Εγκέφαλος διακίνησης οργάνων στην Κύπρο-Μαρτυρίες πως δρούσε

Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας συνελήφθη ο διαβόητος διακινητής οργάνων των Βαλκανίων. Ο Μόσχε Χάρελ από το Ισραήλ, καταζητείτο με διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2010. Πρόκειται για τον εγκέφαλο ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα παράνομης διακίνησης οργάνων.

Σύμφωνα με τις αναφορές του διεθνούς Τύπου, ο Χάρελ ψάρευε ανυποψίαστα θύματα σε Τουρκία και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τους οποίους έπειθε να δωρίσουν τα νεφρά τους έναντι του ποσού των 12 χιλιάδων ευρώ. Με το πρόσχημα ότι θα έδινε τα όργανα σε ασθενείς

που χρειάζονται μεταμόσχευση, τα μεταπωλούσε έναντι του ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ, σε Ισραηλινούς ασθενείς που χρειάζονταν μεταμόσχευση.

Συνελήφθη καταζητούμενος στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Ο εγκέφαλος δρούσε με συνεργό του τον δρ.«Φρανκεστάιν», όπως τον χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος, μέσω μιας κλινικής έξω από την Πρίστινα. Ένας από τους συνεργάτες του Harel, είναι ο Τούρκος γιατρός Yusuf Sonmez, ο οποίος πραγματοποίησε τις μεταμοσχεύσεις και είναι γνωστός στον τοπικό Τύπο ως "Dr Frankenstein", συνελήφθη το 2011.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε το 2008 όταν ένας Τούρκος πολίτης υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού και όταν έλαβε εξιτήριο από την κλινική κατέρρευσε στο Αεροδρόμιο. Είχε δεχθεί νεφρό από Ισραηλινό, θύμα και αυτός του κυκλώματος.

Ο υπεύθυνος της κλινικής και συνεργός του Χάρελ, συνελήφθη τότε και φυλακίστηκε για 8 χρόνια ως συνεργός στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης οργάνων.

Οι εισαγγελείς τότε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του υπεύθυνου, ανέφεραν ότι οι δωρητές οργάνων αντιμετωπίστηκαν «σαν απόβλητα» και δεν τους προσφέρθηκε η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη μετά την επέμβαση.

Ο Χάρελ αρχικά συνελήφθη το 2012 στο Ισραήλ, ωστόσο δεν εκδόθηκε στο Κοσσυφοπέδιο τότε, καθώς η χώρα των Βαλκανίων δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα