Δημητριάδης: Νέα εταιρεία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Για τη δημιουργία εταιρίας η οποία θα αναλάβει τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας και ουσιαστικά θα διαχειρίζεται τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, μίλησε στο «Πρωτοσέλιδο» ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει αρχίσει εδώ και περίπου τρία χρόνια και έχει προκύψει μετά από μελέτη του Euro Control, που είναι ο υπεύθυνος οργανισμός για την επιτήρηση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη. «Η δημιουργία της εταιρίας κρίθηκε αναγκαία, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις

στον κυπριακό εναέριο χώρο», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ένα μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων που σημειώνονται στην Ευρώπη οφείλονται στις καθυστερήσεις που συμβαίνουν στον κυπριακό εναέριο χώρο, σε ποσοστό που αγγίζει μέχρι και το 25%.

«Αυτό σίγουρα δεν είναι τιμητικό για εμάς και υπάρχει μια τεράστια πίεση από το Euro Control, αλλά και από την Κομισιόν. Τα τελευταία δύο χρόνια πήραμε κάποια διορθωτικά μέτρα, τα οποία μείωσαν μεν το πρόβλημα, αλλά δεν το έλυσαν. Για να λύσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα, δημιουργούμε αυτή την κρατική εταιρία όπου θα μεταφερθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την εναέρια κυκλοφορία κι επειδή θα έχει την κατάλληλη αυτονομία και ευελιξία, θα μπορεί να λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Δωρεάν εισιτήριο για μερίδα πολιτών

Αναφορικά με την δυνατότητα που αποκτούν οι μαθητές, πολύτεκνοι και λήπτες επιδομάτων να μετακινούνται δωρεάν με τα λεωφορεία, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι όσον αφορά τους πολύτεκνους, κατά κανόνα το μέτρο για μειωμένο εισιτήριο έχει αρχίσει να εφαρμόζεται.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι μαθητές μπορούν να μετακινούνται με εισιτήριο της τάξεως των 10 ευρώ το μήνα, για όλες τις διαδρομές και όχι μόνο για τις σχολικές, ενώ οι πολύτεκνοι απολαμβάνουν διευκολύνσεις, καθώς για το 3ο-4ο παιδί θα μπορούν να λαμβάνουν την ίδια διευκόλυνση.

«Τα 10 ευρώ που απαιτούνται είναι ένα πολύ μικρό ποσό, αλλά για τα παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη δίνονται δωρεάν εισιτήρια για την εξυπηρέτησή τους. Εμείς θέλουμε να χρησιμοποιούν της δημόσιες συγκοινωνίες όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να μπει από νωρίς στη νοοτροπία μας η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, διότι ακόμα είμαστε αρκετά πίσω, σε σχέση με άλλες χώρες», επισήμανε.

Όσον αφορά την ποιότητα του συστήματος συγκοινωνιών, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι αυτό ασφαλώς δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να βρίσκeται, όμως υπάρχει ένα σύστημα το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες. «Από εκεί και πέρα θα πρέπει εμείς να φροντίσουμε να βελτιωθεί αυτό, αλλά και ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει να το χρησιμοποιεί περισσότερο», κατέληξε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα