Δύο «κόμματα» συμφωνούν σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές»

Σε δημόσιο διάλογο, με διαφορετικές παρεμβάσεις, μέσω του παράνομου «Μπαϊράκ», ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν σήκωσε το γάντι και ο πρόεδρος του ΚΕΕ Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν άναψε το πράσινο φως για να γίνουν πιο νωρίς οι «πρόωρες βουλευτικές εκλογές» που αρχικά ήταν για τον Απρίλη του 2018, ενώ με την πρόταση Ερχιουρμάν και την αποδοχή Οζγκιουργκιούν, φαίνεται ως νέα ημερομηνία η 7η Ιανουαρίου του 2018.


Το

έναυσμα έδωσε προχθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, όταν στη δεξίωση για την 42η επέτειο ίδρυσης του ΚΕΕ, κάλεσε την αντιπολίτευση να ορίσει ημερομηνία «βουλευτικών εκλογών». Χθες, ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν, σε παρέμβασή του σε εκπομπή του «Μπαϊράκ», είπε πως θα πρέπει να είναι μετά την έγκριση από τη «βουλή» του «τροποποιητικού νόμου εκλογών και δημοψηφισμάτων» που συζητείται στην αρμόδια «κοινοβουλευτική» επιτροπή. Γι’ αυτό, είπε, η πιο κατάλληλη ημερομηνία είναι η 7η Ιανουαρίου. Λίγο αργότερα απάντησε πάλι μέσω «Μπαϊράκ» και του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, ο Οζγκιουργκιούν ενώ ανέβασε και μήνυμα στο τουίτερ: «εγώ ζήτησα μια ημερομηνία, ο κ. Ερχιουρμάν την έδωσε, καλορίζικη στο 'λαό' μας. Θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν».

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο «τροποποιητικός νόμος» συζητείται αυτό το διάστημα στην «επιτροπή δικαίου, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων». Ο Τουφάν Ερχιουρμάν ζήτησε η συζήτηση να ολοκληρωθεί άμεσα και να σταλεί στην ολομέλεια, να τον εξετάσει και το «ανώτατο συμβούλιο εκλογών» και έτσι – εξήγησε – η συντομότερη κατάλληλη ημερομηνία είναι στις 7 Ιανουαρίου. Μόλις περάσει ο «νόμος», ανέφερε ο Ερχιουρμάν, το ΡΤΚ είναι έτοιμο να καταθέσει την πρόταση στη «βουλή» για τη διενέργεια «βουλευτικών εκλογών» στις 7 Ιανουαρίου και να την υπογράψει, ακόμα και αν ο Οζγκιουργκιούν, «όπως κάνει πάντα, διαφύγει».

Η "Κίπρις". σε δημοσίευμά της στην ιστοσελίδα, επικαλείται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο «τροποποιητικός νόμος» για τις «εκλογές» θα είναι έτοιμος την ερχόμενη εβδομάδα και τα μέλη της αρμόδιας «κοινοβουλευτικής επιτροπής» έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να τον στείλουν για έγκριση στο «ανώτατο συμβούλιο εκλογών» πριν τον εγκρίνουν οι ίδιοι. Αναφέρεται, δε, σε δήλωση του «βουλευτή» του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ, μέλους της εν λόγω «επιτροπής», ότι σε περίπτωση που η διαδικασία συνεχισθεί χωρίς προβλήματα, σε 15 μέρες ο «νόμος» θα βρίσκεται ενώπιον της ολομέλειας της «βουλής».

Από την άλλη, στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι με δηλώσεις του ο «βουλευτής» του ΚΕΕ και επίσης μέλος της «κοινοβουλευτικής επιτροπής» που συζητεί την «τροποποιητική νομοθεσία», Ερσίν Τατάρ σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να περάσει ο «κρατικός προϋπολογισμός» και μετά να ορισθεί ημερομηνία, προσθέτοντας ότι εναλλακτική του Απριλίου (οπότε έχει ήδη συμφωνηθεί να γίνουν «πρόωρες βουλευτικές εκλογές»), μπορεί να είναι ο Γενάρης αλλά και ο Φεβρουάριος. «Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι εκλογές θα γίνουν πριν από τον Απρίλιο».

Η Κίπρις γράφει ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο «νόμο για εκλογές και δημοψηφίσματα», οι «πρόωρες εκλογές» πρέπει να γίνουν εντός 60 ημερών από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση για να γίνουν πρόωρες [εκλογές] από τη «βουλή». Για να περάσει η πρόταση για «πρόωρες εκλογές» από την ολομέλεια της «βουλής», χρειάζονται 26 ψήφοι. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι «βουλευτές» ΚΕΕ και ΡΤΚ σήμερα αθροίζουν 38.

Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, το Δημοκρατικό κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, ο εταίρος του Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν στην «κυβέρνηση», δεν αντέδρασε ακόμη στην απόφαση για πρόωρες εκλογές στις 7 Ιανουαρίου και το ΔΚ φέρεται να αντιδρά στο ότι ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», χωρίς προσυνεννόηση μαζί τους, ζήτησε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να καθορίσει την ημερομηνία των «βουλευτικών εκλογών».

Χθες το βράδυ, ο ηγέτης του κόμματος του Λαού Κουντρέτ Οζερσάι αντέδρασε σε όλα αυτά, ανεβάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μόνο το μήνυμα #αντε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα