ΑΠΟΕΛ να τον πιεις στο ποτήρι

Οι «γαλαζοκίτρινοι» ήταν καταπληκτικοί, κέρδισαν 2-0 τον Ολυμπιακό και τερμάτισαν πρώτοι

Ο ΑΠΟΕΛ κατέγραψε άλλη μια θριαμβευτική βραδιά στην Ευρώπη. Με το σπαθί του, με ατσαλένια θέληση και εξαιρετική απόδοση, νίκησε τον Ολυμπιακό με 2-0 και σφράγισε πανηγυρικά πρόκριση και πρωτιά. Η απόδοση των «γαλαζοκιτρίνων» άγγιξε το τέλειο.

Έντεκα

παίκτες που ήξεραν τι ήθελαν στο γήπεδο και πώς να το πάρουν. Τρεις αλλαγές που βοήθησαν τα μέγιστα. Ασύλληπτη βραδιά. Ο Σωτηρίου (εμείς σε αυτόν θα χρεώσουμε το γκολ) και ο Ντε Καμάργκο πέτυχαν τα δύο γκολ. Ο ΑΠΟΕΛ στήθηκε πανέξυπνα, έδωσε λίγο χώρο, χωρίς όμως να αφήνει τον Ολυμπιακό να γίνει πολύ πιεστικός.

Έβγαζε ιδανική άμυνα με πρώτο τον Σωτηρίου και τελευταίο (στη τακτική) τον Βάτερμαν. Μάρκαρε, έκλεβε μπάλες και ξεχυνόταν ιδανικά μπροστά, σε επίπεδα αξιοζήλευτα.

Καταπληκτική δουλειά απ' όλους, αλλά μπορούμε να βάλουμε μισό αστεράκι παραπάνω στον Πιέρο, τον Αλωνεύτη και τους Καρλάο, Μερκή. Επόμενες μεγάλες βραδιές στην Ευρώπη, τον Φεβρουάριο, με τον επόμενο αντίπαλο να γίνεται γνωστός τη Δευτέρα.

Το 90λεπτο
Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο ζωντανά και προσπάθησε να μεταφέρει το παιχνίδι κοντά στα καρέ του ΑΠΟΕΛ, χωρίς να μπορέσει να βάλει μεγάλες πιέσεις. Ο ΑΠΟΕΛ από την άλλη έκοβε άνετα και απείλησε πρώτος, εις διπλούν μάλιστα με Σωτηρίου, Αλωνεύτη.

Οι δύο τους έκαναν τη δουλειά τους στο 20΄ και το γήπεδο πήρε φωτιά. Ο Πιέρος ήταν παλληκάρι στη φάση του γκολ και με το 1-0 ο ΑΠΟΕΛ κοίταζε κατάματα την πρωτιά. Είχε την ίδια ώρα την ευκαιρία να διαχειριστεί ακόμη καλύτερα το ματς. Με εξαίρεση μία φάση, οι «γαλαζοκίτρινοι» είχαν άψογη αμυντική συμπεριφορά και την ίδια στιγμή έβγαζαν ταχύτατες επιθέσεις.

Έλειπε μεν η σωστή τελική ενέργεια, αλλά η μηχανή δούλευε σε άψογες στροφές, ώστε να μηδενίζει τον κίνδυνο ισοφάρισης (σε όποιες φάσεις πήγε να μυρίσει κίνδυνο ο Καρλάο ήταν εκεί) και να κρατά την προοπτική του 2ου γκολ. Με αυτό το μοντέλο, το 1-0 έμενε φυσιολογικά, η προσοχή έπρεπε να ενταθεί και στις στατικές φάσεις, αφού από εκεί ήρθε η μεγάλη «ερυθρόλευκη» ευκαιρία.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά και έβαλε δύσκολα στην άμυνα του ΑΠΟΕΛ, που ζορίστηκε αρκετά για 10 λεπτά. Φυσιολογικά η κυπριακή ομάδα προσαρμόστηκε ξανά και, παρά την αυξημένη επιθετικότητα των Πειραιωτών, είχε την κατάσταση στα χέρια της.

Δεν επαναπαύτηκε όμως στο 1-0, κοίταζε μπροστά και στο κάτω-κάτω, η πρώτη σπουδαία ευκαιρία ήταν γαλαζοκίτρινη (στο 61΄). Το μοτίβο δεν άλλαξε, ο Ολυμπιακός κρατούσε μπάλα, έφτανε στα πέριξ της περιοχής, αλλά ο ΑΠΟΕΛ είχε αποτελεσματικότητα και η αλήθεια είναι πως κρατούσε με ιδρώτα μεν, αλλά χωρίς να κινδυνεύει ουσιαστικά το 1-0.

Οι αλλαγές του Κρίστιανσεν έφεραν φρεσκάδα. Μια τέτοια βραδιά ήθελε και κερασάκι στην τούρτα. Ήρθε στο 80’ με το 2-0, με το γκολ του Ντε Καμάργκο, και το σκορ δεν άλλαξε, αφού γι' αυτό φρόντισε στα τελευταία στάδια ο Βάτερμαν.

ΑΠΟΕΛ (Τ.Κρίστιανσεν): Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Αλεξάνδρου, Καρλάο, Μερκής, Μοράις, Βινίσιους, Μπερτόλιο (67΄ Ορλάντι), Εφραίμ (61΄ Γιαννιώτας), Αλωνεύτης, Σωτηρίου (80΄ Ντε Καμάργκο).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Π. Μπέντο): Λεάλι, Ρομάο, Ντα Κόστα, Φορτούνης (76΄ Ντομίνγκεζ), Ελιουνούσι, Ντε Λα Μπέγια (76΄ Μανθάτης), Μάρτινς (65΄ Ανδρούτσος), Βιάνα, Φιγκέιρας, Σεμπά, Ιντέγε.

ΤΟ ΦΙΛΜ
11’ Κόρνερ του Εφραίμ, κεφαλιά του Σωτηρίου λίγο πάνω από τα δοκάρια.
13΄ Ο Αλωνεύτης έπιασε γυριστό σουτ, η μπάλα πέρασε έξω.
14΄ Γυριστό άστοχο (πολύ) πλασέ του Ντα Κόστα μέσα από την περιοχή.
20΄ Ο Αλωνεύτης βγάζει μπαλιά 40 μέτρων πίσω από την άμυνα, ο Σωτηρίου πέρασε την μπάλα πάνω από τον Λεάλι, νίκησε στον αέρα δύο αμυντικούς και με το κεφάλι στέλνει την μπάλα στα δίκτυα. Η μπάλα κτύπησε στο κεφάλι του Ντα Κόστα και το τέρμα χρεώθηκε ως αυτογκόλ.
25΄ Μπαλιά του Σεμπά, πλασέ από τον Ελιονουσί, η μπάλα έξω.
32΄ Μακρινό σουτ του Μάρτινς, εύκολα ο Βάτερμαν.
41΄ Καρφωτή κεφαλιά του Βιάνα μετά από κόρνερ μόλις άουτ.
42’ Ο Σωτηρίου βγαίνει μπροστά στον Λεάλι, που μπλοκάρει.
45΄ Φάουλ του Αλωνεύτη, πάνω από τα δοκάρια η μπάλα.
48’ Ο Ιντέγε σουτάρει εντός περιοχής, αλλά αστοχεί.
54΄ Με διπλή προσπάθεια ο Βάτερμαν σταματά το σουτ του Φορτούνη.
61' Κλασική ευκαιρία για τον ΑΠΟΕΛ, με τον Πιέρο. Ο Γιαννιώτας έκανε την παράλληλη μπαλιά... αλλά ο Πιέρος δεν πρόλαβε την μπάλα για να την στείλει στα δίκτυα.
71΄Επικίνδυνο πλασέ του Ιντέγιε με υπερένταση σε κόρνερ ο Βάτερμαν.
83΄ Ο Μοράις έβγαλε την μπαλιά και ο Ντε Καμάργκο με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίκτυα.
88΄ Κεφαλιά του Ντα Κόστα απέκρουσε εντυπωσιακά ο Βάτερμαν.
90΄ Ο Βάτερμαν απέκρουσε δύσκολα το σουτ του Ντα Κόστα.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΕΝ
Ο Κρίστιανσεν αποφάσισε να επιστρέψει σε σχήμα με τρία χαφ. Άφησε έξω τον Ντε Καμάργκο και έριξε στο κέντρο τον Μπερτόλιο μαζί με τον Μοράις (κάλυπτε τα στόπερ) και τον Βινίσιους (σε ρόλο 8αριού). Ο Μερκής πήρε φυσικά τη θέση του Αστίθ στα στόπερ δίπλα στον Καρλάο. Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Αλωνεύτης, Εφραίμ και Σωτηρίου οι υπόλοιποι.

Νωρίς στην επανάληψη (60’) ο Κρίστιανσεν έκρινε ορθά πως έπρεπε να φρεσκάρει τη μεσοεπιθετική του γραμμή (έτρεξε πολύ) και ξεκίνησε με τον Γιαννιώτα αντί του Εφραίμ. Ο Ορλάντι μπήκε στο 67΄ για να βοηθήσει σε κράτημα μπάλας και στα μαρκαρίσματα αντί του Μπερτόλιο. Στο 80΄ο Σωτηρίου αποχώρησε και μπήκε ο Ντε Καμάργκο. Το σχήμα έμεινε ίδιο και στα 90 λεπτά, δεν χρειαζόταν άλλωστε να αλλάξει κάτι, αφού δούλευε καταπληκτικά.

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Τη μνήμη των θυμάτων του αεροπορικού ατυχήματος της Σαπεκοένσε τίμησαν οι δύο ομάδες πριν από το αρχικό σφύριγμα.
Δεκατρείς χιλιάδες οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ, γέμισαν όλους τους διαθέσιμους χώρους στην εξέδρα (Κεντρική, Ανατολική, κομμάτι της Βόρειας). Χίλιοι εκατό φίλοι του Ολυμπιακού που κάθισαν στο βόρειο πέταλο.
Για 25 λεπτά η ΟΥΕΦΑ είχε χρεωμένο το γκολ στον Σωτηρίου, στο ημίχρονο το κατακύρωσε στον Ντα Κόστα.
Αποθεώθηκε ο διεθνής φορ όταν αποχώρησε από το γήπεδο στο 80’.
Πέντε Κύπριοι στην 11άδα του ΑΠΟΕΛ, με όλη την επιθετική τριάδα να είναι ντόπια.
Έξι νίκες σε 12 αγώνες με ελληνικές ομάδες μετρά πλέον ο ΑΠΟΕΛ (τρεις ήττες και ισάριθμες ισοπαλίες).

Κρίστιανσεν: «Είμαι πολύ περήφανος»
«Είναι επιτυχία του κυπριακού ποδοσφαίρου», ανέφερε ο Πρόδρομος Πετρίδης

Περήφανος που είναι κομμάτι αυτής της επιτυχίας δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ, Τόμας Κρίστιανσεν. «Η ομάδα πραγματοποίησε μια πολύ καλή εμφάνιση. Ξέραμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να παίξουμε απέναντι στον Ολυμπιακό. Έπρεπε να κρατήσουμε την μπάλα στην επίθεση και ο Πιέρος μάς βοήθησε με αυτό. Οι παίκτες έδωσαν μια μάχη σήμερα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Βγήκαν πολύ σωστά οι αλληλοκαλύψεις. Πάντα προσπαθώ να παρακινώ τους παίκτες να δίνουν ένταση στο παιχνίδι τους, κάτι που έκαναν σήμερα.

»Είμαι πολύ περήφανος που είμαι ένα κομμάτι αυτής της επιτυχίας. Περιμένουμε να μάθουμε τον αντίπαλό μας για την επόμενη φάση. Αυτήν τη στιγμή θα ζητήσω από τους οπαδούς μας να έρθουν τη Δευτέρα και να μας στηρίξουν γιατί έχουμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι με την Ανόρθωση».

Πετρίδης: «Μεγάλη επιτυχία»
Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το κυπριακό ποδόσφαιρο, ανέφερε ο πρόεδρος των «γαλαζοκιτρίνων», Πρόδρομος Πετρίδης. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Συγχαρητήρια στους παίκτες και στο προπονητικό team γι' αυτήν τη μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρώτη θέση. Έγινε σκληρή και σωστή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια. Συγχαρητήρια σε όλους. Αυτή η πρόκριση μάς ανεβάζει σαν ομάδα και σαν σωματείο και αυτό το βλέπουμε όταν πηγαίνουμε να αγωνιστούμε με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες εκτός έδρας».

Σωτηρίου: «Το ταξίδι θα είναι μακρινό»
Ο σκόρερ του πρώτου τέρματος του ΑΠΟΕΛ, Πιέρος Σωτηρίου, ο οποίος είχε σημειώσει και το νικητήριο τέρμα στον Πειραιά μετά το τέλος του αγώνα, δήλωσε τα εξής: «Άλλη μια νίκη απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο όπως είναι ο Ολυμπιακός. Καταφέραμε να κρατήσουμε την πρώτη θέση και βλέπουμε τη Δευτέρα ποιος θα είναι ο αντίπαλός μας τον Φεβρουάριο. Το ταξίδι συνεχίζεται και θα είναι μακρινό». Ο διεθνής επιθετικός ρωτήθηκε και για τη φάση του τέρματος και κατά πόσο άγγιξε την μπάλα. «Εγώ άγγιξα την μπάλα και την έστειλα στα δίχτυα. Το γκολ είναι δικό μου και χαίρομαι που το πέτυχα».

Εφραίμ: «Τεράστιος άθλος»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Εφραίμ τόνισε στις δηλώσεις του ότι ο ΑΠΟΕΛ δίκαια κέρδισε το παιχνίδι. «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, για την ομάδα, για τους οπαδούς. Γι' ακόμα μια φορά συνεχίζουμε στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αυτό θέλαμε όταν ξεκινούσε ο όμιλος. Είναι μεγάλος ο άθλος να τερματίσεις πρώτος με 12 βαθμούς απέναντι σε τρεις μεγάλες ομάδες. Ελέγξαμε το παιχνίδι, ήμασταν καλύτεροι και δίκαια κερδίσαμε τον αγώνα. Σε τέτοιο επίπεδο με μεγάλες ομάδες όλοι πρέπει να δίνουν τον καλύτερό τους αυτό. Αυτό κάναμε. Ήμασταν πιο ουσιαστικοί, πιο απειλητικοί, όλα τα παιδιά έπαιξαν με ψυχή και ήρθε το αποτέλεσμα όπως έπρεπε να έρθει».

Αλωνεύτης: «Δεν δώσαμε δικαίωμα»
Ασταμάτητος ήταν ο Αλωνεύτης σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και μετά το τέλος του ανέφερε τα εξής: «Ο Ολυμπιακός ποτέ δεν κατεβαίνει αδιάφορος, πόσω μάλλον για την πρωτιά του ομίλου. Εμείς δεν δώσαμε κανένα δικαίωμα στον Ολυμπιακό να σκεφτεί οποιαδήποτε στιγμή τη νίκη. Ευτυχήσαμε να σκοράρουμε με τον Σωτηρίου και στη συνέχεια να διαφυλάξουμε το σκορ».

Ντε Καμάργκο:
Πανευτυχής εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο σκόρερ του δεύτερου τέρματος Ιγκόρ Ντε Καμάργκο. «Δόξα τω Θεώ, τα καταφέραμε. Συγχαρητήρια σε όλους για τη νίκη. Είναι σημαντικό να μπαίνεις στο παιχνίδι και να βοηθάς. Η ομάδα έχει πολλές δυνατότητες για να φτάσει σε μεγάλους στόχους. Είναι δύσκολη διοργάνωση το Γιουρόπα Λιγκ, με μεγάλες ομάδες, και ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος».

Keywords
Τυχαία Θέματα