Δράσεις ΜΚΟ για εξάλειψη κάθε βίαιης πράξης απέναντι στα ζώα

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μέσα από τις δράσεις τους, στοχεύουν όχι μόνο να πείσουν για τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειράματα σε ζώα, αλλά και γενικότερα για την εξάλειψη κάθε βίαιης πράξης απέναντι στα ζώα.

Ανάμεσα στους σκοπούς τους επίσης βρίσκεται και τη διασφάλιση του απαραίτητου σεβασμού στο φυσικό και ζωικό περιβάλλον, αφού η υπέρτατη αξία της ζωής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους.

Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΕ για την παγκόσμια ημέρα κατάργησης των πειραμάτων σε ζώα, που εορτάζεται

στις 24 Απριλίου ως μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και το «καλό» της ανθρωπότητας.

Η συγκεκριμένη ημέρα τιμάται από την Animal Aid και βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τα πειραματόζωα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, χρησιμοποιούνται συνήθως για να γίνουν δοκιμές για κάθε νέο φάρμακο, καλλυντικό και χημική δοκιμή. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθεί σε αυτά η τοξικότητα νέων φαρμάκων, η επίδραση των τοξικών και των χημικών ουσιών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόκληση αλλεργιών, δερματικών προβλημάτων, καρκίνου κ.ά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτιμάται ότι 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα ευρωπαϊκά εργαστήρια και πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των πιθήκων, χιμπατζήδων, ενώ χρησιμοποιούνται σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ποντίκια, πουλιά, ζώα αγροκτήματος και άλλα.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, όπως αναφέρεται, τα ζώα υπόκεινται σε φριχτά βασανιστήρια και βιώνουν αφόρητο πόνο. Μετά δε την ολοκλήρωση των πειραμάτων, όσα ζώα έχουν επιζήσει της έρευνας, σκοτώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της Animal Aid κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, ένα ζώο πεθαίνει σε κάποιο εργαστήριο.

Πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται με σκοπό την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο μέσο, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ορθή και δίκαιη μεταχείριση των ζώων. Γενικότερα, φιλοζωικές, εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συμπράττουν ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση, ο βασανισμός και η εξόντωση των ζώων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα