ΔΗΚΟ: Σχέδιο αποκατάστασης για κουρεμένους καταθέτες

Σχέδιο αποκατάστασης για κουρεμένους καταθέτες, Ταμεία και επιχειρήσεις, εκπονεί το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ξεκίνησε έναν δομημένο διάλογο με τον Σύνδεσμο Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στα γραφεία του κόμματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΚΑΛΑ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για

ηθική και νομική υποχρέωση του κράτους προς όσους υπέστησαν κούρεμα. «Έχουμε ξεκινήσει σήμερα ένα δομημένο διάλογο με τον ΣΥΚΑΛΑ, για να μπορέσουμε ακριβώς να καταλήξουμε και με τις δικές τους εισηγήσεις σε μια πιο ολοκληρωμένη, συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα παρουσιάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου είπε ότι απευθύνθηκε το ερώτημα σε «εν δυνάμει υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατίας», «τι είναι εκείνο το οποίο θα πράξετε...εάν βρεθείτε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση αυτών οι οποίοι πλήρωσαν για να συνεχίσουμε να έχουμε σήμερα κράτος, για να συνεχίσουμε να έχουμε χρηματοπιστωτικό σύστημα και να συνεχίσουμε να ονομαζόμαστε χώρα».

Σχολιάζοντας λίγο αργότερα την αναφορά, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «για τις Προεδρικές και για υποψηφίους, θα τα συζητήσουμε την κατάλληλη στιγμή». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ είναι αυτή που είχε κατατεθεί πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και παραμένει ίδια, αλλά «ελπίζουμε με τη συμβολή και συμμετοχή του ΣΥΚΑΛΑ να τη βελτιώσουμε για να παρουσιαστεί πιο ολοκληρωμένη». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η πρόταση αυτή δεν αποτελεί μέρος κάποιου προεκλογικού σχεδιασμού.

Λαμβάνοντας, εξάλλου, τον λόγο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η σημερινή συζήτηση αποτελεί συνέχεια παλαιότερης συζήτησης, η οποία σήμερα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο. «Δεν είμαι εδώ για ανακοινώσω ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κατά τη συνάντηση τέθηκαν το ζήτημα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, αλλά και το ζήτημα της αποκατάστασης των κουρεμένων καταθετών, των Ταμείων Προνοίας και των κατόχων αξιογράφων. Χαρακτήρισε τη διαχείριση «παντελώς πλημμελή», λέγοντας ότι η καθυστέρηση στη εκποίηση προκαλεί τεράστιες ζημιές.

Ο κ. Παπαδόπουλος, συνέχισε, λέγοντας ότι «υπάρχει σκοπιμότητα» για την καθυστέρηση, καθώς «κάποιοι ήθελαν να συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο των μετοχών», για να ελέγχουν τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου.

Είπε, ακόμη, ότι η κυπριακή Πολιτεία έχει ηθικό και νομικό καθήκον για την αποκατάσταση των αδικιών του κουρέματος, καθώς πολλές υποθέσεις έχουν πάρει τη δικαστική οδό και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων δισεκατομμυρίων στο άμεσο μέλλον.

Το κούρεμα «ήταν ένα τεράστιο λάθος, που επιδείνωσε τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι η αδικία αυτή, οφείλει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα. «Αυτό που συντελέστηκε τότε, ήταν μια μεγάλη απάτη, οργανωμένη απάτη», η οποία έγινε για «εξαπάτηση συγκεκριμένων συμπολιτών μας», είπε.

Έκανε, παράλληλα, αναφορά στην πρόταση του ΔΗΚΟ για αξιοποίηση του 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος με χρονικό ορίζοντα 20 ετών, ώστε να αποζημιωθούν τα κουρεμένα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεως, αλλά και οι κουρεμένες κυπριακές επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «υπάρχουν ορισμένα δεδομένα από πλευράς ΔΗΚΟ, τα οποία αποτελούν τη μαγιά ή τη βάση», πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε, ενώ ορισμένες πρόνοιες της οικονομικής πρότασης του Συνδέσμου, που κατατέθηκε τον Μάιο του 2013, περιέχουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να διευκολύνουν την προσπάθεια για εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης που έχει αναλάβει το ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΚΑΛΑ, «σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα σχέδιο το οποίο και αποκατάσταση θα προσφέρει και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την κρατική οικονομία θα προστατεύσει».

«Πιστεύουμε [ότι] οι λύσεις υπάρχουν και θα συνεχίσουμε τον διάλογο με το Δημοκρατικό Κόμμα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προτάσσοντας την ανάγκη για εξεύρεση ιδεών που θα είναι και εφαρμόσιμες.

Σε ερώτηση αν θα απευθύνει το ίδιο ερώτημα και στα άλλα κόμματα ή σε εν δυνάμει υποψηφίους Προέδρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ερώτημα τίθεται σε όλα τα κόμματα με τα οποία ο ΣΥΚΑΛΑ έχει επαφές, «ανεξαρτήτως του αν έχουν εν δυνάμει υποψηφίους ή όχι».

Πέραν του ΔΗΚΟ, ο ΣΥΚΑΛΑ είχε συναντήσεις με το ΑΚΕΛ, τη Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ, ακολουθούν οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη, ενώ αναμένεται να διευθετηθεί συνάντηση με ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα