Διασφάλιση της συνέχειας της Κ.Δ

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Κύπρου σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση είναι το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα μετεξελιχθεί σε Κυπριακή, διζωνική Ομοσπονδία ή θα δημιουργηθεί με παρθενογένεση νέο κράτος, που θα το αποτελούν οι δυο συνιστώσες πολιτείες;

Οι Τούρκοι διέλυσαν τις αμφιβολίες μας. Και μάλιστα η ανακοίνωση ήρθε από τον πεφιλημένο της ηγεσίας μας, τον κ. Ακκιντζί. Αυτός που η ηγεσία της Τουρκίας δήλωσε στον

‘Αντρο ότι θα χειριζόταν την εσωτερική πτυχή του θέματος και η Τουρκία θα ενέκρινε κάθε συμφωνία Ακκιντζί – Αναστασιάδη. Ο εκπρόσωπος του Ακκίντζί έκαμε το θέμα ξεκάθαρο. Θα δημιουργηθεί, είπε, μια νέα δομή του κράτους, που το αποτελέσουν οι δυο συνιστώσες πολιτείες. Και το νέο κράτος δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Και για να μην μείνει καμιά αμφιβολίες, τόνισε ότι ο κ. Ακκινζί ποτέ δεν αποδέχτηκε την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ο ... αστρολόγος ‘Εϊντε εκπλήττεται, γιατί το θέμα της μετεξέλιξης επανέρχεται αυτή τη στιγμή.

Τώρα πια δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις απαιτήσεις μας στην σιωπή και στην εποικοδομητική ασάφεια. Τώρα πρέπει πριν από κάθε συζήτηση να ξεκαθαρίσει το θέμα και να καταγραφεί η πρόνοια που θα διασφαλίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διαλυθεί, αλλά θα μετεξελιχθεί σε διζωνική Ομοσπονδία με μία και μόνη κυριαρχία.

Δεν είμαι ούτε συνταγματολόγος, ούτε νομικός. Αλλά ως άτομο με την κοινή λογική έχω να κάμω μια εισήγηση. Η καλύτερη διασφάλιση θα είναι κατά τη γνώμη μου μια γραπτή συμφωνία για τροποποίηση του πρώτου άρθρου του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα διασφαλίζει τη συνέχεια και την μετεξέλιξή της.

Παραθέτω κατωτέρω το πρώτο άρθρο του Συντάγματος και τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν. (Τα υπογραμμισμένα είναι προσθήκες, τα διαγραμμένα θα αφαιρεθούν. Η φράση «δύο συνιστώσων πολιτειών ισοτίμου καθεστώτος» περιλαμβάνεται στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου))

«Η Κυπριακή Πολιτεία είναι ανεξάρτητος και Κυρίαρχος Δημοκρατία, προεδρικού συστήματος, εγκαθιδρυθείσα το 1960 και μετεξελιχθείσα το 2016 σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία *δύο συνιστώσων πολιτειών ισοτίμου καθεστώτος*, της οποίας ο Πρόεδρος (είναι Έλλην και ο Αντιπρόεδρος Τούρκος, εκλεγόμενοι αντιστοίχως υπό της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητος της Κύπρου), θα προέρχεται από την ελληνοκυπριακή πολιτεία και ο Αντιπρόεδρος από την τουρκοκυπριακή πολιτεία, εκλεγόμενοι (αντιστοίχως υπό της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητος της Κύπρου), ως εν τω παρόντι Συντάγματι ορίζεται. Σημαία και έμβλημα του ομοσπονδιακού κράτους παραμένουν η σημαία και το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πιθανόν μερικοί να με ειρωνευτούν, ότι παριστάνω τον συνταγματολόγο. Αν έχω λάθος ας το διορθώσουν οι ειδικοί. Προσπάθεια μου και επιθυμία μου είναι να υπερασπιστώ την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Ελληνισμό της Κύπρου. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στην τύχη, ούτε σε εποικοδομητικές ασάφειες, στις οποίες θα δίδουν ερμηνεία κάποιοι τουρκολιγούρηδες της Ε.Ε., κάποιοι μεροληπτούντες Αμερικανοί και οι λόρδοι, που υπερασπίζονται τα τουρκικά συμφέροντα.

Πρέπει τουλάχιστον να σεβαστούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα της ΕΟΚΑ, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η ίδρυση της Κ.Δ. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε διάλυση αυτού του κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και ισότιμου κράτους-μέλους της Ε.Ε. Υπάρχουν ‘Ελληνες της Κύπρου, που θα διαλύσουν το κράτος για να το παραδώσουν στην Τουρκία ως συνιστώσα πολιτεία μιας Δ.Δ.Ο.; Εμείς θα τους εμποδίσουμε με την ψήφο μας. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά μας.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όσι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα