Αθήνα: Σύγχυση με τις ρυθμίσεις για ΦΠΑ

Σύγχυση προκλήθηκε χθες στα κυβερνητικά κλιμάκια, όταν λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι υπάρχει αντίδραση εκ μέρους των δανειστών για τη δέσμη προτάσεων της Αθήνας αναφορικά με τις αλλαγές σε συντελεστές στον ΦΠΑ, ιδίως δε στην προβλεπόμενη «έκπτωση» κατά 3% σε όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα – πιστωτικές

και χρεωστικές κάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών τη Δευτέρα, η Αθήνα προτείνει κατά βάση 2 κλίμακες για το ΦΠΑ. Τη χαμηλή, στο 6,5% για είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία, κ.λπ.), και την υψηλότερη για άλλα είδη και υπηρεσίες, στο 15%.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να πληρώσει τοις μετρητοίς, τότε τα ποσοστά αυτά αυξάνονται κατά 3%, στο 9,5% και στο 18%, αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την προτεινόμενη λύση στο ΦΠΑ θα μπορέσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η σύγχυση που προκλήθηκε σε κυβερνητικούς κύκλους, αφορούσε μία μη διασταυρωμένη πληροφορία από τις Βρυξέλλες, ότι οι δανειστές δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτήν την πριμοδότηση, κατά 3%, προς όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.

Επιφυλάξεις, πάντως εκφράζονται για αυτό και στον εσωτερικό χώρο, ακόμα και ανάμεσα σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ως προς τις πιθανές, όπως λένε, επιπλέον χρεώσεις που μπορεί να επιβάλουν οι τράπεζες.

Αλλά και κλάδοι του εμπορικού κόσμου δηλώνουν ότι με την σχεδόν υποχρεωτική χρήση καρτών, η εισφορά τους προς τις τράπεζες ενδέχεται να αυξηθεί, περιορίζοντας αισθητά, όπως λένε, τα έτσι κι αλλιώς μειωμένα έσοδά τους.

Την είδηση, πάντως, για δυσαρέσκεια των δανειστών για την συγκεκριμένη ρύθμιση του 3% για πληρωμές με «πλαστικό χρήμα», διέψευσε ήδη ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, με σκωπτική ανάρτησή του στο Twitter.

«H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Πάντως, το θέμα του ΦΠΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές θεωρούν καίριο, δεν φαίνεται να έχει κλείσει ακόμα, και αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες ότι η Αθήνα έχει εναλλακτικές προτάσεις στο οπλοστάσιό της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα