«Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό άναψε το συνέδριο της ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο γύρο αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων προκαλούν οι εργασίες του 10ου τακτικού συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Πέρα από τα γαλάζια στελέχη, στο βήμα ανέβηκαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων, όπως ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νικος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κ.α.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αλήθεια δεν οικοδομείται πάνω στα ψέματα και τον λαϊκισμό

Σκληρή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ,

Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ομιλία του.

«Η αλήθεια δεν οικοδομείται πάνω στα ψέματα και τον λαϊκισμό. Το οξυγόνο δεν μπορεί να προέλθει από τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πολιτικές που έπνιξαν τη χώρα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κινδυνολογία και η καταστροφολογία δεν συνιστούν πολιτική αντιπρόταση. Ούτε βέβαια η έξοδος από την κρίση μπορεί να είναι ταυτόσημη με τις πιο ακραίες επιδιώξεις των δανειστών και τον ασύδοτο νεοφιλελευθερισμό» αναφέρεται στο σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάσει τα στοιχεία για την οικονομία που παρουσίασε η Eurostat γιατί αυτό θα χάλαγε τη χιλιοζεσταμένη σούπα της καταστροφολογίας, ούτε βέβαια να σταθεί υποστηρικτικά στην κυβέρνηση λίγο πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

»Περιμέναμε, όμως, από τον κ. Μητσοτάκη να γνωρίζει σε ποια χώρα φιλοδοξεί να κυβερνήσει και τι αντίκτυπο είχαν σε αυτήν οι ισοπεδωτικές πολιτικές στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος που υλοποίησε το κόμμα του. Καμία λέξη αυτοκριτικής. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πλέξει το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, αποκαλώντας "τολμηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων", τη φτωχοποίηση, τα λουκέτα, τις απολύσεις, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τη μετανάστευση χιλιάδων νέων επιστημόνων».

»Δεν φτάνει η παράθεση όμορφων λέξεων για να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης ότι το πολιτικό του πρόγραμμα είναι η επαναφορά όλων αυτών που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Η επαναφορά της ακραίας λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, του καθεστώτος της ολιγαρχίας και της διαπλοκής είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Αυτά υλοποίησε ως υπουργός, αυτά οραματίζεται και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν θα μπορέσει όμως να τα ξανακάνει πράξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

Καραθανασόπουλος: Αντιλαϊκά τα μέτρα της κυβέρνησης - Μόνη λύση η μονομερής διαγραφή του χρέους

Για αντιλαϊκά μέτρα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στην παρέμβασή του ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο κ. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «βαρβαρότητα του συστήματος» που αποκαλύπτεται από τη στάση των χωρών της ΕΕ απέναντι στους μετανάστες. «Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι αρνητική εξέλιξη και η παρουσία του στην περιοχή μας προμηνύει κινδύνους» είπε, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις. «Ο ελληνικός λαός με συντονισμένους αγώνες πρέπει να σταθεί απέναντι σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» ανέφερε, μιλώντας για φοροεπιδρομή και δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία η οποία θα βασίζεται σε φθηνή εργατική δύναμη χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με τον πλούτο στα χέρια των λίγων. «Το ερώτημα είναι τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Εμείς λέμε καθαρά ότι η μόνη λύση για τον λαό είναι η πρόταση πως πρέπει να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής με μονομερής διαγραφή του χρέους», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Φίλης: Όλοι έχουμε ευθύνες, αλλά όχι της ίδιας βαρύτητας

Στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, ο Νίκος Φίλης.

Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνήσει, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για δυνάμεις στην Ευρώπη που υποτιμούν τον ευρωπαϊκό νότο και βλέπουν χώρες ως δεύτερης κατηγορίας τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να ξεφύγει η πολιτική ζωή από τον αντιπολιτευτισμό, προτάσσοντας την ανάγκη και να υπάρχουν δυνατότητες συναινέσεων που θα βοηθήσουν τη χώρα. «Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας αλλά όχι της ίδιας βαρύτητας. Όποια πολιτική δύναμη με ρεβανσιστική διάθεση αναζητά επιβεβαίωση στο παρελθόν δεν βοηθά τη χώρα» τόνισε ο κ. Φίλης τονίζοντας πως «μόνο ένα ανασυγκροτημένο και ανανεωμένο δημόσιο, φιλικό προς τον πολίτη, που θα δίνει ρόλο στις επενδύσεις και την ιδιωτική οικονομία μπορεί να σώσει τη χώρα».

Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις και συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας ενώ έκανε λόγο για αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους «νταβατζήδες», τονίζοντας πως είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σπάσει το σύστημα εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κρίση.

Νέα ΔημοκρατίασυνέδριοαντιπαράθεσηΚυβέρνησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα