2% που προέβλεπε πριν από τρεις μήνες, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στις αρχικές προβλέψεις της για το 2019, η ΕΚΤ είχε θέσει τον πληθωρισμό στο 1,7 %, εξακολουθώντας να είναι χαμηλότερος από τον στόχο, παρά την πρωτοφανή ώθηση που έδωσε με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ είναι οι ακόλουθες (σε παρένθεση οι προβλέψεις Σεπτεμβρίου). Για το 2019 οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι οι αρχικές τις προβλέψεις.

Αύξηση ΑΕΠ : 2016 1.7 (1.7) 2017 1.7 (1.6) 2018 1.6 (1.6) 2019 1.6
Πληθωρισμός: 2016 0.2 (0.2) 2017 1.3 (1.2) 2018 1.5 (1.6) 2019 1.7

Keywords
Τυχαία Θέματα