Οι σπόνσορες της ιμπεριαλιστικής Τουρκίας

Είναι ορθή η αντίληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η λύση θα πρέπει να βελτιώνει τη Ζυρίχη και όχι να την κάνει χειρότερη. Και ενταχθήκαμε στην Ε.Ε. για να πετύχουμε κάτι καλύτερο από το σχέδιο Ανάν και για να ανατρέψουμε τους διχοτομικούς στόχους της Άγκυρας.

Ερώτημα: Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν η υπό συζήτηση λύση είναι η ομοσπονδία, την οποία οι Τούρκοι ανέκαθεν ονόμαζαν ως taksim, δηλαδή διχοτόμηση; Αληθές, βεβαίως, είναι ότι ο Πρόεδρος πιστεύει

σε αυτήν τη λύση, διότι, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μια θέση, όμως, η οποία από στρατηγικής και διαπραγματευτικής σκοπιάς είναι ευάλωτη, αφού οδηγεί σε αυτο-εγκλωβισμό.

Γιατί; Επειδή όταν η άλλη πλευρά έχει ισχύ και γνωρίζει ότι εσύ δεν έχεις εναλλακτικά σενάρια δράσης, ενώ θα μπορούσες να είχες (όπως είναι για παράδειγμα η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ και τα όσα προνοεί η Ε.Ε., όπως είναι η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία), γιατί να υποχωρήσει;

Γίνεται πιο αδιάλλακτη εφόσον δεν έχει κόστος. Απόδειξη τούτου είναι οι πρόσφατες δηλώσεις των Ακιντζί και Ερντογάν. Ο μεν πρώτος κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι λέει ψέματα περί του τι συμφωνήθηκε στις συνομιλίες λόγω βουλευτικών εκλογών, ο δε δεύτερος καλεί τους Τουρκοκυπρίους, στην ουσία τούς διατάζει, να μην επιστρέψουν την εύφορη περιοχή της Μόρφου. Επί τούτων σημειώνουμε τα εξής:

1. Πώς υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των Αναστασιάδη και Ακιντζί, όταν ο κατοχικός ηγέτης κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι χρησιμοποιεί το Κυπριακό για πολιτικό, στην ουσία, τυχοδιωκτισμό;

2. Όταν διαφωνούν και ερμηνεύουν τώρα, προ της λύσης, τα όσα συμφώνησαν διαφορετικά η μια πλευρά απ' ό,τι η άλλη, έχει εκτιμήσει κανείς τι θα συμβεί μετά τη λύση; Πώς θα είναι βιώσιμο το νέο πολιτειακό σύστημα; Εάν ο καλύτερος των καλυτέρων, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος, η ηγεσία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, Μουσταφά Ακιντζί, συμπεριφέρεται έτσι, τι θα συμβεί με έναν μελλοντικό Τουρκοκύπριο ηγέτη, που θα είναι χειρότερός του;

3. Όταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επέστρεψε προσφάτως από την Τουρκία μάς διαβεβαίωνε ότι ο κ. Νταβούτογλου και η Τουρκία θέλουν «λύση». Και ισχυριζόταν ότι υπάρχει θετικό κλίμα. Και εμείς από αυτές τις στήλες τού υπενθυμίζαμε ότι και ο Έρογλου και ο Ντενκτάς και ο Ετζεβίτ μιλούσαν για «λύση». Δυστυχώς, και ο κ. Ερντογάν, σημειώναμε προς τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, είναι στην ίδια διχοτομική γραμμή. Μια εκτίμηση που επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Ταυτοχρόνως, του υποδείξαμε και κάτι άλλο: Ότι με τις δηλώσεις του βοηθά την Τουρκία στην Ε.Ε. και ειδικότερα σε μια περίοδο, κατά την οποία θα συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση για τη ενταξιακή της πορεία, η οποία αρχίζει αύριο. Γνωρίζετε τι τονίζει στις επαφές της, η εισηγήτρια της έκθεσης, Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι; Ότι το πιο θετικό στοιχείο στην έκθεσή της για την Τουρκία είναι η στάση της στο Κυπριακό!

Η όλη φιλοσοφία της διαδικασίας στο Κυπριακό δεν στηρίζεται στον ρεαλισμό, αλλά στην ουτοπία. Ότι, δηλαδή, η Τουρκία θα αλλάξει πολιτική. Και συμβαίνει αυτό, παρότι η ίδια η Άγκυρα και ο Ακιντζί μάς το φωνάζουν καθημερινά: Πλανάστε πλάνην οικτράν! Και διευκρινίζουν: Για να γίνει η ουτοπία της ομοσπονδίας ρεαλισμός, η επιλογή είναι μία:

Η υπογραφή της συνθηκολόγησης και η μετατροπή της Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας μέσα από τις δομικές μεταβολές της ομοσπονδιακής λύσης, που δεν θα βελτιώνουν τα κακώς έχοντα της Ζυρίχης, αλλά, κ. Πρόεδρε, θα νομιμοποιούν τα τετελεσμένα της εισβολής. Γι’ αυτό ενταχθήκαμε στην Ε.Ε.; Για να υπογράψουμε ως λύση τον τουρκικό στόχο της ομοσπονδίας και για να γίνουμε, κ. Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σπόνσορες της ιμπεριαλιστικής, ΝΑΤΟϊκής Άγκυρας στην Ε.Ε.; Μπράβο!

Keywords
Τυχαία Θέματα