Κορύφωση… αρνητικής ρητορικής

Ο Ακιντζί ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση - Αβέβαιη η επόμενη μέρα για το Κυπριακό
Ενώ το κλίμα παραμένει ρευστό, τόσο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο όσο και στην Ελβετία, οι βολές γίνονται εντονότερες, με τους Τούρκους να συνεχίζουν να επιμένουν ότι ακολουθείται πολιτική για ένωση με την Ελλάδα

Η ανακοίνωση που έγινε χθες μέσω Twitter από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο δεν εξέπληξε σχεδόν κανέναν. Τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης,

ενημέρωσαν την Κυβέρνηση πως, λόγω άρνησης του Μουσταφά Ακιντζί, η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Ήταν, άλλωστε, ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τον χορό του παραλογισμού, θα συνέχιζαν να… χορεύουν μέχρι οι συνθήκες να καταστούν πιο ευνοϊκές γι' αυτούς.

Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη Λευκωσία, ενώ τίποτα δεν είναι σίγουρο ούτε για τη Διάσκεψη στη Γενεύη. Δεν είναι καν βέβαιο ότι όντως θα πρέπει να αναμένεται συνέχεια, καθώς το σενάριο οριστικού αδιεξόδου συγκεντρώνει πλέον όλο και περισσότερες πιθανότητες, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και την επίταση της τουρκικής αφρόνου συμπεριφοράς. Κι ενώ το κλίμα παραμένει ρευστό, ώρα με την ώρα καθίσταται όλο και πιο τοξικό, καθώς η ρητορική των εμπλεκομένων γίνεται όλο και πιο έντονη και κατηγορηματική.

Ενημερώνονται όλοι
Τα μαντάτα μετέφερε στον Πρόεδρο η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε να αντιλαμβάνεται πως είναι η τουρκική πλευρά που προκάλεσε την κρίση στη διαπραγμάτευση. Η ίδια, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα φειδωλή στις δημόσιες τοποθετήσεις της, λέγοντας απλώς πως «θα μιλήσω σύντομα με τον Ειδικό μας Σύμβουλο κ. Έιντε και έτσι, επί του παρόντος, δεν έχω κάτι να πω».

Σημειώνεται ότι, χθες βράδυ, εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες για συνάντηση εν ευθέτω χρόνω και «ο κ. Έιντε συνεχίζει να εργάζεται και με τους δύο ηγέτες, που διακήρυξαν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία».

Αυτή που φαίνεται πως έχει πολλά να πει είναι η Κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων μας για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Κυπριακό. «Η διεθνής κοινότητα, με την οποία είμαστε σε συνεχή επαφή, γνωρίζει πολύ καλά γιατί δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι θέτουν όρους και προϋποθέσεις, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έχουν αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών», δήλωσε, εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως ήταν προγραμματισμένη χθες η επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΕ προς τον ίδιο τον ΓΓ, και στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης αναμενόταν όπως θα διαβιβάζονταν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα, τα οποία δόθηκαν ήδη και μέσω της κ. Σπέχαρ.

Οι δεύτερες σκέψεις των Τούρκων
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά μας για να συνεχιστεί ο διάλογος στη Γενεύη αλλά και στην Κύπρο. «Ενώ φαίνεται ότι υπάρχει επιθυμία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, να παρευρεθούν σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας», είπε, τονίζοντας ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ακιντζί αποτελούν αφορμές και «δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που δεν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Ερμηνεύοντας την τουρκική στάση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει δυσκολίες σε σχέση με τις προσεγγίσεις της στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που είχε επισημάνει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

«Το γεγονός ότι η τουρκική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που μετά από επιμονή ξεκίνησε να συζητείται στη Γενεύη, έχει αποδείξει ότι οι τουρκικές θέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνον από τη δική μας πλευρά αλλά και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα», είπε, εκτιμώντας ότι όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό θεωρούν ανεδαφική την τουρκική προσέγγιση.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε, υπάρχουν εξελίξεις στην Τουρκία. «Όλοι είδαμε τον Πρωθυπουργό μιας χώρας, μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο, να κάνει το σήμα των γκρίζων λύκων. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της εθνικιστικής ψήφου στο επερχόμενο δημοψήφισμα», επεσήμανε.

Να αντιληφθούν τις ευθύνες τους
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι επιλογή». Ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των Τ/κ. Εκ μέρους μας, είπε, δεν υπάρχει καμία διάθεση να εμπλακούμε σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ή να αξιοποιήσουμε επικοινωνιακά την άρνηση της τουρκικής πλευράς να έρθει στο τραπέζι. Το μήνυμα προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας, τόνισε, είναι πως θα πρέπει να αντιληφθούν και τις δικές τους ευθύνες.

«Θεωρούμε ότι είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», υπογράμμισε περαιτέρω. Υπέδειξε ότι για εμάς δεν είναι ούτε παιγνίδι επικοινωνίας ούτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, καθώς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να γίνουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού. Η μπάλα, τόνισε, βρίσκεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας πως υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή και η υπομονή της Άγκυρας εξαντλείται, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για επιχειρηματολογία που έχουμε ξανακούσει από τουρκικής πλευράς. «Η καλύτερη απάντηση στον κ. Τσαβούσογλου και σε όποιους αμφισβητούν είναι τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Συνεχίζουν τον αμανέ τους
Πολλές δηλώσεις έγιναν, όμως, χθες και από τουρκικής πλευράς, η οποία ξεκάθαρα παίζει blame game, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τους πραγματικούς λόγους της σκηνοθετημένης κρίσης που προκάλεσε στις συνομιλίες. Ο Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε χθες πως «αυτή που πρέπει να κάνει βήμα είναι η ε/κ πλευρά», καλώντας την να εγκαταλείψει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Υποστήριξε πως «μετά το όχι που είπαν οι Ε/κ στο δημοψήφισμα ξεκίνησε μια κρίση. Τόσο η τ/κ κοινότητα όσο και η Τουρκία καταβάλαμε προσπάθεια για να υπάρξει μια δικοινοτική, διζωνική δίκαιη διοίκηση». «Όπως γνωρίζετε, η απόφαση της Ένωσης δηλώνει την Ένωση της ε/κ πλευράς με την Ελλάδα. Με αυτήν την απόφαση προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν την ιδέα και το όνειρο της Ένωσης.

Από την μία πλευρά υποστηρίζουμε την ενοποίηση των δύο πλευρών του νησιού στη βάση των αρχών της ισότητας και της δικαιοσύνης και από την άλλη, από κάτω, έρχονται στην ατζέντα μια σειρά ιδεών και ονείρων. Αυτό είναι απαράδεκτο», υποστήριξε περαιτέρω, ρίχνοντας κι άλλο νερό στον μύλο του παραλογισμού. Διασυνέδεσε, δε, εκ νέου την… Ένωση με τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επέμεινε, χθες, πως «η ε/κ πλευρά πήρε απόφαση για Ένωση». «Αφού θα το έκανες αυτό, τότε γιατί έκανες διαπραγματεύσεις; Ο Ακιντζί δικαίως δεν πάει στις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.

Χάνουν την υπομονή τους
Ο ίδιος ο Ακιντζί, σε γραπτή δήλωσή του, υποστήριξε πως, αντί η ε/κ πλευρά «να διορθώσει το λάθος της», συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνη στην τ/κ πλευρά ότι χρησιμοποιεί δικαιολογίες. Δείχνοντας για άλλη μια φορά το πραγματικό του πρόσωπο, ο εγκάθετος της κατοχής υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προβάλει ενστάσεις στις διαπραγματεύσεις, επειδή ο ίδιος παρευρέθηκε στο δείπνο που είχε παραθέσει ο Έρντογάν στην Κωνσταντινούπολη και οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει εκ νέου λόγω της υπομονής και της βούλησης για λύση της τ/κ πλευράς, και η ε/κ πλευρά δεν θέλει δήθεν να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ της συμμετοχής στο δείπνο και της ιδεολογίας για Ένωση. Πρόσθεσε ότι η ε/κ ηγεσία συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια προσέγγιση και να βλάπτει την ελπίδα για το μέλλον.

Υποστήριξε, δε, πως ο κύριος λόγος πίσω από την πρόοδο τους τελευταίους 21 μήνες ήταν η μεγάλη προσπάθεια και η εποικοδομητική προσέγγιση της τ/κ πλευράς. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δούμε αυτήν την προσέγγιση από ε/κ πλευράς», πρόσθεσε, ισχυριζόμενος πως η ε/κ πλευρά αποφεύγει να συμπληρώσει τις λεπτομέρειες που αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, επιμένοντας ότι η πλειοψηφία των ψήφων των Ε/κ είναι αρκετή στις ομόσπονδες επιτροπές, όπου ο αριθμός των μελών δεν είναι ίσος.

Αυτή η προσέγγιση, συνέχισε, είναι εναντίον μιας συμφωνίας για ομοσπονδιακή συνεργασία και η ε/κ πλευρά δεν προετοιμάζει την κοινότητά της για την εκ περιτροπής προεδρία. «Εμείς, η τ/κ πλευρά, είμαστε εμείς που χάνουμε την υπομονή μας λόγω τέτοιων αρνητικών προσεγγίσεων», είπε.

Ακούει… χορωδία
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η ε/κ ηγεσία άρχισε τη μηχανή της προπαγάνδας, για να προσπαθήσει να εισαγάγει την ιδέα ότι η τ/κ πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει τη λύση. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η «χορωδία» στην ε/κ πλευρά δείχνει το δημοψήφισμα στην Τουρκία ως μια δικαιολογία, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι άδικο και πρόκειται για αποφυγή από πλευράς τους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

«Η απαίτηση για αναβολή της Διάσκεψης στη Γενεύη δεν ήρθε από την Τουρκία, ήρθε από την Ελλάδα», επέμεινε, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά οφείλει να γνωρίζει ότι με το να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τους λόγους για την απόφαση αναφορικά με το δημοψήφισμα για Ένωση, δεν μπορεί να αποκρύψει ότι η ε/κ πλευρά έχει εισέλθει σε προεκλογικό κλίμα.

Keywords
κυπρος, twitter, κυπε, νέα, ελλαδα, δημοψηφισμα 2015, λύση, game, βουλη, συμμετοχή, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, αποτελεσματα, βημα, ηγεσια, ηνωμενα εθνη, θεμα, κωνσταντινουπολη, ονειρο, πλαισιο, σημερινη, χθες βραδυ, ωρα, game, αγκυρα, ατζεντα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γινονται, γηπεδο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δειχνει, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελβετια, ελπιδα, εξελιξη, επιθυμια, ερντογαν, ερχονται, ευθυνη, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπομονη, κεφαλαιο, κυβερνηση, κι αλλο, κλιμα, λαθος, λευκωσια, λεπτομερειες, λύση, μαντατα, μηνυματα, μηνες, νερο, πιθανοτητες, πλοια, ρητορικη, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, τουρκια, φορα, κυπε, αφορμες, αγνωστο, ενωση, ηγετες, ιδιαιτερα, μια φορα, πληροφοριες, σημα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα