Άφαντοι γιατροί και νοσηλευτές

Βίντεο ασθενούς για τις Α' Βοήθειες του Νοσοκομείου Πάφου αναδεικνύει το πρόβλημα υποστελέχωσης
«Γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ

Τι κι αν η συζήτηση επί των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το Γενικό Σχέδιο Υγείας βρίσκεται σε τελική ευθεία και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να οδηγηθούν για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων;

Ένα βίντεο, που κάνει από χθες τον γύρο του διαδικτύου, φανερώνει ξεκάθαρα την εικόνα της κατάρρευσης

των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ένεκα της υποστελέχωσης. Πιο συγκεκριμένα στο βίντεο, το οποίο ανέβασε εξοργισμένη ασθενής από την Πάφο, η οποία επισκέφτηκε το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Πάφου αργά το βράδυ της Τρίτης, φαίνεται η απέλπιδα προσπάθειά της να εντοπίσει κάποιον γιατρό ή νοσηλευτή για να περιθάλψει τη μητέρα της, χωρίς όμως αυτό να είναι δυνατό, μιας και οι διάδρομοι του Τμήματος είναι γεμάτοι με ασθενείς, χωρίς κανένα γιατρό ή νοσηλευτή.

Απαράδεκτη κατάσταση
Η «Σημερινή» εντόπισε την ασθενή, η οποία μιλώντας στην εφημερίδα μας ανέφερε ότι αναγκάστηκε να προβεί σε βιντεογράφηση του σκηνικού, θέλοντας να δείξει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, και δη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, λόγω της υποστελέχωσης.

Ερωτηθείσα, εάν προσπάθησε να εντοπίσει κάποιο γιατρό για να την εξυπηρετήσει, αυτήν και τη μητέρα της, εξοργισμένη ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη στιγμή οι γιατροί και οι τέσσερεις νοσηλευτές που βρίσκονταν σε εφημερία προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν περιστατικό ασθενούς, ο οποίος έπαθε καρδιακή ανακοπή.

«Είναι κατανοητό το γεγονός ότι το προσωπικό ήταν απασχολημένο με σοβαρότερο περιστατικό, όμως, παρ’ όλ' αυτά, είναι ανεπίτρεπτο σε ένα δημόσιο νοσηλευτήριο να περιμένουμε τόση ώρα χωρίς να υπάρχει κάποιος να εξυπηρετήσει τα υπόλοιπα περιστατικά», επισήμανε.

Κατέστησε δε σαφές, ότι κανείς δεν αμφισβητεί την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όμως το πρόβλημα της υποστελέχωσης πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Γνωστό το πρόβλημα
Το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης όχι μόνο στο Νοσοκομείο Πάφου, αλλά γενικότερα στα κρατικά νοσηλευτήρια, επανέλαβε εκ νέου μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών Σωτήρης Κούμας.

Ο κ. Κούμας ανέφερε ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι νοσηλευτές υπερβάλλουν εαυτόν, για να μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στους ασθενείς, λόγω της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού. Πρόσθεσε ότι μπορεί να έχουν προσληφθεί ορισμένοι γιατροί, όμως έχουν παραιτηθεί άλλοι τόσοι, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της υποστελέχωσης να εξακολουθεί να υφίσταται.

Λίστες αναμονής
Υπενθυμίζεται ότι γνωστά είναι τα προβλήματα του συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου, αφού πριν από μερικές μέρες, ασθενείς στο Νοσοκομείο Πάφου, που βρίσκονται στην αναμονή για καθετηριασμούς και άλλες επεμβάσεις καρδιάς, κατήγγειλαν ότι έχουν μεγαλώσει οι λίστες αναμονής και δεν υπάρχουν πλέον εύκολα διαθέσιμες κλίνες στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Εξετάσεως Παραπόνων Ασθενών της Επαρχίας Πάφου, και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Πάφου Σάββας Γεωργίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως, δυστυχώς, οι ασθενείς που δεν είναι εσωτερικοί ασθενείς και έχουν πάρει εξιτήριο, αναμένουν για περίοδο μέχρι και τέσσερεις μήνες για να κληθούν για έναν καθετηριασμό. Ο κ. Γεωργίου χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτή την εξέλιξη, σημειώνοντας πως κάποτε είχαν εκλείψει τελείως οι λίστες αναμονής αλλά και πάλι μεγαλώνουν, θέτοντας -όπως είπε- σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δέχεται πολλά παράπονα.

Να επιληφθεί το Υπουργείο
Κάλεσε, δε, το Υπουργείο Υγείας να επιληφθεί του θέματος, σημειώνοντας πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας για το θέμα. Ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται ήδη στο Νοσοκομείο Πάφου τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένοντας σειρά για εγχειρήσεις μπάι-πας, υποστήριξαν ότι οι επεμβάσεις τους έχουν αναβληθεί δύο φορές. Σημειώνεται ότι παλαιότερα είχε συζητηθεί, αλλά τελικά απορρίφθηκε, η ιδέα για την αναβάθμιση της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, προκειμένου να διενεργούνται και στην κλινική αυτή τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Πρόβλημα η έλλειψη καρδιολόγου
Ο κ. Γεωργίου, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου αποτελείται από αξιόλογους ιατρούς, που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως με την έλλειψη καρδιολόγου στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς, δυστυχώς πρέπει να μεταβαίνει ένας καρδιολόγος από την Πάφο μία φορά την εβδομάδα. Ο κ. Γεωργίου είπε πως αυτό το «κενό», που δημιουργείται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, είναι τεράστιο και θα πρέπει επειγόντως το Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς να στελεχωθεί με νέο καρδιολόγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα