Άλλο εκλογές, άλλο μεταρρύθμιση

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει εάν θα αναβληθούν ή θα μετατεθούν οι Δημοτικές
Το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει στη Βουλή οδικό χάρτη για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, ώστε να καταστεί σαφής η πορεία που θα ακολουθηθεί από τη στιγμή της υιοθέτησής της, μέχρι την εφαρμογή του νόμου

Μέχρι τα μέσα του μήνα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 18 Δεκεμβρίου:

Αν δηλαδή θα αναβληθούν ή θα μετατεθούν, ή ακόμα εάν θα ληφθεί απόφαση για εκλογή των νέων δημοτικών και κοινοτικών αρχόντων για μικρότερη θητεία, ώστε να συμπέσουν με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.

Αυτό δήλωσε στη «Σημερινή» καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία τόνισε ότι κομβικής σημασίας για το τι μέλλει γένεσθαι κρίνεται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων στις 13 του μήνα, με το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα τους.

Στο μεταξύ, κορυφώνονται αυτές τις μέρες οι παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ των κομμάτων, ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη στο θέμα. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις βουλευτών στη «Σ» αντιμετωπίζεται θετικά το ενδεχόμενο της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές, τόσο για σκοπούς εξοικονόμησης κρατικών πόρων, όσο και για διευκόλυνση των πολιτών οι οποίοι, όπως είναι τα δεδομένα σήμερα, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες σχεδόν μία φορά τον χρόνο.

Ανέφεραν, επίσης, ότι τα πλείστα κόμματα τάσσονται εναντίον της αναβολής των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες για τη διεξαγωγή τους.

Πάντως, κατά τη χθεσινή εκ νέου συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, για το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρότι παρευρέθη και εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εκλογών, το θέμα δεν τέθηκε στο τραπέζι προς συζήτηση, καθώς ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή ότι τα δύο θέματα δεν έχουν σχέση.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, έπειτα από ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, ότι παρευρίσκεται και εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εκλογών για τη συζήτηση του σχετικού θέματος, δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών δεν έχει ενώπιόν της οποιαδήποτε πρόταση για αναβολή ή μετάθεση των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται τέτοιο θέμα προς συζήτηση.

Πρόσθεσε πως εάν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση από τη Σύσκεψη Αρχηγών, η Επιτροπή Εσωτερικών είναι έτοιμη να τη συζητήσει στην επόμενη συνεδρία της, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 22 του μηνός.

Η κ. Μαύρου ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κάτι στα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να επηρεάζει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών Δεκεμβρίου, καθώς, ακόμα και να υπερψηφιστεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο, θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του.

Διαφορετικές φωνές
Από την πλευρά του, ο Νίκος Νουρής σημείωσε ότι, αν ψηφιστεί στην ολότητά του το νομοσχέδιο και υιοθετηθούν όλες οι διατάξεις πριν από τις εκλογές Δεκεμβρίου, τότε ενδεχομένως να μπορεί να εξεταστεί η μετάθεση των δημοτικών εκλογών, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοικτό το ενδεχόμενο, αν και είναι απομακρυσμένο.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, μετέφερε την άποψη ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο και εντός δυόμισι χρόνων να επαναληφθούν με το νέο νομικό πλαίσιο που θα έχει θεσπιστεί μέχρι τότε, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τις Ευρωεκλογές.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, με τη σειρά του, τόνισε την αναγκαιότητα να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές, καθώς η μεταρρύθμιση δεν έχει καμιά σχέση με αυτές. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, θα μπορέσει να γίνει μια συζήτηση ουσιαστική, σε σωστές βάσεις και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Κομματικό αλισβερίσι
Ο κ. Περδίκης δήλωσε, επίσης, ότι το Κίνημα απάντησε, σε επιστολή-πρόσκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προς τα κόμματα για διαμοιρασμό των δημαρχείων στους προσφυγικούς δήμους, ότι η πάγια πολιτική του Κινήματος είναι να αποφεύγει να συμμετέχει σε κομματικό πάρε-δώσε για διαμοιρασμό των δημαρχείων και, ως εκ τούτου, δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για συνάντηση των κομμάτων.

Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι στην απάντησή του καλεί τον κ. Νεοφύτου να αποσύρει την πρόταση, επειδή στέλνει το αρνητικό μήνυμα στους πολίτες ότι τα κόμματα συνεχίζουν να θέλουν να επεμβαίνουν σε όλες τις λειτουργίες της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης σημείωσε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται κάθε πενταετία.

Μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με ορίζοντα τριετίας
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια πρώτη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων προχώρησαν χθες τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή και τεχνοκρατών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κ. Μαύρου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, με επιστολή προς την Επιτροπή, ζήτησε να συζητηθεί μείωση των Δήμων με τη μεταρρύθμιση από 30 σε 22, εξελικτικά, σε περίοδο τριών ετών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης φάνηκε ότι όλα τα κόμματα είναι σύμφωνα για την αναγκαιότητα μείωσης του αριθμού των Δήμων, όπως επίσης και στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα Επαρχιακά Συμπλέγματα που θα δημιουργηθούν βάσει της νέας νομοθεσίας. Συγκλίσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε σχέση με την ύδρευση, την αποχέτευση αλλά και τα στερεά απόβλητα.

Οδικός χάρτης
Η κ. Μαύρου τόνισε, επίσης, την ανάγκη να κατατεθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης οδικός χάρτης για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, ώστε να καταστεί σαφής η πορεία που θα ακολουθηθεί από τη στιγμή της υιοθέτησής της, μέχρι την εφαρμογή του νόμου, πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών συμφώνησε να καταθέσει τον οδικό χάρτη που ζήτησε η Επιτροπή, με την κ. Μαύρου να εκτιμά ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα εκταθεί σε περίοδο μέχρι τριών ετών.

Τα αγκάθια στη συζήτηση και η αποψίλωση αρμοδιοτήτων
Αξίζει να αναφερθεί ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε εκτενής αναφορά στην πρόνοια του νομοσχεδίου για ενοποίηση των πολεοδομικών αδειών, αδειών οικοδομής και τελικής έγκρισης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική συμφωνία, καθώς υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διερευνηθούν από τα κόμματα και την Επιτροπή. Αναφέρθηκε επίσης ότι η Ένωση Δήμων τάσσεται κατά της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων για άδειες οικοδομής, κάτι που αναμένεται ότι θα αποτελέσει σημαντικό αγκάθι στον περαιτέρω διάλογο.

Κομβικής σημασίας για τη μεταρρύθμιση, ακόμη, αναμένεται να αποτελέσουν και οι διατάξεις σε σχέση με τα οικονομικά των Δήμων, κεφάλαιο το οποίο δεν άγγιξε καθόλου χθες η Επιτροπή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η κ. Μαύρου ανέφερε πως η συζήτηση επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες που αφορούν τις αρμοδιότητες των τοπικών Αρχών, τον εσωτερικό έλεγχο και στο κενό που αφορά τις μεταβατικές διατάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής δεν συνιστά εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις τοπικές Αρχές και διατύπωσε τη θέση ότι θα μπορούσαν να παραχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες με ανάλογους πόρους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου έκανε λόγο για αποψίλωση των αρμοδιοτήτων των Δήμων μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου και τόνισε την αναγκαιότητα να εξεταστεί ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων αυτών.
Η συζήτηση της μεταρρύθμισης της ΤΑ θα συνεχιστεί σε τρεις εβδομάδες στην Επιτροπή, και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου, με την κ. Μαύρου να εκφράζει την εκτίμηση ότι τα σχετικά νομοσχέδια μπορούν να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν από το τέλος Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα