Στήριξη των ευάλωτων ομάδων

Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ζήτησε η Υπουργός Εργασίας από την ΕΕ
Να δοθεί έμφαση στον τομέα της συμφιλίωσης της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή, καθώς και σε μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τόνισε η Ζέτα Αιμιλιανίδου

Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη συνοδευόμενη από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ζήτησε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά την παρέμβασή της στις εργασίες του Συμβουλίου

Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες και σε συζήτηση προσανατολισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η Υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τομέα της συμφιλίωσης της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή, καθώς και σε μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπου να υπάρχει ο συνδυασμός της εισοδηματικής στήριξης με ταυτόχρονες δράσεις ενεργοποίησης. Απαραίτητο στοιχείο, τόνισε, είναι η διασφάλιση αξιοπρεπών και δίκαιων συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζομένους, επισημαίνοντας την ενεργό εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών.

Η Υπουργός έκανε λόγο για μέτρα πολιτικής και στις δράσεις που πρέπει να προωθηθούν και αφορούν στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, συνδυασμένες με ποιοτικές, κοινωνικές υπηρεσίες που να επικεντρώνονται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.

Ποιοτική απασχόληση
Αναφέρθηκε, επίσης, στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού η οποία θα πρέπει να είναι στοχευμένη στην παροχή κατάλληλης κατάρτισης σε δεξιότητες που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη και ποιοτική απασχόληση με μακροχρόνιο ορίζοντα, ο προγραμματισμός της οποίας θα πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Τόνισε, λέγοντας ότι η συνεχής ανανέωση των γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από την κατάρτιση και επανακατάρτιση των ατόμων, σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που έχουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παραμονή των ατόμων στην αγορά εργασίας.

Επεσήμανε τη σημασία της κατάρτισης στα θέματα τεχνολογιών της πληροφορίας και επικοινωνίας και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και τόνισε ότι προϋπόθεση όλων αυτών των μέτρων είναι η επίτευξη υγιών οικονομικών συνθηκών που να ευνοούν την δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Κατά τη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης των 28, η Υπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση μιας συνεχούς, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης συνοδευόμενης από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και που, ταυτόχρονα, να παρέχει και ευκαιρίες ενσωμάτωσης, προώθησης της κοινωνικής προόδου και διασφάλισης συνθηκών κοινωνικής συνοχής.

Η κοινωνική πρόνοια
Όσον αφορά το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, επεσήμανε ότι η Κύπρος προέβη σε εκσυγχρονισμό του με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε συνδυασμό με ενεργητικές πολιτικές ενσωμάτωσης, αλλά και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, στοχεύοντας στην ένταξη στην αγορά εργασίας και στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Καλωσόρισε τα κύρια μηνύματα της Ετήσιας Επισκόπησης Ανάπτυξης για το 2017, τονίζοντας τη συνέχιση των ίδιων πολιτικών προτεραιοτήτων αλλά και την έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, που συνιστά θεμελιώδη αξία.

Αναφερόμενη στις κοινωνικές πολιτικές, επεσήμανε ότι αποτελούν επενδύσεις μέσα από τις οποίες επιτυγχάνονται οι κοινωνικοί μας στόχοι, η κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή αλλά και η οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, ανέφερε ότι παρ’ όλες τις θετικές εξελίξεις, εντούτοις, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η ανεργία των νέων, τα αυξημένα ποσοστά φτώχειας και ανισοτήτων και οι δημογραφικές προκλήσεις.

Οι προκλήσεις αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν και τους τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, η ενίσχυση της απασχόλησης και η μεγιστοποίηση των κοινωνικών αποτελεσμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στον κοινωνικό διάλογο, επεσήμανε τη σημασία που έχει στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη εργατικής ειρήνης, μέσω της θεσμοθετημένης τριμερούς συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα