Δημοψηφίσματος… συνέχεια

Κατατέθηκε πρόταση νόμου για αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας ως προς τους εορτασμούς
«Επικίνδυνες ορισμένες τροπολογίες, επειδή δεν συζητούνται εις βάθος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας

Από την προηγούμενη Παρασκευή έχει εγγραφεί η πρόταση νόμου που αφορά ουσιαστικά τη ρύθμιση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Παιδείας ως προς τους εορτασμούς εκείνους που χρήζουν σύντομης αναφοράς στα σχολεία,

είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Η πρόταση νόμου αυτή έχει κατατεθεί. Μελετάται και θα πάρει τον δρόμο της με βάση το πρόγραμμα και της Επιτροπής προς συζήτηση την κατάλληλη ώρα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι κατηγορείται πως δεν ενημέρωσε το κόμμα του για την πρόταση του ΕΛΑΜ και ότι βρέθηκε εξ απροόπτου στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε σε πολυσυζητημένα θέματα. «Η παρείσφρηση αυτής της τροπολογίας έχει γίνει με τρόπο που βασίζεται στα δικαιώματα κάθε κόμματος και κάθε βουλευτή να επιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να θέσει την τροπολογία του ενώπιον της Ολομέλειας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι έχουν καταντήσει οι τροπολογίες της Παρασκευής «να είναι εργαλείο, βάσει του οποίου προσπαθούν κάποιοι, με διάφορους τρόπους, την τελευταία στιγμή, με τροπολογίες - συνθήματα να επηρεάζουν επικοινωνιακά την ψυχολογία της κυπριακής κοινής γνώμης».

«Θεωρώ ότι οποιεσδήποτε τροπολογίες έρχονται, λόγω του μεγάλου αριθμού κομμάτων και επειδή αυτές οι τροπολογίες δεν συζητούνται σε βάθος στις επιτροπές, είναι και επικίνδυνες, έως και καταστροφικές, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται και δεν πρέπει να ψηφίζονται, ως θέση αρχής. Αυτές οι τροπολογίες θα μπορούν, αν και εφόσον θεωρούν ότι έχουν βάση, να επανέρχονται με πρόταση νόμου, για να τους γίνεται η σωστή νομική και άλλη ουσιαστική επεξεργασία», κατέληξε.

Ενοποίηση βιβλιοθηκών
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ως απαραίτητη έκρινε την ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας της κρατικής βιβλιοθήκης, της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και των άλλων βιβλιοθηκών ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ολοκλήρωση, ουσιαστικά, της κρατικής βιβλιοθήκης.

«Ένας θεσμός, ο οποίος ως ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορούμε να τον στερούμαστε. Χρειαζόμαστε κρατική βιβλιοθήκη. Είναι κομμάτι του πολιτισμού μας. Είναι ένα αχώριστο περιουσιακό στοιχείο αυτού του τόπου και ως εκ τούτου το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες, οι σχετικές με αυτό το θέμα, αποφάσεις», πρόσθεσε.

Βρέθηκε χώρος
Ανέφερε, επίσης, ότι έχει εξευρεθεί χώρος, τρία περίπου δεκάρια, στον παλιό χώρο του Υπουργείου Εσωτερικών, και σημείωσε ότι σε τέσσερεις περίπου μήνες από τώρα θα αποσταλεί ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να παραχωρηθεί η γη και να εγκριθεί η όλη ιδέα.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε, επιπρόσθετα, ότι ως Επιτροπή απαίτησαν, σε συνεργασία και με τις άλλες λοιπές βιβλιοθήκες που υπάρχουν, είτε σε επίπεδο σχολείων είτε σε επίπεδο τοπικών Αρχών, αλλά πολύ περισσότερο η μεγάλη βιβλιοθήκη που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αυτό που πάνε να κάνουν να είναι απόλυτα επικαιροποιημένο ως ανάγκη, δηλαδή να είναι πάνω σε ηλεκτρονική μορφή και να έχει δικαίωμα πρόσβασης ο κάθε πολίτης.

«Άρα, η ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας και της κρατικής βιβλιοθήκης και της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και των άλλων βιβλιοθηκών είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Δεν μπορούμε αυτήν την τεράστια επένδυση του πολιτισμού να την κάνουμε ημιτελή, γι’ αυτό απαιτήσαμε με ιδιαίτερη αυστηρότητα, ως Επιτροπή Παιδείας, αυτήν μας τη θέση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα