Εμπόδια Τουρκίας στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνή οργανισμό

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος από την καθυστέρηση στην κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον CERN, την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξή της οργανισμό.

Φόβοι για νέο «χαστούκι» της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζονται μέσα από επιστολή του Προέδρου του C.E.R.T.S, Ανδρέα Δράκου. Οπως αναφέρει ο κ.Δράκος στην επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής και κοινοποίησε στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων,

η Τουρκία προωθεί την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, γνωστή ως CERN).

Σε περίπτωση που η αίτηση της Άγκυρας γίνει αποδεκτή, η Κύπρος πιθανότατα να μην μπορεί να γίνει πλήρες μέρος, καθώς, και στο παρελθόν η Άγκυρα «έστησε πόδι» στην είσοδο της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς.

Τα εμπόδια της Τουρκίας

Χαρακτηριστική ήταν περίπτωση του καθεστώτος Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR) όπου η Τουρκία προέβαλε βέτο στην αίτηση της Κύπρου σε συναντήσεις της Ολομέλειας. Και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η αίτηση της Κύπρου απορρίφθηκε με βέτο της Τουρκίας το 1995 και εξακολουθεί να απορρίπτεται κατά τον ίδιο τρόπο.

Είναι γνωστό, εξάλλου ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία από οποιαδήποτε συμμετοχή σε δραστηριότητες ΕΕ-ΝΑΤΟ. Επιπρόσθετα, η Τουρκία αρνείται να συμφωνήσει στη διεύρυνση του διαλόγου ΕΕ-ΝΑΤΟ ώστε να συμμετέχει η χώρα μας.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι κατά την έναρξη της συνόδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό, η Τουρκία εξέδωσε διακήρυξη με την οποία εξέφραζε επιφυλάξεις σχετικά με το νομικό καθεστώς της Κύπρου.

Αναβολή λόγω οικονομικού...

Όπως διαφαίνεται από παλαιότερη απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη στην Βουλή, οι λόγοι για τους οποίους η Κύπρος δεν έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα είναι καθαρά οικονομικοί. Το κόστος για ένταξη της χώρας στον CERN ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ περίπου και ως εκ τούτου, το Υπουργειο Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησαν παράταση του χρόνου εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας για δύο χρόνια, ήτοι μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2015.

Η εν λογω συμφωνία έτυχε της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίο, ωστόσο, η Τουρκία πολύ πιθανόν να μας προλάβει.


Keywords
Τυχαία Θέματα