"Εκλογές κατεχομένων":Έξι κόμματα στη ψευδοβουλή

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του λεγόμενου πρωθυπουργού, Χουσέιν Οζγκιουργκιούν, είναι ο μεγάλος νικητής των πρόωρων λεγόμενων «βουλευτικών εκλογών», που έγιναν χθες στα κατεχόμενα.

Μεγάλος χαμένος είναι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Έξι κόμματα εισέρχονται στη νέα ψευδοβουλή, μεταξύ των οποίων και το κόμμα των εποίκων.

Ρόλο κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του Κουτρέτ Οζερσάι, ο οποίος, ωστόσο, προεκλογικά απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Με

καταμετρημένο το 93,6% των ψήφων σύμφωνα με την ιστοσελίδα του λεγόμενου «Ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», τα λεγόμενα κόμματα λαμβάνουν:
Κόμμα Εθνικής Ενότητας 35,44% και 21 "έδρες"
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 21,04% και 12 "έδρες"
Κόμμα του Λαού 17,05% και 9 "έδρες"
Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,65% και 3 "έδρες"
Δημοκρατικό Κόμμα 7,87% και 3 "έδρες"
Κόμμα Αναγέννησης 6,96% και 2 "έδρες".

Εκτός ψευδοβουλής μένουν το Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας, που έλαβε 2,73% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας, που έλαβε μόλις 0,13%.

Η συμμετοχή έφτασε το 62,44%. Δικαίωμα ψήφου είχαν 190 χιλιάδες . Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες. Τα τελικά αποτελέσματα, με τον αριθμό και τα ονόματα των ψευδοβουλευτών, αναμένονται το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είχε μια σημαντική επιτυχία και ο «λαός» έδειξε ότι μας εμπιστεύεται δήλωσε ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν μιλώντας λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρή ευθύνη και καθήκον στη νέα εποχή και στο θέμα του σχηματισμού της νέας ψευδοκυβέρνησης. Έχουμε γνώση των ευθυνών μας, είπε, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να υπηρετήσει το «λαό», το μέλλον του οποίου θα είναι ανοικτό και λαμπρό.

"Εκλογές" κατεχομένων:"Κυβέρνηση" συνασπισμού η επόμενη μέρα

Νέες «εκλογές» τον Ιούνιο προβλέπει ο Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης

Μια «κυβέρνηση» με 25-27 «βουλευτές» δεν είναι σταθερή δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και νωρίτερα ότι προβλέπει «βουλευτικές εκλογές» τον Ιούνιο.

Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο κ. Αρικλί ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο βράδυ υπήρξε μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον του κόμματός του την οποία δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν και εκεί που περίμεναν ένα ποσοστό 12-13%, έμειναν τώρα με το μισό.

Στην πολιτική, πρόσθεσε, η απόφαση του «λαού» είναι σημαντική και πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός προς αυτή. Για νέα κόμμα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, συνέχισε, πέτυχαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, εκλέγουν αντιπρόσωπό τους στη «βουλή» και από πόρτα σε πόρτα θα εξηγήσουν την γραμμή του κόμματος.

Το συντομότερο ανέφερε θα πάνε σε συνέδριο για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των «εκλογών» και να πάρουν αποφάσεις για μια πιθανή συνεργασία.

Εξι κόμματα στη «βουλή» σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα

Από έξι κόμματα θα αποτελείται η «βουλή» στα κατεχόμενα, αφού βέβαιη είναι η εισδοχή και του κόμματος της Αναγέννησης (των εποίκων). Η συμμετοχή κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 62%.

Με καταμετρημένο το 93,6% επισήμως και όπως μεταδίδεται στην ιστοσελίδα του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Κόμμα Εθνικής Ενότητας 35,44% και 21 "έδρες", Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 21,04% και 12 "έδρες", Κόμμα του Λαού 17,05% και 9 "έδρες", Δημοκρατικό Κόμμα 7,87% και 3 "έδρες", Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,65% και 3 "έδρες", Κόμμα Αναγέννησης 6,96% και 2 "έδρες". Εκτός «βουλής» μένουν το Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας (συνεργασία με το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος) με 2,73% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας με 0,13%.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα είχαν γίνει στις 28 Ιουλίου 2013 και τα αποτελέσματα ήταν: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό 38,38% και 21 έδρες, Εθνικής Ενότητας 27,33% και 14 έδρες, Δημοκρατικό κόμμα 23,16% και 12 έδρες, κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 7,41% και 3 έδρες.

Στο τέλος της θητείας της απερχόμενης «βουλής» οι "έδρες" είχαν ως εξής: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 20 "έδρες", Κόμμα Εθνικής Ενότητας 18, Δημοκρατικό κόμμα 4, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 2, ανεξάρτητοι 6.

Keywords
Τυχαία Θέματα